Oktay: Şu ana kadar 6 milyar 802 milyon 680 bin lira ödeme gerçekleştirildi

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin bilgi verdi: '(Afetzedeler için destek ödemeleri) Şu ana kadar vatandaşlarımıza 6 milyar 802 milyon 680 bin lira ödeme gerçekleştirilmiştir. 172 bin 780 çadır kurulmuş durumda. Şu anda 200 binin üzerinde yine planlaması yapılmış, bölgeye sevk edilecek çadırlar var. 5 bin 831 konteyner kurulmuş durumda, yaklaşık 75 bin ile ilgili altyapı çalışmaları tamamlanmak üzeredir.' dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, afetzedelere yönelik destek kapsamında şu ana kadar 6 milyar 802 milyon 680 bin lira ödeme gerçekleştirildiğini söyledi.

Oktay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, AFAD Koordinasyon Merkezi'nde deprem bölgelerindeki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çadır ve konteynerlerin kurulmasının afet bölgesi içinde yürüyen önemli çalışmalardan birisi olduğunu belirten Oktay, "172 bin 780 çadır kurulmuş durumda. Küçük çadır kentler veya belirli yerlerde daha büyük çadır kentler olarak. Şu anda 200 binin üzerinde de yine planlaması yapılmış, bölgeye sevk edilecek çadırlar var. 5 bin 831 konteyner kurulmuş durumda. Burada da yine yaklaşık 75 bin ile ilgili altyapı çalışmaları tamamlanmak üzeredir." dedi.

Çadır ve konteyner üretiminin gerek yurt içi gerekse uluslararası firmalardan yoğun olarak devam ettiğini ve satın alma anlaşmalarının yapıldığını aktaran Oktay, bağışların da devam ettiğini ve Dışişleri Bakanlığının burada önemli bir yükü üzerine aldığını söyledi.

Katar'dan gelen 10 bin konteynerlik desteğin sevk edilmeye başlandığını belirten Oktay, şöyle devam etti:

"Bu çalışmalarımız devam ediyor. Zaten buralarda her türlü hizmet veriliyor beslenme ve barınmayla birlikte. Bir de salgın hastalıkla ilgili konu sürekli gündemimizde olan bir husus. Onu gündemimizden çıkarmak istemiyoruz. Sağlık Bakanlığımız bu konuda çok ciddi çalışmaları yürütüyor. Gerek aşılama çalışmaları, kampanyaları gerekse doğrudan müdahil olmayla alakalı kendi çalışmalarını yürütüyor. Bugün de zaten hastalarımızın kendilerine gitmesinden ziyade artık çadır kentlerin kurulduğu yerlerde Sağlık Bakanlığımızın bu çadır kentler veya konteyner kentlere ulaşmasıyla ilgili bir karar aldık. Orada da sağlık merkezleri oluşturulacak. Daha küçük olan yerlerde yine mobil sağlık hizmetleri olarak da ulaşılmaya devam edilecek."

Ayni bağış çalışmalarının devam ettiğini ve orada bir sorun görmediklerini belirten Oktay, "Bir sorunu olan varsa da AFAD veya mülki idareler aracılığıyla bize, buraya da doğrudan ulaşabilirlerse, biz de doğrudan müdahil oluruz." diye konuştu.

Depremzedelere destek çalışmalarına değinen Oktay, 10 bin lira hane başı destek ödemesinin, hasarsız yapıların dışındaki, az hasarlı, orta hasarlı, yıkılan, acil yıkılacak olan veya ağır hasarlı binalarda kalan ailelere ödeneceğini söyledi.

Ödemelerin AFAD tarafından yapıldığını anımsatan Oktay, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yaptığı hasar tespit çalışmaları sonuçlarına göre, o veriler üzerine bu ödemeler yapılmaktadır. Yani resmi, teknik çalışmalar üzerine oluşturulan veriler. Şu ana kadar vatandaşlarımıza 6 milyar 802 milyon 680 bin lira ödeme gerçekleştirilmiştir." dedi.

Oktay, bu hane başı destek ödemelerinin Ziraat Bankasında hesabı bulunan vatandaşlara doğrudan ödendiğini, bu bankada hesabı bulunmayanlar için Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ve kimlik numarasına ödemenin yapıldığını, Ziraat Bankası şubesine gidilerek kimlik kartıyla da bu ödemenin alınabileceğini söyledi.

Binanın durumunun e-Devlet ve "www.csb.gov.tr" internet adresinden öğrenilebileceğini vurgulayan Oktay, hasarlı olması durumunda 10 bin liranın yatırılacağını anımsattı.

Bununla ilgili bir başka uygulama daha yaptıklarını ifade eden Oktay, "Paranız yatırıldıktan sonra bu 10 bin lira, ayrıca bir SMS gönderdik. Doğrudan o SMS'lerinizden de çekebilirsiniz." dedi.

Kira ve taşınma yardımı

Kira ve taşınma yardımı konusuna değinen Oktay, bununla ilgili talebi olan afetzedelerin yine e-Devlet üzerinden başvurabileceklerini söyledi.

Oktay, "'Ben ev sahibiydim evimi kaybettim ve taşınacağım' veya 'kiracıyım evimi kaybettim ve taşınacağım' dediğinizde bununla ilgili e-devlet üzerinden başvurabilirsiniz. Yani herhangi bir yere fiziken gitmek durumunda değilsiniz." diye konuştu.

Oktay, nüfus cüzdanı veya nüfus kimlik kartını kaybeden vatandaşların e-Devlet üzerinden yarından itibaren başvurdukları takdirde geçici kimlik kartlarını alabileceklerini kaydetti.

Gerek afet bölgesinde gerekse diğer bölgelerde ayni ve nakdi yardım çalışmalarının devam ettiğini altını çizen Oktay, bununla ilgili "Türkiye Tek Yürek" kampanyası yapıldığını ifade etti. Oktay, "Bir taraftan bağışlar kabul ediliyor. Diğer taraftan da ihtiyacı olanlara, gerek afet bölgesinde gerekse afet bölgesi dışarısında afetzedeleri barındıran il veya ilçelerimizdeki afetzedelere yardımlarımız devam ediyor." açıklamasını yaptı.

"Türkiye Tek Yürek" kampanyası

"Türkiye Tek Yürek" kampanyasına katılan tüm kurumlara, vatandaşlara teşekkür eden Oktay, şunları kaydetti:

"Bir olduk, beraber olduk, dayanışma içinde olduk. Ülke içinde öyleydik ama bütün dünya ölçeğinde böyle olduk. Bu da Türkiye'nin zor zamanlardaki gücünü gösteriyor. Zor zamanlarında birlik ve beraberliğini, dayanışmasını nasıl güçlendirdiğini gösteriyor. İnşallah bu çalışmaları bir an önce sonuçlandırıp normalleşerek, afetzedelerimizi normalleştirerek bunun da hep beraber üstesinden geleceğimize inanıyorum. Biz burada bakanlarımızla, bakanlık temsilcilerimizle sahada her bir bakanımızla ve mülki idaremizle, çalışan tüm arkadaşlarımızla, kurumlarımızla, gönüllülerimizle, sivil toplum örgütlerimizle tek bir ekip ve tek bir yürek olarak Cumhurbaşkanımızın liderliğinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde olan milletimize yürekten teşekkür ediyorum."

(Bitti)

Oktay: Arama-kurtarma faaliyetlerinin durdurulması söz konusu değil!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay DEPREM depremler deprem bölgesi kira yardımları deprem bölgesi konteyner kent konteyner