Orta Afrika ülkelerinin liderleri Kamerun'da bir araya geldi

TAKİP ET

Kamerun'un başkenti Yaunde'de Orta Afrika Devletleri Ekonomik ve Parasal Topluluğu'nun (CEMAC) 15. olağan liderler...

Kamerun'un başkenti Yaunde’de Orta Afrika Devletleri Ekonomik ve Parasal Topluluğu’nun (CEMAC) 15. olağan liderler toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıya, CEMAC üye ülkeleri Kamerun, Kongo Cumhuriyeti, Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi ve Gabon’un liderleri katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Kamerun Cumhurbaşkanı ve CEMAC Dönem Başkanı Paul Piya, Kovid-19 salgınıyla Ukrayna-Rusya savaşının Orta Afrika ülkelerini derinden etkilediğinin altını çizerek, ekonomik durgunluğa son vermek için hızlıca CEMAC bölgesinde serbest dolaşımı güçlendirmek ve CEMAC biyometrik pasaport uygulamasına ivedilikle başlanması gerektiğini belirtti.

Toplantıda, CEMAC dönem başkanlığı sona eren Biya’nın görevi Orta Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Faustin Archange Touadera’ya devretmesi ve Orta Afrika Devletleri Bankasına (BEAC) 3 yeni müdür atanması bekleniyor.

Aynı para birimini (Orta Afrika CFA frangı) kullanan 6 Orta Afrika ülkesinin bir araya gelmesiyle 16 Mart 1994'te Çad’ın başkenti Encemine’de kurulan CEMAC, üye ülkeler arasında ticareti artırmak ve ortak ekonomi politikaları uygulanmasını amaçlıyor.





CEMAC CEMAC 15. olağan liderler toplantısı CFA frangı Faustin Archange Touadera Kamerun Paul Piya YAUNDE