Modern Sanat Olimpiyatları YEE'nin katkılarıyla 2023'te Cenevre'de yapılacak

TAKİP ET

Tarihi yüzyıllar öncesine dayanan Modern Sanat Olimpiyatları, gelecek yıl Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) katkılarıyla...

Tarihi yüzyıllar öncesine dayanan Modern Sanat Olimpiyatları, gelecek yıl Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) katkılarıyla İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılacak.

YEE'den yapılan yazılı açıklamaya göre, unutulmaya yüz tutmuş kadim Modern Sanat Olimpiyatları, 2023'te yeniden düzenlenmeye başlanacak.

YEE de UNESCO, BM ve Dünya Olymp’Arts Konseyi (WOAC) öncülüğünde yeniden canlandırılması hedeflenen Modern Sanat Olimpiyatları’nın (Olymp’Arts) paydaşları arasında yer aldı.

WOAC ve YEE arasında, 2023'te Cenevre’de gerçekleştirilmesi planlanan Modern Sanat Olimpiyatları başta olmak üzere, çeşitli kültürel alanlarda işbirliği yapılmasına yönelik protokol imzalandı.

Dijital ortamda gerçekleştirilen protokol imza törenine YEE Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ve WOAC Başkanı Rachel Qin katıldı.

Ateş, burada yaptığı konuşmada, "YEE olarak yüzyıllarca geçmişe sahip olan bir organizasyonda paydaş olarak yer almaktan memnuniyet duyduk. Modern Sanat Olimpiyatları, Türkiye'de ve yurt dışında uluslararası alanda sanatın yaygınlaştırılması, Türk ve yabancı sanatçıları desteklemeye yönelik paydaşı olduğumuz büyük çaplı projeler arasında önemli bir yere sahip." değerlendirmesinde bulundu.

Kültür ve sanatın, YEE'nin faaliyet gösterdiği alanların başında geldiğini belirten Ateş, YEE'nin, kültür ve sanat faaliyetleri aracılığıyla Türkiye ile diğer ülkeler arasındaki kültürel etkileşimi artırdığının altını çizdi.

Çok sayıda ülkenin saygın sanat kurumları ile akademilerinin yer aldığı sanat olimpiyatında sinema, fotoğraf, dans, müzik ve seramik gibi yaklaşık 20 sanat dalında performans sergileyecek uluslararası sanatçılar, 29 Eylül-6 Ekim 2023 tarihlerinde Cenevre'de bir araya gelecek.

- Modern Sanat Olimpiyatları

Sanat olimpiyatı, tarihi MÖ 566 yılına dayanan ve Antik Yunan'da başlayan, geleneksel yaz spor olimpiyatlarını takip eden yıl içinde her dört yılda bir tekrarlanan ve zamanla unutulmuş uluslararası alanda gerçekleştirilen bir olimpiyat türü olarak biliniyor.

1990'ların başında BM öncülüğünde, sanat olimpiyatlarının küresel çapta tekrar canlandırılması başlarken 1995'te UNESCO çatısı altında küresel ölçekte Modern Sanat Olimpiyatları’nın gerçekleştirilmesi amacıyla, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 65 ülke bir tüzük imzaladı.

Uluslararası merkez ofisi Cenevre'de yer alan Modern Sanat Olimpiyatları'nın 2021'de gerçekleştirilmesine karar verilmiş ancak Kovid-19 salgını sebebiyle 2023'e ertelenmişti.

2023 Cenevre Tarihi yüzyıllar öncesine dayanan Modern Sanat Olimpiyatları