ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 1 Eylül 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- Türkiye'nin doğal gaz abone sayısı 20 milyonu aştı

- Ülke genelinde doğal gazın ulaştırıldığı il sayısı 81'e, ilçe 763'e, organize sanayi bölgesi de 214'e ulaştı

- GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan: "Türkiye, 20 milyonu geçen doğal gaz abonesiyle Avrupa'da İtalya ve Almanya'dan sonra en çok doğal gaz abonesi olan 3. ülke konumunda bulunuyor"

- "Bugün itibarıyla doğal gaz ulaşan nüfus 70,5 milyonu aştı"

(Fuat Kabakcı/Ankara)


2- Milli İHA'ları "sınıfının en iyi motorları" uçuruyor

- Türk savunma sanayisinin havacılık motor merkezi TUSAŞ Motor Sanayi AŞ, milli İHA ve helikopterler için geliştirdiği motorları birer birer kullanıma sunuyor

- TUSAŞ Motor Sanayi AŞ Genel Müdürü Mahmut Akşit:

- "AKSUNGUR İHA, PD170'le dünyada ilk defa 30 bin fitin üzerine bir pistonlu motorla çıktı. Görev profilleri genellikle 20-30 bin fit olmasına rağmen bu değerleri yeni teknoloji motorlarla 30-40 bin fite çekiyoruz"

- "Hem irtifa yeteneği hem irtifada güç olarak dünyada bir numara. Aynı zamanda yakıt sarfiyatında rakiplerinden açık ara önde, çok az yakıyor, cimri"

- "Bayraktar TB3'ün de bu motorla uçması için son hazırlıkları yapıldı. Önümüzdeki yıllarda seri imalat siparişleri attıkça, TB3 vesaire devreye girdikçe üretimin yılda 60-70'e çıktığını göreceğiz"

(Göksel Yıldırım/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


3- Dijital uygulamalar okulda başlayan zorbalığı eve taşıyor

- Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan:

"(Öğrenciler) WhatsApp ve benzeri uygulamalar aracılığıyla birbirlerine zorbalık yapabiliyorlar. Okulda başlayan zorbalık evde de devam ediyor"

(Hülya Ömür Uylaş/Ankara)


4- KOSGEB ve TÜBİTAK destekli "yapay zeka"lı sistemle balıkların ağırlığı anbean izleniyor

- Argema Teknoloji Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. Üst Yöneticisi Merve Büşra Ayık:

- "Ağ kafeslere kameralı sistemimizi entegre ederek, üretilmekte olan levrek, alabalık, çipura ve somon gibi balıkların suyun altındaki gramaj değerlerini tespit ediyoruz. Böylece kullanıcı firmaya, balıklara ne kadar yem atmaları gerektiği, balıkların o yemleri yiyip yemediği ve gelişip gelişmedikleri bilgisini veriyoruz"

- "Firmalar yemi doğru kullanabildiklerini öğrendiği anda büyük kar marjı geliştirecek, pazara daha büyük kar marjıyla girecekler. Pazara sunduğumuz balık rakamı artınca insanlara daha fazla balık yeme seçeceğini de sunmuş oluyoruz"

(Zeynep Duyar/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


5- İlan sitelerine yönelik düzenlemenin mağduriyetleri ve spekülatif fiyat artışlarını önlemesi bekleniyor

- İTO Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan: "İlan portallarında yaşanan bilgi kirliliği ve sahte ilanlar tüketicileri mağdur ediyor. Tüketici mağduriyetlerinin ortadan kalkması ve fiyat istikrarının sağlanması açısından çok değerli ve kıymetli bir düzenleme"

- Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği Başkanı İsmail Özcan: "Emlak listeleme sitelerinin, piyasa rekabetine halel getirmeyecek şekilde hizmet vermelerini sağlamak amacıyla getirilen düzenlemeyi olumlu değerlendiriyoruz"

- İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü İşletme Kooperatifi Başkanı Ulvi Özcan: "(Piyasanın kanayan yarası) İnternet ilanları ciddi bir deformasyona yol açıyor. Bu anlamda yapılan düzenlemeyi yerinde buluyoruz"

(Uğur Aslanhan/İstanbul)


6- Fitch Ratings Bankalar Direktörü Ahmet Kılınç, Türk bankacılık sektörünü değerlendirdi:

- "Faaliyet ortamı baskılarının azaltılması bankaların kredi profillerini destekler. Makro ve piyasa istikrarına yönelik risklerin azaltılması, bankaların kredi profillerini destekleyici olacaktır"

- "Politika faizindeki son artış ve son düzenleyici gelişmeler, TL krediler üzerindeki birinci kademe 'yumuşak' faiz sınırının kaldırılmasının ardından daha yüksek kredi getirileri göz önüne alındığında, bankaların karlılığını desteklemekte"

- "Son politika karışımı ayarlamaları, son haftalarda az sayıda bankanın yüksek maliyetle de olsa daha uzun vadeli borçlanmasında görüldüğü gibi, dış finansman baskılarında bir miktar hafiflemeye neden olmuştur"

(Gökhan Kurtaran/Londra)


7- Güney Afrika'da en az 74 kişinin öldüğü yangın, "kaçak yerleşim" sorununu gündeme taşıdı

- Hope SA Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Namritha Sivsanker: "İnsanlar, genellikle ucuz olduğu için buraları tercih ediyor. Yanan binanın da illegal yerleşim yerlerinden biri olduğunu düşünüyoruz çünkü terk edilmiş bir bina"

- Yangının ilk anına tanıklık eden mahalle sakinlerinden Mac Makwela: "Çığlıklar eşliğinde uyandım. Pencereden baktığımda devasa alevler gördüm, insanlar camlardan atlıyordu"

(Murat Özgür Güvendik/Johannesburg) (Fotoğraflı-Görüntülü)


8- İtalya’nın "akıllı adası" sürdürülebilir uygulamalarıyla Akdeniz’e örnek oluyor

- Elektrik ihtiyaçlarının tümünü yenilenebilir enerjiden sağlayan Capraia Adası, su kullanımı, organik tarım ve balıkçılıktaki uygulamalarıyla Akdeniz’de sürdürülebilir bir yaşam laboratuvarı olma görevini üstleniyor

- Uygulamaları yürüten derneğin başkanı Sofia Mannelli: "Belediye binasından kamusal alandaki ışıklandırmalara kadar tüm aydınlatma sistemlerimizi enerji verimliliğine hizmet eder şekilde oluşturduk. Hanelerde kullanılan su, denizden arıtılarak elde edilirken adadaki birçok evde yağmur suyu hasadı da yapılıyor"

(Yeter Ada Şeko/İstanbul) (Fotoğraflı)


9- Down sendromlu sporcular, İtalya'daki Avrupa Şampiyonası'nda zirve için hazır

- Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Başkanı Birol Aydın:

- "Avrupa Şampiyonası'na bütün takımlarda iddialı gidiyoruz. İnşallah futsal takımımız tekrar Avrupa şampiyonu olacak. Basketbol takımımız daha önce ikinci olmuştu, inşallah bu kez birincilik getireceğiz"

- "Trisome Oyunları dünyada ilk kez İtalya'da yapıldı, ikincisi ise Türkiye'de düzenlenecek. Dünyanın her ülkesinden bin 500'e yakın down sendromlu sporcuyu burada ağırlayacağız"

(Fatih Çakmak/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

1 Eylül 2023 ÖZEL HABER GÜNDEMİ