Modern pentatlonda "biniciliğin geleceği" tartışılıyor

TAKİP ET

Türkiye Modern Pentatlon Federasyonu Başkanı Veli Ozan Çakır: "Binicilik branşının modern pentatlon sporu içinde 2028 Los Angeles Olimpiyatları'nda yer alması çok zayıf bir ihtimal" "Biz biniciliğin olimpik programda kalması gerektiğine ilişkin görüşlerimizi ortaya koyduk" "Yeni branş ne olursa olsun, bu yarış formatını bozmayacak bir disiplin olmalı"

MUSA SAMUR - Türkiye Modern Pentatlon Federasyonu Başkanı Veli Ozan Çakır, modern pentatlonun branşlarından biniciliğin, 2028 Los Angeles Olimpiyatları’nda yer alma ihtimalinin çok zayıf olduğunu söyledi.

Veli Ozan Çakır, Uluslararası Modern Pentatlon Birliği (UIPM) ile Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) beklentileri doğrultusunda modern pentatlonda binicilik branşının değiştirilmesi ve yerine yeni bir disiplinin getirilmesi konusunda AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Veli Ozan Çakır, UIPM Kongresi’nde katılımcı ulusal federasyonların yüzde 80'den fazlasının Paris 2024'ten sonra binicilik branşına yönelik alternatiflerin değerlendirilmesi lehinde oy kullandığına ve 2022’de Guatemala’da yapılacak UIPM Kongresi’nde yeni disiplinin belirleneceğine dikkati çekti.

2028 Los Angeles Olimpiyatları’nda modern pentatlon yarışlarının binicilik olmadan gerçekleştirileceğine vurgu yapan Çakır, UIPM Başkanı ve UIPM Genel Sekreteri ile birkaç defa konuyla ilgili istişarelerde bulunduk. Ülkemizde de kendi paydaşlarımızla süreci istişare ettik. Ortak kanı, kimse binicilik branşının modern pentatlon sporundan çıkmasını istemediği yönünde. dedi.

Konuyla ilgili IOC ile iletişime geçtiklerini ve tavsiyeler aldıklarını dile getiren Çakır, şöyle devam etti:

Tüm bu istişareleri göz önüne aldığımızda, binicilik branşının modern pentatlon sporu içinde kalması halinde 2028 Los Angeles Olimpiyatları’nda yer alması çok zayıf bir ihtimal. Kongrede oy veren ülkelerin yüzde 80’i biniciliğe alternatif bir seçeneğin olması konusunda görüş birliği oluştu. Bu, biniciliğin modern pentatlonda olmayacağına yönelik bir karar değil, sadece olimpiyatlara yönelik olimpik modern pentatlon içinde biniciliğin olmayacağına, alternatif bir branşın olacağına ilişkin bir kararı ifade ediyor. UIPM Kongresi’nde alınan bu karar, olimpiyat programını ve dolayısıyla da olimpiyatlara puan veren, kota veren tüm dünya kupası, dünya şampiyonası, açık yarışları, kıta şampiyonalarını kapsayan bir karar. Bunun haricinde yine, isteyen federasyon modern pentatlonu, içinde biniciliği de içeren konvansiyonel haliyle icra etme özgürlüğüne sahip olacak.


- Çalışma gurubu oluşturuldu

Veli Ozan Çakır, UIPM'nin konuyla ilgili çalışma grubu oluşturduğunu belirterek, Biz biniciliğin olimpik programda kalması gerektiğine ilişkin görüşlerimizi ortaya koyduk. ifadesini kullandı.

Biniciliğin yerine gelmesi gereken branş konusundaki düşüncelerini UIPM tarafına ilettiklerini dile getiren Çakır, Bizim gibi 30’a yakın üye ülke önerilerini paylaştı. UIPM tüm ülke değerlendirmelerini aldıktan sonra, 2022 yılında Guatemala’da yapılacak UIPM Kongresi’nde branşın ne olabileceğine yönelik bilgilendirmeyi kamuoyu ile paylaşacaktır. değerlendirmesinde bulundu.

Binicilik branşının modern pentatlondaki dünya kupası ve dünya şampiyonası gibi yarışma organizasyonları gerçekleştirme noktasında ülkeler için büyük engel teşkil ettiğine vurgu yapan Veli Ozan Çakır, UIPM, Paris 2024 Olimpiyatları’nda hayata geçecek, beş branş yarışının 88 dakika içinde biteceği yeni bir pentatlon yarışı format geliştirdi. Bu hem medyadaki görünürlüğü hem de TV’deki yayınlanmayı kolaylaştıracak. Biz de bu süreci destekliyoruz. Dolayısıyla yeni branş ne olursa olsun, bu yarış formatını bozmayacak bir disiplin olmalı. diye konuştu.


-Binicilik branşının handikapları

Veli Ozan Çakır biniciliğin, aynı ata iki sporcunun binmesi, atın kura ile çekilmesi, şans faktörünü içermesi, atın performansının merkezde olması gibi bir takım handikaplarının bulunduğunu aktardı.

Biniciliğin yerine konulacak yeni branşın, sporcu performansına odaklı bir yapı sunması gerektiğini dile getiren Çakır, Biniciliğin yerine gelecek yeni branş, birçok yeni ülkeyi modern pentatlon sistemine kazandıracağı gibi, sistemde bulunan fakat aktif olmayan ülkenin modern pentatlona devam etmesini ve daha aktif olmasını sağlayacak. diyerek sözlerini tamamladı.