ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 1 Ağustos 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- Orman yangınlarının bu yıl yüzde 48'i ihmal, dikkatsizlik ve kaza sonucu çıktı

- Türkiye genelinde 31 Temmuz itibarıyla 1060 orman yangını çıktı, 7 bin 190 hektar alan zarar gördü

- En çok orman yangını Ege ve Akdeniz bölgelerinde çıkarken alevlerden en fazla etkilenen İzmir'de 1550 hektar orman alanı zarara uğradı

- Yangın sahalarında görev yapan 100 helikopterden 31 bin 238 ton ve 24 uçaktan 5 bin 600 ton su atıldı

(Enes Duran/Ankara)


2- DOSYA HABER - Hatay'ın kırsal mahallelerindeki depremzedeler için 2 bin 283 köy konutu yapılıyor

- Kırsal mahallelerin ayağa kaldırılması için çalışmaların sürdüğü Hatay'da, afetzedeler için yöresel mimariye uygun tek katlı evler inşa ediliyor

- Hatay Valisi Mustafa Masatlı: "Kent genelinde tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin kesintisiz sürmesi için 46 kırsal mahallemizde 2 bin 283 konutun yapımına başlandı. Çalışmalar süratle devam ediyor"

(Bilal Kahyaoğlu-Cihan Okur/Hatay) (Fotoğraflı-Görüntülü)


3- Türk bilim insanları, "Avrupa'nın TÜBİTAK'ında" karbon malzeme üretecek

- Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği Kuruluşuna (COST) Türkiye'den davet edilen Prof. Dr. Zeki Candan ile 10 kişilik ekibi, karbonla formaldehit emisyonunu azaltıp daha sağlıklı, güvenli ve hijyenik mobilya ile mimari ürünlerin üretilmesine katkı sunacak

- Prof. Dr. Candan: "Türkiye Yüzyılı'nda ülkemizin dünyada daha üstün noktalara gelmesi, sanayimizin daha da gelişerek üstün nitelikli, katma değeri yüksek, teknolojik, rekabetçi ürünler üreterek ihracatını artırması noktasında bizler de katkı sunmaya çalışıyoruz"

(İrem Demir/İstanbul) (Fotoğraflı)


4- Güney Kore, Kuzey Kore'yi nükleer silah geliştirmekten caydıracak

- Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin:

- "Kuzey Kore'nin nükleer tehdidini caydıracağız, onu nükleer silah geliştirmekten caydıracağız ve diplomasi yoluyla nükleer silahlardan arınmayı sürdüreceğiz"

- "Uluslararası toplum, Kuzey Kore'nin devam eden provokasyonlarına sert ve birlik içinde yanıt vermeli"

(Mehmet Şah/Ankara)


5- Türk profesörün "şeffaf görüntüleme" teknolojisi yapay zeka desteğiyle kansere yeni çözümler getirecek

- Almanya Münih Üniversitesi Doku Mühendisliği ve Rejeneratif Tıp Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ali Ertürk:

- "Geliştirdiğimiz görüntüleme teknolojileri yapay zekayla detaylı ve hızlı şekilde analiz ediliyor. Küçük küçük kanser hücrelerini görüp, böylece onları daha yayılmadan yok edebilecek yeni çözümler araştırabiliyoruz"

- "Geliştirdiğimiz şeffaflık metodunu yapay zeka ile birleştirerek yıllarca sürebilecek çalışmaları artık belki saatler içinde tamamlayabiliyoruz. Yapay zekayı kullanarak yakın zamanda kompleks olan kanser, alzheimer gibi hastalıklara daha etkili çözümler bulabileceğimizi düşünüyorum"

(Selma Kasap/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


6 - Türkiye ile Endonezya, çok sayıda potansiyel işbirliği alanına sahip

- Türkiye’nin Cakarta Büyükelçisi Talip Küçükcan:

- “Endonezya, 2022 yılında 50 milyar dolar dış ticaret fazlası veren bir ülke ancak ülkedeki altyapı ihtiyaçları oldukça fazla. Bu konuda da Türk firmalarına yönelik bir teveccüh var”

- “Ekonomi, eğitim, savunma sanayi, ham maddelerin işlenmesi ve dünya pazarlarına aktarılması, belki ortak güvenlik şemsiyesinin kurulması açılarından baktığımızda çok önemli bir potansiyel Endonezya”

(Faruk Hanedar/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


7- Dünyanın en önemli uranyum tedarikçisi: Nijer

- Nijer, dünyanın en büyük uranyum tedarikçileri listesinde 7. sırada yer alıyor

- Nijer, Fransa'nın 3. AB'nin de 2. en büyük uranyum tedarikçisi konumunda bulunuyor

(Fatma Esma Arslan/Dakar) (Grafikli)


8- YKS'de başarılı olan ikizleri hedefleri ayırdı

- Havacılık ve uzay mühendisliği okumak isteyen Ceren İnal:

- "Güzel bir üniversitede okumak, hedeflerimize ulaşmak, gelecekte başarılı olmak için çalıştık ve başarıya ulaştık. Yine aynı şehirde olacağız ama bölümlerimiz farklı olacak"

- İrem İnal:

- "Ben tıp okumak, cerrah olmak istiyorum. Hatta uzmanlaşmak istediğim alanları dahi seçtim. Daha sonrasında yurt dışında master yapıp tekrardan ülkemize geri dönmeyi planlıyoruz"

(Sefa Tetik/Kocaeli) (Fotoğraflı-Görüntülü)


9- Çekmeköy Belediyesi "devlete yük olmadan" eski binaları yerinde dönüştürüyor

- Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Yazıcı:

- "2009 yılından bugüne dek biz ne TOKİ ne de buna benzer bir devlet kurumuna yük olmadan, yapılan imar planlarıyla ve vatandaşın kendi teveccühüyle 'yerinde dönüşüm' dediğimiz, depreme dayanıklı olmayan eski binaların yenilenmesini sağladık. Yaklaşık 2 bin 850 bina yıkılarak yenilendi"

- "Ticarethanelerle beraber 9 bin 750 hanemiz, 14 yıllık periyotta yıkılarak daha modern, gerek yönetmelik ve kanunlara uygun gerekse daha ergonomik şartlarda yenilendi. İnsanların huzurlu bir şekilde ailesiyle oturacağı, depreme dayanıklı yapılaşmanın sağlanması gerçekleşmiş oldu"

(Fatih Ulaş/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


10- DOSYA HABER - Kenevir dokumacılığında geleneksel ile modern üniversitelilerin elinde birleşecek

- "Kenevir ekim merkezi" ilan edilen Samsun'da ekim alanları ve yatırımlar artarken Ondokuz Mayıs Üniversitesi bünyesinde de Ladik Meslek Yüksekokulu Kenevir Dokuma Tezgahtarlığı programı açıldı

- OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal:

- "Kenevirden üretilen ürünler Ladik ve çevre ilçelerin kadim kültüründe yıllardır yer etmiş durumda. Modern teknolojiyle geleneksel ürünlerin yeniden imalatı ile gençler hem kültürel açıdan kökleriyle buluşacak hem de meslek sahibi olarak okullarından mezun olacaklar"

(Veysel Altun/Samsun) (Fotoğraflı-Görüntülü)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

1 Ağustos 2023 özel haber gündemi