Nijerya'da kendi iş yerini açan kadın girişimci, oto boyacılığında sektörün aranan isimlerinden oldu

TAKİP ET

Dört çocuk annesi oto boyacı Modupe Olagunju: - "Bazı kişiler, kadın olduğum için bu işi beceremeyeceğim düşüncesiyle bana iş vermiyorlardı. Ben de inadına kendimi ispatlamaya çalışıyordum" - "Çocuklarımı her zaman buraya getiriyorum ve onlar da boş zamanlarında bana yardım ediyorlar. Bu işi yapmalarını istemiyorum çünkü çok zor"

ADAM ABU BASHAL - Nijerya'nın güneyindeki Oyo eyaletinde annesinin yönlendirmesi üzerine lise öğrencisiyken oto boyacılığını öğrenen kadın girişimci Modupe Olagunju, açtığı iş yeriyle sektörün aranan isimlerinden oldu.

Lise eğitimi sırasında annesinin isteği üzerine 1996'da oto boyacısının yanında çıraklığa başlayan Olagunju, lise mezuniyetinden bir yıl sonra, 2000'de İbadan kentinde kendi iş yerini açtı.

Atölyesinde mesleğini titizlikle sürdüren 43 yaşındaki kadın girişimci, oto boyacılığında sektörün aranan isimleri arasında yer alıyor.

Dört çocuk annesi Olagunju, AA muhabirine, yaşadığı bölgede eskiden okul mezunlarının iş bulmasının zor olduğunu, bu nedenle çoğu öğrencinin eğitim alırken meslek de öğrendiğini söyledi.

Lise çağında meslek öğrenmek zorunda kaldığını anlatan Olagunju, "1996'da annem okul eğitiminin yanında meslek öğrenmemi istedi ancak seçtiğim mesleği beğenmedi. Bir kadın olarak farklı bir şey yapmamı istedi ve benim için oto boyacılığının uygun olduğunu söyledi. İstemiyordum ama sırf onu mutlu etmek için kabul ettim." ifadelerini kullandı.

- "Liseyi bitirdikten bir yıl sonra kendi iş yerimi açtım"

Olagunju, lisede okurken oto boyacısının yanında çıraklık yaptığını söyledi.

Çalışmak zorunda olduğu için üniversitede okuyamadığını belirten Olagunju, liseyi bitirdikten bir yıl sonra kendi iş yerini açmaya karar verdiğini dile getirdi.

Olagunju, iş yerini ilk açtığında kendisi için zor bir dönem olduğunu ifade ederek "Bazı kişiler, kadın olduğum için bu işi beceremeyeceğim düşüncesiyle bana iş vermiyorlardı. Ben de inadına kendimi ispatlamaya çalışıyordum." dedi.

Bir kadının her şeyi başarabileceğini ispatlamak amacıyla tüm zorlukların üstesinden gelmeye çalıştığını anlatan Olagunju, bölgesinde oto boyacılığında aranan isimlerden olduğunu söyledi.

- "Çocuklarımın bu işi yapmalarını istemem"

Olagunju, eşinden boşandığını ve çocuklarının geçimini bu işten kazandığı parayla sağladığını belirterek evlatlarından ikisinin üniversite eğitimi aldığını dile getirdi.

Yaşadığı zorluklar nedeniyle gelecekte çocuklarının bu işi yapmalarını istemediğini, bu nedenle kaliteli eğitim almaları için çalıştığını anlatan Olagunju, şunları söyledi:

"Çocuklarımı her zaman buraya getiriyorum ve onlar da boş zamanlarında bana yardım ediyorlar. Bu işi yapmalarını istemiyorum çünkü çok zor. Çocuklarımın daha iyi bir hayat sürmeleri için çok iyi bir okulda okumaları amacıyla uğraşıyorum. İleride el işi yapmak isterlerse bile benimki gibi bir şey yapmalarını istemiyorum. En azından gelişmiş makine ve teknolojilerle yapmalarını isterim."

Nijerya oto boyacısı