Orban, Azerbaycan'dan Macaristan'a elektrik taşıyacak hattın törenine katıldı

TAKİP ET

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Azerbaycan'dan Romanya üzerinden Macaristan'a elektrik taşıyan hattın...

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Azerbaycan'dan Romanya üzerinden Macaristan'a elektrik taşıyan hattın, dünyada eşi benzeri olmayan bir yatırım olduğunu söyledi.

Başbakan Orban, Romanya'nın başkenti Bükreş'te Azerbaycan, Gürcistan, Romanya ve Macaristan arasında yeşil enerji geliştirme ve iletimi alanında stratejik ortaklık anlaşmasının imza töreninde konuştu.

Avrupa Birliğinin (AB) enerji güvenliğini sağlaması gerektiğini, bunun çözümünün de yeni enerji kaynakları bulup Avrupa'ya taşınması olduğunu belirten Orban, "Hazar Denizi çevresinde makul bir yakınlıkta enerji kaynağı var ve az önce duyurulan hat, bundan yararlanmak için yenilikçi bir çözüm." dedi.

Orban, Avrupa'nın çeşitli sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu, komşusunda savaş yaşandığını, enerji konusunda hem fiyat hem de arz anlamında sorunlar bulunduğunu ve enflasyonun da Avrupa'yı kasıp kavurduğunu anlattı.

Azerbaycan'dan Romanya üzerinden Macaristan'a elektrik taşıyan hattın, dünyada eşi benzeri olmayan bir yatırım olduğunu belirten Orban, "Ağırlıklı olarak Azerbaycan'dan, rüzgar ve güneş enerjisi üretiminden elektrik temin edecek deniz altı hat 1195 kilometre uzunluğunda olacak ve aynı zamanda hızlı internet veri iletimine uygun bir optik kablo ile Romanya ve Gürcistan'ı birbirine bağlayacak. Kapasitesi 1000 megavata ulaşacak." diye konuştu.

AB'nin son dönemde Azerbaycan'a büyük önem verdiğini, işbirliğini geliştirdiğini ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in de işbirliğine açık olmasının önemli olduğunu dile getiren Orban, "Azerbaycan'ın her zaman güvenilir bir ortak olduğunu 10 yılı aşkın bir süredir biliyorum, AB de her zaman güvenebilir." dedi.

Orban konuşmasında ayrıca, Romanya'nın Schengen bölgesi dışında kalması kararını yanlış bulduğunu sözlerine ekledi.

Törene Orban'ın yanı sıra Romanya Başbakanı Nicolae Ciuca, Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev katıldı.

Azerbaycan Gürcistan Macaristan Romanya