Mısır ve Özbekistan görüşmelerinde Filistin, Ukrayna ve Hedasi Barajı konuları ele alındı

TAKİP ET

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile Filistin meselesinin yanı sıra...

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile Filistin meselesinin yanı sıra Ukrayna savaşı ve Etiyopya'nın inşasını sürdürdüğü Hedasi Barajı krizine çözüm bulma yollarını görüştü.

Mısır resmi haber ajansına göre, Sisi ile Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, başkent Kahire'de görüşmelerinin ardında ortak basın toplantısı düzenledi.

Sisi, Özbekistan Cumhurbaşkanı ile görüşmelerde, Filistin meselesinin iki devletli bir çözüm esasına göre çözülmesi için bir yol bulunmasının önemli olduğu konusunda mutabık kaldıklarını söyledi.

Tüm dünyaya etkileri nedeniyle Rusya Ukrayna savaşına siyasi bir çözüm bulunmasının önemi konusunda Özbekistan ile ortak anlayışta olduklarını kaydeden Sisi, Hedasi Barajı konusunun da bir çözüme kavuşması için Etiyopya tarafının hukuki ve bağlayıcı bir anlaşmaya imza atmaya teşvik edilmesi gerektiğini düşündüklerini dile getirdi.

Sisi, Kırgızistan ile su konusunda Özbekistan’ın vardığı anlaşmadan dolayı Mirziyoyev’i tebrik etti.

İki ülke arasında tarihi ve kardeşlik bağlarına atıfta bulunan Sisi, en yakın zamanda, ortak ekonomik işbirliği komisyonu anlaşmasının zorunlu olduğunun altını çizdi.

Görüşmenin ardından iki ülke arasında ticaret, tarım, diplomasi, kültür, sağlık ve tecrübe paylaşımı konularında 9 protokol anlaşması için imza töreni düzenlendi.

Basın toplantısının ardından yapılan ortak açıklamada, iki lider tarafından Afganistan’da istikrarın desteklendiği, ülkenin teröristlerin ve aşırıların güvenli bir sığınak haline dönüşmesine izin verilmemesinin zorunlu görüldüğü, iki ülke arasındaki turizm ve hava yolu hareketinin gelişmesi içini ortak çabaların güçlendirilmesinin önemine vurgu yapıldığı ifade edildi.

Mirziyoyev görüşmeleri sırasında Sisi’yi ülkesine davet etti.​​​​​​​

Etiyopya Hedasi Barajı Mısır Özbekistan Ukrayna