Muş'ta meslek lisesi öğrencileri yaz tatilini üretimle değerlendiriyor
Muş / Sıra, masa, dolap, pano ve çeşitli mobilyalar üreten Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, eğitim döneminde öğrendikleri teorik bilgileri atölyelerde uygulayarak mesleki becerilerini geliştiriyor - Okul müdürü Erhan Subaşı: - Öğrencilerimiz burada kendilerini geliştirerek sanayiye kalifiye eleman olarak yetişiyor. Birçok sanayi kuruluşu da bizden öğrenci istiyor çünkü öğrencilerimiz burada kendilerini yetiştiriyor ve kendi branşlarında uzmanlaşıyor
Muş Haberleri : İBRAHİM YALDIZ - Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde yaz tatilinde atölyelerde üretime katılan öğrenciler, mesleki becerilerini geliştirirken kazandıkları ücretle de aile bütçelerine katkı sağlıyor.
Kentte 1952'den bu yana eğitim veren okulun mobilya ve iç mekan tasarımı ile metal teknolojisi alanlarındaki atölyelerinde yaz tatilinde de üretim sürüyor.
Döner sermaye kapsamında öğretmenleriyle çalışan yaklaşık 50 öğrenci, kamu kurumlarından gelen siparişlerin hazırlanmasında görev alıyor.
Sıra, masa, dolap, pano ve çeşitli mobilyalar üreten öğrenciler, eğitim döneminde teorik olarak öğrendikleri bilgileri yaz tatilinde atölyelerde uyguluyor.
Üretimin her aşamasında görev alan, makine ve ekipman kullanımını öğrenen öğrenciler, mesleki becerilerini geliştirerek mezuniyet sonrası iş hayatına daha donanımlı şekilde hazırlanıyor.
Okul müdürü Erhan Subaşı, AA muhabirine, 1952'de kurulan okulun Muş'un en eski ve köklü eğitim kurumlarından biri olduğunu söyledi.
Okulda yaklaşık 100 öğretmenin görev yaptığını ve 1000'e yakın öğrencinin eğitim gördüğünü belirten Subaşı, öğrencilerin eğitim-öğretim döneminin yanı sıra yaz tatilinde de döner sermaye kapsamında çalıştığını ifade etti.
Atölyelerde çalışan öğrencilerin aylık ücret aldığını anlatan Subaşı, şöyle konuştu:
Böylece hem kendi eğitim masraflarını karşılıyor hem de ailelerine destek oluyorlar. Okulumuzda 6 alan ve 15 atölye bulunuyor. Özellikle mobilya ve iç mekan tasarımı ile metal teknolojisi alanlarında üretim yaz tatilinde de devam ediyor. Yaz tatilinde 50'ye yakın öğrencimiz öğretmenlerimizle birlikte çalışıyor. Öğrencilerimiz burada kendilerini geliştirerek sanayiye kalifiye eleman olarak yetişiyor. Birçok sanayi kuruluşu da bizden öğrenci istiyor çünkü öğrencilerimiz burada kendilerini yetiştiriyor ve branşlarında uzmanlaşıyor.
Subaşı, okulda Milli Eğitim Bakanlığı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gönderilen siparişlerin üretildiğini aktardı.
Bu yıl Şanlıurfa'dan Adıyaman'a kadar birçok ile sıra ve masa gönderdiklerini bildiren Subaşı, atölyelerde ranza, arşiv dolabı, çeşitli mobilyalar, toplantı ve makam masalarının hazırlandığını kaydetti.
Subaşı, okul mezunlarının üniversite sınavlarında da başarılı sonuçlar elde ettiğini belirterek, 2 bin ile 3 bin arasında sıralamaya giren öğrencilerimiz var. Bunun yanında öğrencilerimiz mezun olduktan sonra sanayide çok kısa sürede iş bulabiliyor. Hatta birçok öğrencimizin şu anda sanayide kendi işletmesi bulunuyor. Bu da öğrencilerimiz için büyük bir avantaj. dedi.
Gençlerimiz burada el becerilerini geliştiriyor
Mobilya ve iç mekan tasarımı alanı öğretmeni Gökhan Aykut da kurumların mobilya ve ahşap alanındaki ihtiyaçlarını karşıladıklarını anlattı.
Aykut, Gençlerimiz burada el becerilerini geliştiriyor. Yaz tatilinde gelip bizimle çalıştıkları için belli bir ücret de kazanıyorlar. Bu kazançla ailelerine yardımcı oluyorlar. Teorik olarak öğrendikleri bilgileri burada uygulayarak pekiştiriyor ve mezun olduklarında daha iyi bir usta haline gelebiliyorlar. ifadelerini kullandı.
Boş zamanımı değerlendiriyorum
Mobilya ve iç mekan tasarımı alanı öğrencisi Yusuf Aktan Önder de yaz tatilinde okulda çalışarak hem ailesine destek olduğunu hem de boş zamanını değerlendirdiğini belirterek, Burada makineleri kullanmayı öğreniyorum. Hocalarımızla ve arkadaşlarımızla birlikte çalışıyoruz. Dolap, sıra, masa, öğretmen masası, müdür yardımcısı masası, öğretmen dolabı ve sehpa gibi ürünler yapıyoruz. dedi.
Metal teknolojisi alanı öğrencisi Ömer Özkan ise Yaz tatilinde boş zamanımı değerlendirmek ve mesleğimi daha iyi öğrenmek için atölyede çalışıyorum. Okulda öğrendiğim bilgileri burada uygulamalı olarak geliştirme fırsatı buluyorum. Hem çalışıyoruz hem de gelecekte yapacağımız meslek için kendimizi hazırlıyoruz. Yaz tatilini sadece dinlenerek geçirmek yerine çalışarak, öğrenerek ve üretmenin içinde olmak bana çok şey katıyor. diye konuştu.