Norveç Enerji Bakanı, yerli protestoları nedeniyle İngiltere seyahatini iptal etti

TAKİP ET

Norveç Enerji Bakanı Terje Aasland'ın, kutup bölgesinde bulunan rüzgar çiftliklerinin, kuzey ülkelerinin yerlileri...

Norveç Enerji Bakanı Terje Aasland'ın, kutup bölgesinde bulunan rüzgar çiftliklerinin, kuzey ülkelerinin yerlileri olarak bilinen Samilerin haklarının ihlaline yol açtığı gerekçesiyle devam eden protestolar yüzünden İngiltere seyahatini iptal ettiği bildirildi.

Aasland'ın ofisinden yapılan açıklamada, Enerji Bakanı'nın çalışma planını "önem sırasına göre" yeniden gözden geçirdiği, dolayısıyla İngiltere'ye yapılması planlanan ziyaretini iptal ettiği duyuruldu.

Açıklamada, Aasland'ın yerine Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt'in İngiltere'ye yapılacak seyahatte Norveç Veliaht Prensi Hakoon'a eşlik edeceği bildirildi.

Çoğu gençlerden oluşan ve Samilerin haklarını savunmak için başkent Oslo'da gösteriler düzenleyen aktivist grup, rüzgar çiftliklerinin 2021 yılındaki mahkeme kararına rağmen çalışmayı sürdürmesini protesto ediyor.

Hafta boyunca Enerji Bakanlığı binası dahil birçok bakanlığın önünde gösteriler düzenleyen protestocular, Sami çobanların ren geyiği yetiştirmelerinin engellenmemesi ve bu konudaki hak ihlalinin sonlandırılması çağrısında bulunuyor.

Enerji Bakanı Aasland, NRK Televizyonu'na verdiği demeçte, mahkemenin söz konusu projenin yasal olmadığına dair karar aldığını ancak bu yapılara ne yapılması gerektiğine açıklık getirmediğini belirtmişti.

Aasland, "Hükümet, Yüksek Mahkemenin kararı uyarınca yeni bir karara varmalıdır." ifadesini kullanmıştı.

- Norveç, İsveç ve Finlandiya’nın yerlileri Samiler

Daha önce "Laplar" olarak isimlendirilen ancak bu adın aşağılayıcı olduğunu düşünen Samiler, Norveç, İsveç ve Finlandiya’nın yerlileri olarak biliniyor.

Sami kültürünün merkezinde, kimliklerinin devamı için hayati öneme sahip olan ren geyiği besiciliği bulunuyor.

Besicilik alanlarının azalması ve çevre tahribatı, Samilerin yaşamlarını idame ettirmelerinin önündeki en büyük engel olarak görülüyor.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra bulundukları ülkelerde Samilere yönelik ırkçı uygulamalar görülmeye başlanırken, Sami dili konuşanların çocuklarının zorla yatılı okullara alındığı ya da kötü muameleye maruz kaldığı kaydediliyor.

Samiler, bugün Finlandiya’da seçilmiş parlamento, dil ve kültür haklarına sahip ancak topraklarının tam kontrolü Samilere ait değil.

Finlandiya, geçmişte yaşananlardan ötürü Samilerden özür dilemezken, Norveç ve İsveç 1990’larda kötü muamele nedeniyle yerli topluluktan özür dilemişti.

Norveç