New York'taki BM binası önünde İsrail'deki siyasi tutuklular için gösteri yapıldı

TAKİP ET

ABD'de faaliyet gösteren Yahudi ve Filistinli kuruluşlar, New York'taki Birleşmiş Milletler (BM) binası önünde, İsrail...

ABD’de faaliyet gösteren Yahudi ve Filistinli kuruluşlar, New York’taki Birleşmiş Milletler (BM) binası önünde, İsrail hapishanelerindeki siyasi tutukluların serbest bırakılması için protesto gösterisi düzenledi.

Gösteriye, siyonizm karşıtı Ortodoks Yahudi örgütü Neturei Karta International (NKI) ve Filistin için Amerikalı Müslümanlar adlı kuruluşların üyeleri ile bazı aktivistler katıldı.

Gösteride konuşan NKI Sözcüsü Haham Dovid Feldman, İsrail’in kuruluşundan bu yana siyonizme karşı çıkan geleneksel Yahudi toplumuna baskı uyguladığını ve Filistinlilerle barışı savunan Yahudi aktivistleri tutukladığını aktardı. Feldman, “Çünkü Yahudi hukuku olan Tevrat, siyonizme karşıdır. Tevrat, Yahudilerin kendi egemenliklerini yaratmalarının veya herhangi bir ulusa karşı isyan etmelerinin yasak olduğunu öğretir. Başkasının toprağını çalmak büyük günahtır.” şeklinde konuştu.

Tarihsel olarak Yahudi halkı ile Filistinlilerin barış içinde yaşadığını hatırlatan Feldman, “Bugün çatışmaya neden olan din farkı değil, Filistin'in suçlu siyonist işgaline maruz kalmasıdır.” ifadesini kullandı.

Feldman, İsrail’de tutuklu bulunan siyonizm karşıtı hahamların ve barış yanlısı aktivistlerin serbest bırakılmasını isteyerek “BM’yi ve tüm üye devletleri, bütün siyasi tutukluları serbest bırakana kadar İsrail hükümetine baskı yapmaya çağırıyoruz.” dedi.

Filistin için Amerikalı Müslümanlar kuruluşundan Sayel Sayed de İsrail’de barış yanlılarının tutuklanması, masumların evlerinin yıkılması, çocukların öldürülmesi gibi olayların artık kimseyi şaşırtmadığını belirterek “Dünya da artık bunları görmeye başladı, insanlar uyanıyor.” dedi.

Sayed, özellikle siyonizm karşıtı Yahudilerin eylemlerinin İsrail’i endişelendirdiğine işaret ederek “ABD’de yapılan bir ankete göre, bugün Yahudi genç neslin yüzde 48’i, kendileri adına İsrail’in Filistinlere uyguladığı politikalara karşı çıkma eğilimi gösteriyor.” diye konuştu.

İsrail’in adaletsiz politikalarını eleştirenlere karşı “anti-semitizm” kartını oynadığını söyleyen Sayed, “Anti-semitizm ile İsrail’e yönelik bütün eleştirileri susturmaya çalışıyorlar.” değerlendirmesini yaptı.

Ellerinde Filistin bayrakları ile “Siyasi tutuklulara özgürlük”, “İsrail devleti dünya Yahudilerini temsil etmiyor” şeklinde pankartlar taşıyan grup daha sonra olaysız şekilde dağıldı.

Filistin için Amerikalı Müslümanlar Haham Dovid Feldman Neturei Karta International (NKI) New York'ta Ortodoks Yahudilerin İsrail Protestosu