Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi, Sanayi ve Teknoloji Komisyonunda

TAKİP ET

Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi'nin görüşmeleri, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda...

Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi'nin görüşmeleri, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda başladı.

Komisyon, AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız başkanlığında toplandı.

Altunyaldız, dünyada enerjiye olan talebin gün geçtikçe arttığını, enerji yatırımlarının öneminin giderek daha fazla anlaşıldığını belirterek, bu alanda yapılan çalışmalara bakıldığında enerji talebi ile ekonomik aktivite arasında çift yönlü bir nedensellik ilişkisinin bulunduğunu kaydetti.

Enerji talebindeki yüzde 1'lik artışın ülkelerin büyüme oranına yüzde 0,59'luk katkı sunduğunu dile getiren Altunyaldız, Uluslararası Enerji Ajansı'nın, 20. yüzyılın ikinci yarısıyla beraber başlayan enerji talebindeki artışın önümüzdeki dönemde de süreceğini öngördüğünü ifade etti.

Ajansın verilerine göre önümüzdeki 20 yıllık dönemin sonunda enerji talebindeki artışın yüzde 48'i bulacağını aktaran Altunyaldız, temiz ve sürdürülebilir bir çevre için gerekli enerji üretim yollarının öneminin de arttığını dile getirdi.

Ziya Altunyaldız, çevreyi, toplumu ve gelecek nesilleri göz önüne alan güvenilir, ucuz, sürdürülebilir ve erişilebilir enerji kaynaklarına olan ihtiyacın diğer alternatiflere göre nükleer santralleri bir adım öne çıkardığını vurguladı.

Nükleer enerjinin, küresel emisyon azaltım hedefleri doğrultusunda etkinliğinin altını çizmek istediğini belirten Altunyaldız, mevcuttaki nükleer enerjinin, CO2 emisyonlarını tüm dünyada yılda 2 milyar ton oranında azalttığını söyledi.

Altunyaldız, 10 AB ülkesinin bir araya gelerek AB Komisyonuna sunduğu nükleer enerjinin yeşil ve sürdürülebilir bir enerji kaynağı olarak kabul edilmesi için hazırlanan tasarının da kabul edildiğini anımsattı. Ziya Altunyaldız, Komisyonumuza gelen teklifin kanunlaşmasıyla ülkemizde nükleer enerjiye ilişkin düzenleyici kontrolün sürdürülmesinin sağlanacağına ve ülkemizin nükleer enerji alanında hukuki sorumluluk rejiminin bütünüyle tesis edileceğine inanıyorum. diye konuştu.

- Teklif sahibi Çorum Milletvekili Kaya sunum yaptı

Teklif sahibi AK Parti Çorum Milletvekili Oğuzhan Kaya, teklifle ilgili komisyona sunum yaptı.

Kaya, nükleer güç santrallerinin uzun soluklu projeler olduğunu, bu nedenle bu projelerin güçlü ve istikrarlı yönetim, sağlam hukuki çerçeve ve yetişmiş insan gücü ile yapıldığını anlattı.

Geçmiş bütün hükümetlerin nükleer enerjiden barışçıl amaçlarla faydalanmayı bir devlet politikası olarak uyguladığını ifade eden Kaya, Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde AK Parti hükümetlerinin gösterdiği çaba ile nükleer enerji hedefimizin gerçekleşmesine geçmişte hiç olmadığı kadar yakınız. dedi.

Kaya, 4 ünitesinde inşaatı süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin, dünyanın en büyük nükleer santral şantiyesi olduğunu ifade ederek, santralinin ilk ünitesinin Cumhuriyet'in 100. yılında işletmeye alınacağını dile getirdi.

Birer yıl ara ile diğer ünitelerde işletmeye alındığında Türkiye'nin toplam elektrik talebinin yaklaşık yüzde 10'unun Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile karşılanacağını anlatan Kaya, Akkuyu'nun yanında Sinop ve Trakya bölgesinde kurulacak iki yeni nükleer santral için çalışmalarımız devam etmektedir. diye konuştu.

AK Parti olarak hedeflerinin, Türkiye'nin güçlü, rekabet edebilir, güvenilir ve sürdürülebilir bir enerji altyapısına sahip olmasını sağlamak olduğuna işaret eden Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

Nükleer enerji ülkemiz için bir tercihin çok ötesinde bir anlam ifade etmektedir. Milli bir hedef olan nükleer projelerimizin tüm hızıyla sürdüğü şu günlerde, nükleer enerji ve iyonlaştırıcı radyasyonun güvenli ve emniyetli kullanımını sağlamak için hukuki düzenlemeye ihtiyaç duyulmaktadır. Nükleer enerji ve radyasyon sektöründe çalışanların, bireylerin, toplumun, gelecek nesillerin ve çevrenin, tüm dünyada olduğu gibi, korunmasını sağlamak adına yeni bir 'Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi' hazırlanmış ve bu vesileyle 702 sayılı KHK'nin iptaliyle doğacak olan hukuki boşluğun giderilmesi hedeflenmiştir.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar ise nükleer enerjiyle ilgili, Türkiye'deki hukuki ve idari altyapının güçlendirilmesi için bu düzenlemeye ihtiyaç olduğunu belirtti.

Nükleer Düzenleme Kurumu Başkanı Zafer Demircan da komisyona bilgi verdi.

Daha sonra teklifin görüşmelerine geçildi.