Myanmar'da askeri yönetim, siyasi partileri hedef alan yeni seçim yasasını açıkladı

TAKİP ET

Myanmar'da 2021 darbesiyle yönetimi ele geçiren ordu, bu yıl yapmayı planladığı seçimlere ilişkin yeni yasal...

Myanmar’da 2021 darbesiyle yönetimi ele geçiren ordu, bu yıl yapmayı planladığı seçimlere ilişkin yeni yasal düzenlemelerini açıkladı.

Al Jazeera’nin haberine göre, ordunun, yeni “Siyasi Partiler Kayıt Yasası” ile seçimlerde kendisine alternatif oluşturabilecek siyasi partileri hedef aldığı görüldü.

Yeni yasal düzenleme ile ülkedeki partilerin 2 ay içinde yeniden kayıt yaptırmaları istendi.

Bunun yanı sıra seçimlerde yarışacak partilerden sahip olmaları istenen fon miktarı, 100 kat artırılarak 100 milyon kyata (yaklaşık 45 bin 500 dolara) çıkarıldı.

“Terör eylemleri yapmakla suçlanan” veya “yasa dışı” görünen örgüt ve kişiler ile bağlantılı parti ve adayların seçim yarışına katılmasını engelleyen yasa ile partilerden kayıtları onaylandıktan sonraki 3 ay içinde en az 100 bin üye toplaması ve 6 ay içinde 330 ilçenin en az 150’sinde büro açmış olması isteniyor.

Ayrıca yeni yasa, seçim komisyonunun parti kayıtlarına ilişkin kararlarına itiraz yolunu kapatıyor.

Yasa, cunta lideri Min Aung Hlaing tarafından imzalandıktan sonra, devlet kontrolündeki “Global New Light of Myanmar” gazetesinde yayımlandı.

The Irrawaddy sitesine göre, yeni seçim yasasında, sadece ordu destekli Birlik İçin Dayanışma ve Kalkınma Partisi (USDP) ile darbe öncesi iktidarda bulunan Ulusal Birlik Partisi (NLD) ulusal düzeyde seçim yarışına girmek için gerekli kriterlere sahip görünüyor.

NLD, daha önce ordunun yapacağı seçimlere katılmayacağını ve cuntanın atadığı Ulusal Seçim Komisyonu ile çalışmayacağını bildirmişti.

Myanmar’da kayıtlı 91 siyasi parti bulunuyor. Yeni düzenlemeye uymayan partilerin 3 yıl süreyle faaliyetlerinin askıya alınabileceği veya kapatılabileceği belirtiyor.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere, pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Myanmar ordusunun, darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu, bugüne kadar 1800'ün üzerinde kişi hayatını kaybetti. Darbeden bu yana yaklaşık 13 bin kişi gözaltına alındı, 10 binin üzerinde kişi ise içeride tutuluyor.

Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşuna (AAPP) göre, ülkede darbeden bu yana 1900'den fazla kişi yaşamını yitirdi ve 10 binin üzerinde kişi gözaltına alındı.

Myanmar askeri mahkemeleri, tutuklulardan 2'si çocuk 114 siyasi mahkum hakkında idam kararı verdi.

darbe Myanmar seçim yasası