Nahda lideri Gannuşi'den Tunus halkına "demokrasi" çağrısı:

TAKİP ET

"Tunus'ta demokrasiyi desteklemek için yabancı orduların gelmesini beklemiyoruz. Demokrasiyi getiren de Tunus halkıdır, inşallah yeniden kuracak olan da onlardır"

Tunus'ta feshedilen Meclisin Başkanı ve Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi, ülkenin siyasi krizden çıkarak yeniden demokrasiye dönüşü konusunda Tunus halkına güvendiğini belirtti.

Gannuşi, ulusal yayın yapan Zeytune kanalına verdiği röportajda, Avrupa Birliği, ABD ve Kanada'nın Tunus'un demokratik geçişine yönelik tutumlarının olumlu olduğunu söyledi.

Ülkedeki "akıllı ve bilge" olarak tanımladığı kişilere seslenen Gannuşi, "Tehlikedeyiz. Ülke tehlikesi giderek artan bir yolda. Tunus'un tüm akil ve bilge insanları, zorlu bir demokratik geçiş sürecinden geçtiğimizi görerek ülkeyi kurtarmak ve demokrasiyi yeniden tesis etmek için ciddi bir tavır almalı. Tunuslular kendilerine olan güvenlerini yeniden kazanmalıdır." dedi.

Tunus'un hala uzlaşıya ihtiyacı olduğunu kaydeden Gannuşi, "Tunus'ta demokrasiyi desteklemek için yabancı orduların gelmesini beklemiyoruz. Demokrasiyi getiren de Tunus halkıdır, inşallah yeniden kuracak olan da onlardır." diye konuştu.

Nahda lideri, "Demokrasi ve özgürlüğün refaha giden yol olduğunun farkına varmalıyız. Bu yüzden aramızdaki birlikte yaşama denklemini dışlamadan kabul edelim. O zaman Tunus devriminin bir geleceği olacak ve Tunus dünyadaki ışıltılı konumunu yeniden kazanacaktır." ifadelerini kullandı.

- Tunus'taki siyasi kriz

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021'de ilan ettiği olağanüstü kararlarla parlamentonun çalışmalarını dondurmuş, iki ay sonra da yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını kendine bağlamıştı.

Said'in 13 Aralık 2021’de açıkladığı "siyasi krizden çıkış yol haritası" kapsamında ülkede 25 Temmuz 2022’de anayasa referandumu, 17 Aralık 2022'de de erken genel seçim yapıldı.

Genel seçimlerin ilk turunda seçmenlerin sadece yüzde 11,22'sinin sandığa gitmesi, muhalefetin Cumhurbaşkanı Said’in meşruiyetini tartışmaya açmasına neden oldu.

Tunus'ta bazı kesimler, Said'in kararlarını "darbe" olarak nitelendiriyor ve ülkenin demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.

Gannuşi Tunus