Moğol çocuklar engellerini TİKA ile aşıyor

TAKİP ET

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Moğolistan'da devlet okullarındaki eğitimden engelli...

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Moğolistan'da devlet okullarındaki eğitimden engelli çocukların da faydalanabilmesi amacıyla başkent Ulanbatur'daki 2 okulda özel eğitim sınıfı kurdu.

TİKA'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, 2-17 yaş arası yaklaşık 11 bin engelli çocuğun bulunduğu Moğolistan'da, Eğitim ve Bilim Bakanlığı tarafından okul öncesi eğitimde engelli çocukların diğer çocuklarla beraber eğitim alması politikası izleniyor.

Öte yandan devlet okullarında engelli çocuklara uygun eğitim ortamı olmadığından, birçok aile çocuğunu okula gönderemiyordu.

TİKA, engelli çocukların eğitim hayatına katılmasını sağlamak amacıyla Moğolistan'da örnek bir proje başlattı. Bu kapsamda başkent Ulanbatur'da 51 No'lu devlet kreşinde özel eğitim malzemeleri ve ekipmanlarıyla donatılan bir eğitim sınıfı kuruldu.

20 öğrenci kapasiteli sınıfta rampalı yürüme merdiveni, fizyoterapi yatağı, emekleme destekleyicisi, yürüyüş eğitim rampası, denge sehpası gibi birçok özel eğitim malzemesi bulunuyor.

- "Bize bu imkanı sağladıkları için Türk halkına ve TİKA'ya teşekkür ediyorum"

Moğolistan Eğitim ve Bilim Bakanlığı, Okul Öncesi Eğitimden Sorumlu Başuzman Purevsaihan Söörtöön, yaptığı açıklamada, "Bu proje bizim için çok önemli. Çünkü diğer okullarımıza da örnek olacağını ve bu sınıfların daha fazla okulda açılarak engelli çocuklarımızın okul öncesi eğitime katılmalarını planlıyoruz. Bize bu imkanı sağladıkları için Türk halkına ve TİKA'ya teşekkür ediyorum." dedi.

- Başka bir devlet okulunda da görme engelli öğrenciler için sınıf kuruldu

TİKA, görme engelli öğrencilerin çoğunlukla ikamet ettiği bölgede yer alan 141. Devlet Okulu’na da engelli öğrencilerin diğer çocuklarla eşit eğitim alabilmesi amacıyla özel eğitim sınıfı kurdu. 1. sınıftan 12. sınıfa kadar yaklaşık 3 bin 500 öğrencinin öğrenim gördüğü okulda, 31 görme engelli öğrenci bulunuyor.

TİKA’nın görme engelli çocuklar için kurduğu sınıfta, Braille kabartmalı yazı öğrenme tahtası, sesli kitap okuma ve kayıt cihazı, Braille matematik öğrenme seti, işitme cihazı teknolojisi, ekran büyütücü ve okuyucu yazılımı gibi birçok özel ekipman ve eğitim malzemesi bulunuyor.

Ulanbatur'daki okullarda yürütülen projelerle bu okulların diğer okullara örnek olması ve ülke genelinde engelli çocukların diğer çocuklarla eğitimden eşit faydalanması hedefleniyor.

okul TİKA