Nijerya'da devlet başkanı adayları ikinci kez barış anlaşması imzaladı

TAKİP ET

Nijerya'da, 25 Şubat'ta yapılacak devlet başkanı seçiminde yarışacak 18 aday ve parti başkanları, seçim...

Nijerya'da, 25 Şubat'ta yapılacak devlet başkanı seçiminde yarışacak 18 aday ve parti başkanları, seçim sonuçlarını kabul edeceklerine dair ikinci barış anlaşması imzaladı.

Eski Nijerya Devlet Başkanı ve Ulusal Barış Komitesi Başkanı General Abdulsalami Abubakar'ın öncülüğünde, başkent Abuja'da barış anlaşması töreni düzenlendi.

Törene mevcut Devlet Başkanı Muhammed Buhari, eski Devlet Başkanı General Yakubu Gowon, Bağımsız Ulusal Seçim Komisyonu (INEC) Başkanı Mahmood Yakubu'nun yanı sıra devlet başkanı adayları, parti başkanları, uluslararası seçim gözlemcileri, yabancı misyon temsilcileri, dini liderler ve çok sayıda davetli katıldı.

Abubakar, törende yaptığı konuşmada, ülkede 25 Şubat'ta yapılacak devlet başkanı seçimindeki tüm adayları ve parti başkanlarının özgür, adil ve güvenilir olduğu sürece seçimin sonucunu kabul etmeleri gerektiğini belirtti.

Ülkede düzenlenecek seçimlerin tarafsız ve şeffaf olacağına dair söz veren Abubakar, "Her lider, bu ülkeye hizmet etmek için yarışıyor ve tabii seçimin sonunda bir kişi lider olacak. Seçim sürecinde hepimizin şiddetten kaçınması gerekiyor." diye çağrı yaptı.

Abubakar, seçim kampanyaları sürecinde en az 60 siyasi saldırının yaşandığının altını çizerek, "Millet olarak buna dur demek zorundayız." dedi.

Siyasi partilerin oy satın almaktan kaçınmaları çağrısında bulunan Abubakar, halkın da seçim sürecinde sıkıntı yaratacak yalan haber yaymamaları gerektiğini söyledi.

Yaklaşık 206 milyon nüfusa sahip Nijerya'da 25 Şubat'ta devlet başkanı ve 11 Mart'ta da vali seçimleri yapılacak.

Devlet başkanı seçiminde 18 aday yarışacak. Ülkede iki dönem devlet başkanlığı yapan Muhammed Buhari, bu seçimde aday olamayacak.

Terör örgütleri Boko Haram ve Biafra Yerli Halkları (IPOB) ile silahlı çete üyeleri, ülkede seçimler için güvenlik tehdidi oluşturuyor.

Nijerya'da devlet başkanı seçiminde yarışacak adaylar, 29 Eylül 2022'de ilk barış anlaşmasını imzalamıştı.

barış anlaşması Nijerya SEÇİM