Nijerya'da nakit sıkıntısına karşı düzenlenen protestolarda 4 kişi öldü

TAKİP ET

Nijerya'da devam eden nakit sıkıntısına karşı düzenlenen protestolarda 4 kişi yaşamını yitirdi.Ulusal basındaki...

Nijerya'da devam eden nakit sıkıntısına karşı düzenlenen protestolarda 4 kişi yaşamını yitirdi.

Ulusal basındaki haberlere göre, güvenlik gerekçesiyle tedavülden kalkacak eski banknotların yerine tasarlananların piyasada yeterince olmaması nedeniyle ülkenin Edo, Delta ve Oyo eyaletlerinde protesto gösterileri düzenlendi.

Edo eyaletindeki protestoda güvenlik güçlerinin göstericilere müdahale etmesi sonucu çıkan şiddet olaylarında 4 kişi hayatını kaybetti.

Delta Eyaleti Polis Teşkilatından İdris Umar Momoh, eyalete bağlı Udu bölgesinde protestocuların 2 bankayı yaktığını belirtti.

Momoh, protestoda yaşanan şiddet olayları nedeniyle 5 kişinin gözaltına alındığını aktardı.

Güvenlik gerekçesiyle yeni banknotları 15 Aralık 2022'den itibaren piyasaya süren Nijerya Merkez Bankası (CBN), eski paraların 10 Şubat 2023'e kadar geçerli olacağını duyurmuştu.

Ülkede yaşanan nakit sıkıntısı nedeniyle bankalarda uzun kuyruklar yaşanıyor.

Kaduna, Kogi ve Zamfara valileri, eski paraların geçerlilik süresini uzatmak için Yüksek Mahkemeye başvurmuştu.

Mahkeme, ülkede 10 Şubat'ta tedavülden kalkacak banknotların kullanım süresinin, daha sonra belirlenecek bir tarihe kadar uzatılmasına karar vermişti.

Öte yandan, 13 siyasi parti, eski banknotların kullanım süresinin uzatılması halinde 25 Şubat ve 11 Mart'ta yapılacak devlet başkanlığı ve valilik seçimlerine katılmayacaklarını açıklamıştı.



nakit sıkıntısı Nijerya protesto