Myanmar'da Arakanlı Müslümanları kaçırdıkları iddia edilen 12 kişi gözaltına alındı

TAKİP ET

Myanmar'da askeri yönetim, Arakanlı Müslümanları yasa dışı yollardan Malezya'ya kaçırdığı iddiasıyla 12 kişiyi...

Myanmar'da askeri yönetim, Arakanlı Müslümanları yasa dışı yollardan Malezya'ya kaçırdığı iddiasıyla 12 kişiyi gözaltına aldı.

Yerel basında yer alan haberlerde, gözaltına alınan kişilerin bir insan kaçakçılığı çetesinin üyesi olduğu iddia edildi.

Haberlerde, söz konusu 12 kişinin, 5 Aralık'ta Myanmar'da bir köy yolunda cesedi bulunan 13 Arakanlı Müslümanın da aralarında bulunduğu 255 Arakanlı Müslümanı güneydoğu Bangladeş'teki mülteci kamplarından kara yoluyla Malezya'ya kaçırmakla suçlandıkları bildirildi.

Güvenlik güçlerinin, zanlıları 9 ve 16 Aralık'ta yakaladığı belirtilen haberlerde, operasyonda kaçakçılık için kullanılan bir akaryakıt tankeri de dahil olmak üzere 6 araca da el konulduğu ifade edildi.

Öte yandan, son iki hafta içerisinde, Malezya'ya gitmek için bekleyen 31 Arakanlı Müslüman gözaltına alındı.

Özgür Rohingya Koalisyonuna göre, 5 Aralık'ta Myanmar'da bir köy yolunda 13 Arakanlı Müslüman'ın cesedi bulunmuştu.

Yerel basında yer alan haberlere göre de bölgeden kaçmak isteyen Arakanlı Müslümanlar, araç ile taşınırken oksijen yetersizliğinden hayatını kaybetmişti.

- Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.

Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

BM'ye göre, Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 900 bini geçti.

Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtlamıştı.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

Arakanlı Müslümanlar Myanmar