"Otizmlilere hizmette sivil toplum kuruluşları sürece dahil edilmeli" çağrısı

TAKİP ET

Engelliler Konfederasyonu Başkanı Mustafa Özsaygı, otizmlilere yönelik hizmetlerin planlama ve uygulama aşamasında...

Engelliler Konfederasyonu Başkanı Mustafa Özsaygı, otizmlilere yönelik hizmetlerin planlama ve uygulama aşamasında ilgili sivil toplum kuruluşlarının sürece dahil edilmelerini istedi.

Mustafa Özsaygı, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de 2008'den itibaren "şeklen de olsa" otizmlilerin hatırlandığını kaydetti.

"Otizmli bireylerin başta eğitim ve sağlık olmak üzere tamamen unutulmuş durumda olduklarını" savunan Özsaygı, otizmli bireylerin yıllardır değişmeyen ve azalmayan temel gereksinimleri olduğunu ifade etti.

"Otizm tanısı alan çocukların erken, yoğun, sürekli ve bilim temelli eğitime eşit koşullarda ulaşmalarının ve kapsayıcı eğitim ortamlarında, park, toplu taşıma ve mahalle gibi kamusal alanlarda otizmlilere ayrımcılıktan uzak yaklaşımın" bu gereksinimler arasında yer aldığını belirten Özsaygı, şunları kaydetti:

"Hepsinden önemlisi bu hizmetlerin planlanma ve uygulanma aşamasında ilgili sivil toplum kuruluşlarının sürece dahil edilmesi... Bu nedenle 2023 yılında sizleri, otizmli bireyleri hayatın her alanında ve aşamasında kabul etmeye, dinlemeye ve onlardan öğrenmeye, otizme kırmızı ışık yakmaya davet ediyoruz."

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü Engelliler Konfederasyonu Başkanı Mustafa Özsaygı