Norveç'te aktivistler yerlilerin geyik yetiştirmesini engellediği için Statkraft'ı protesto etti

TAKİP ET

Norveç'te aktivistler, kuzey ülkelerinin yerlileri olarak bilinen Samilerin ren geyiği yetiştirmelerini...

Norveç'te aktivistler, kuzey ülkelerinin yerlileri olarak bilinen Samilerin ren geyiği yetiştirmelerini engellediği gerekçesiyle, yenilenebilir enerji şirketi Statkraft'ın Oslo şubesi önünde protesto düzenledi.

Aktivistler, başkent Oslo'daki şubenin girişini kapatarak, yenilenebilir enerjiye geçişin yerlilerin haklarının yok sayılması pahasına yapılmaması gerektiğini savundu.

Samilerin ren geyiği yetiştirmelerini engelleyen rüzgar türbinlerinin kaldırılmasını isteyen göstericiler, iklim aktivisti Greta Thunberg'in de protestolara katılacağını bildirdi.

Polis Sözcüsü Sven Martin Ege, Norveçli yayın organı NTB'ye yaptığı açıklamada yaklaşık 100 protestocunun Statkraft çalışanlarının iş yerlerine girmesini engellediğini aktardı.

Fosen bölgesinde bulunan Avrupa’nın karadaki en büyük rüzgar çiftliğindeki 151 türbinden 80'i Statkraft'a ait.

Aktivistler, dün de Norveç parlamento binası (Storting) önünde aynı nedenle gösteri düzenlemişti.

- Norveç, İsveç ve Finlandiya’nın yerlileri Samiler

Daha önce "Laplar" olarak isimlendirilen ancak bu adın aşağılayıcı olduğunu düşünen Samiler, Norveç, İsveç ve Finlandiya’nın yerlileri olarak biliniyor.

Sami kültürünün merkezinde, kimliklerinin devamı için hayati öneme sahip ren geyiği besiciliği bulunuyor.

Besicilik alanlarının azalması ve çevre tahribatı, Samilerin yaşamlarını idame ettirmelerinin önündeki en büyük engel olarak görülüyor.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra bulundukları ülkelerde Samilere yönelik ırkçı uygulamalar görülmeye başlanırken Sami dili konuşanların çocuklarının zorla yatılı okullara alındığı ya da kötü muameleye maruz kaldığı kaydediliyor.

Samiler, bugün Finlandiya’da seçilmiş parlamento, dil ve kültür haklarına sahip ancak topraklarının tam kontrolü onlara ait değil.

Finlandiya, geçmişte yaşananlardan dolayı Samilerden özür dilemezken Norveç ve İsveç, 1990’larda kötü muamele nedeniyle yerli topluluktan özür dilemişti.

Greta Thunberg Samiler yenilenebilir enerji şirketi Statkraft