Nijerya Yüksek Mahkemesi, tedavülden kalkmak üzere olan banknotların kullanım süresini uzattı

TAKİP ET

Nijerya Yüksek Mahkemesi, ülkede 10 Şubat'ta tedavülden kalkacak banknotların kullanım süresinin uzatılmasına...

Nijerya Yüksek Mahkemesi, ülkede 10 Şubat'ta tedavülden kalkacak banknotların kullanım süresinin uzatılmasına karar verdi.

Bazı valilerin eski paraların geçerlilik süresinin uzatılması için mahkemeye gitmesi üzerine 10 Şubat'ta tedavülden kalkacak banknotların kullanım süresi uzatıldı.

Yargıç John Okoro liderliğindeki yedi kişilik Yüksek Mahkeme heyeti, Nijerya hükümeti, Nijerya Merkez Bankası ve ticari bankaların 10 Şubat'ta yeni uygulamaya geçmesini engelleyen ihtiyati tedbir kararı verdi.

Okoro, yeni para politikasının "ülkede neredeyse anarşiye yol açacak kadar dayanılmaz bir duruma" yol açtığını savundu.

Ülkede güvenlik sorunları gerekçesiyle tasarlanan yeni banknotların 15 Aralık'tan itibaren piyasaya sürüleceği, eskilerinin ise 10 Şubat 2023'e kadar geçerli olacağı açıklanmıştı.

Kaduna, Kogi ve Zamfara valileri, eski paraların geçerlilik süresini uzatmak için Yüksek Mahkeme'ye gitmişti.

Öte yandan, 13 siyasi parti, eski banknotların kullanım süresinin uzatılması halinde ülkede 25 Şubat ve 11 Mart'ta yapılacak devlet başkanlığı ve valilik seçimlere katılmama tehdidinde bulunmuştu.

Nijerya'da siyasetçilerin, kaynağı belirsiz paralarının hepsini bankaya götüremediği, bu nedenle eski paraların son kullanım tarihinin ertelenmesini istediği iddia ediliyor.




Nijerya süre uzatım yeni banknot