Norveç'te Samilerin hakkını savunan aktivistler, Enerji Bakanlığının girişlerini kapattı

TAKİP ET

İklim aktivisti Greta Thunberg'in de aralarında olduğu çok sayıda kişi, kuzey ülkelerinin yerlileri olarak bilinen...

İklim aktivisti Greta Thunberg'in de aralarında olduğu çok sayıda kişi, kuzey ülkelerinin yerlileri olarak bilinen Samilerin ren geyiği yetiştirmeleri engellendiği gerekçesiyle Norveç Enerji Bakanlığının girişlerini kapattı.

Çoğu gençlerden oluşan aktivist grubu, Sami bayrakları ve pankartlarla başkent Oslo'daki Bakanlık binasının önüne yattı.

Bakanlık binasının girişini tutan grup, Sami çobanların ren geyiği yetiştirmelerinin önüne geçilmemesi ve bu konudaki hak ihlalinin son bulması çağrısında bulundu.

Protesto gösterisinde, bazı grup üyeleri, geleneksel Sami kıyafetleri giyip alana çadır kurdu.

Thunberg de konuya dair yaptığı açıklamada, Norveç Yüksek Mahkemesinin 2021'de Sami bölgesine rüzgar santralinin inşa edilmesinin "insan hakları ihlali olduğu" yönünde karar verdiğine işaret ederek, "Norveç hükümetinin kararı görmezden gelmesi saçma." dedi.

Enerji Bakanı Terje Aasland ise NRK Televizyonu'na verdiği demeçte, mahkemenin söz konusu projenin yasal olmadığına dair karar aldığı ancak bu yapılara ne yapılması gerektiğine açıklık getirmediği beyanında bulundu.

Aasland, "Hükümet, Yüksek Mahkemenin kararı uyarınca yeni bir karara varmalıdır." dedi.

- Norveç, İsveç ve Finlandiya’nın yerlileri Samiler

Daha önce "Laplar" olarak bilinen ancak bu ismin aşağılayıcı olduğunu düşünen Samiler, Norveç, İsveç ve Finlandiya’nın yerlileri olarak biliniyor.

Sami kültürünün merkezinde, kimliklerinin devamı için hayati öneme sahip olan ren geyiği besiciliği bulunuyor.

Besicilik alanlarının azalması ve çevre tahribatı, Samilerin yaşamlarını idame ettirmelerinin önündeki en büyük engel olarak görülüyor.

2. Dünya Savaşı’ndan sonra bulundukları ülkelerde Samilere yönelik ırkçı uygulamalar görülmeye başlanırken, Sami dili konuşanların çocuklarının zorla yatılı okullara alındığı ya da kötü muameleye maruz kaldığı kaydediliyor.

Samiler, bugün Finlandiya’da seçilmiş parlamento, dil ve kültür haklarına sahipken; yaşadıkları toprakların tam kontrolü Samilere ait değil.

Finlandiya, geçmişte yaşananlardan ötürü Samilerden özür dilemezken, Norveç ve İsveç 1990’larda kötü muamele nedeniyle yerli topluluktan özür dilemişti.

İklim aktivisti Greta Thunberg Norveç Ren geyiği