Norveç Başbakanı Store, Sami yerlilerine ilişkin protestolara katılan aktivistlerle görüştü

TAKİP ET

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, rüzgar çiftliklerinin, kuzey ülkelerinin yerlileri olarak bilinen Samilerin ren...

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, rüzgar çiftliklerinin, kuzey ülkelerinin yerlileri olarak bilinen Samilerin ren geyiği yetiştirmelerini engellediği gerekçesiyle protesto düzenleyen aktivistlerle bir araya geldi.

Store, aktivistlere ve bazı Sami çobanlarına yaptığı konuşmada, bölgede "süren insan hakları ihlalleri"nin olduğunu kabul etti.

Başbakan Store, bugünkü konuşmanın, dünkü özrün tekrarı olduğunu ve artık önlerine bakmaları gerektiğini belirtti.

Grup da bu adımın ardından Enerji Bakanlığı ve bazı hükümet binaları önündeki gösterilere ara verecekleri cevabını iletti.

Ella Marie Hætta Isaksen, "Şu anda ara veriyoruz. Lüzumu halinde eylemlerimizi tekrar başlatmaya hazırız." dedi.

Norveç Meclis Başkanı Silje Karine Mutoka da aktivistlere hitaben, "Gücün suistimaline ve sisteme karşı bir korumamız olması gerekir." ifadesini kullandı.

Sami bölgelerindeki rüzgar çiftliklerinin ren geyiği yetiştirilmesini engellediği gerekçesiyle 24 Şubat'tan bu yana süren gösterilerde aralarında iklim aktivisti Greta Thunberg'in de bulunduğu bazı protestocular, gözaltına alındı ancak daha sonra serbest bırakıldı.

Çoğu gençlerden oluşan ve Samilerin haklarını savunmak için başkent Oslo'da gösteriler düzenleyen aktivist grup, rüzgar çiftliklerinin 2021'deki mahkeme kararına rağmen çalışmayı sürdürmesini protesto ediyor.

Hafta boyunca Enerji Bakanlığı binası dahil birçok bakanlığın önünde gösteriler düzenleyen protestocular, Sami çobanların ren geyiği yetiştirmelerinin engellenmemesi ve bu konudaki hak ihlalinin sonlandırılması çağrısında bulunuyor.

Enerji Bakanı Terje Aasland, NRK Televizyonu'na verdiği demeçte, mahkemenin söz konusu projenin yasal olmadığına dair karar aldığını ancak bu yapılarla ilgili ne yapılması gerektiğine açıklık getirmediğini belirtmişti.

- Norveç, İsveç ve Finlandiya’nın yerlileri Samiler

Daha önce "Laplar" olarak isimlendirilen ancak bu adın aşağılayıcı olduğunu düşünen Samiler, Norveç, İsveç ve Finlandiya’nın yerlileri olarak biliniyor.

Sami kültürünün merkezinde kimliklerinin devamı için hayati öneme sahip ren geyiği besiciliği bulunuyor.

Besicilik alanlarının azalması ve çevre tahribatı, Samilerin yaşamlarını idame ettirmelerinin önündeki en büyük engel olarak görülüyor.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra bulundukları ülkelerde Samilere yönelik ırkçı uygulamalar görülmeye başlanırken Sami dili konuşanların çocuklarının zorla yatılı okullara alındığı ya da kötü muameleye maruz kaldığı kaydediliyor.

Samiler, bugün Finlandiya’da seçilmiş parlamento, dil ve kültür haklarına sahip ancak topraklarının tam kontrolü Samilere ait değil.

Finlandiya, geçmişte yaşananlardan ötürü Samilerden özür dilemezken Norveç ve İsveç, 1990’larda kötü muamele nedeniyle yerli topluluktan özür dilemişti.

Norveç Sami