ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 10 Kasım 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- DSÖ'den İsrail'in ablukası altındaki Gazze için "büyük salgın hastalıklar görülebilir" uyarısı

- DSÖ Sözcüsü Margaret Harris:

- "Gazze'ye gıda girişi olmuyor. İnsanlar kirli su içiyor çünkü su gelmiyor ya da sınırlı su geliyor. Yakıt tedarikine izin verilmediği için (desalinasyon tesislerinde suyu) tuzdan arındırmayı yönetmenin de hiçbir yolu yok. Halk sağlığı uzmanları olarak bu tür faktörlerin büyük salgınlara yol açtığını biliyoruz"

- "Gazze'deki tüm hastanelere malzemelerimizi ulaştırabilmemiz için ateşkese ihtiyacımız var. Hiçbir güvenlik garantimiz yok. İhtiyacımız olan şey çatışmaların durdurulmasıdır"

(Muhammet İkbal Arslan/Cenevre) (Görüntülü)


2- Türkiye 2025'ten itibaren uzayın havasını araştıracak

- Uzay havasındaki değişimlerin etkilerini izlemek ve modellemek üzere kurulacak "Uzay Havası Uygulama Merkezi" 2025'te faaliyete başlayacak

- Merkezin akademik çalışmaları desteklemesi ve birbirine entegre etmesi, uzay havası, yakın uzay nesnelerinin izlenmesi, uzay ortamı simülasyonları gibi unsurlar arasındaki bağı kurması, servislerin sürekliliğini sağlaması ve uluslararası kuruluşlarda Türkiye'yi temsil etmesi amaçlanıyor

(Zeynep Duyar/Ankara)


3- Doğaya ve çevreye tutkun bir lider: Mustafa Kemal Atatürk

- Kalkınma faaliyetlerinde çevre hassasiyetini ön planda tutan Atatürk, Yalova'daki köşkünün çatısında çınarın dallarını kesmeye çalışan bahçıvana "Yaş dal kesilmez. O dal kalacak, köşk gidecek." sözleriyle müdahale ederek köşkün kaydırılmasını sağladı

- Yürüyen Köşk Derneği Başkanı Metin Erdoğan:

- "Ankara'da Orman Çiftliği kurulması amacıyla Ankara-Etimesgut arasındaki araziyi satın almak istediğinde, tarım uzmanları kendisine bölgede 'Yaban otu bile yetişmez.' yanıtını vermişti. Buna karşılık Atatürk araziden vazgeçmeyerek satın almış, orada mucize bir üretim çiftliği kurmuş ve tarih, Atatürk'ü haklı çıkarmıştır"

(Yeşim Yüksel/İstanbul)


4- Milli Ağaçlandırma Günü etkinliklerinde dikilen fidanlar toprağa kök salıyor

- Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2019'dan beri düzenlenen ve yaklaşık 27,7 milyon fidanın toprakla buluşturulduğu etkinlik kapsamında, bu yıl 81 ilde Cumhuriyet ormanları kurulacak

- 2020'de uluslararası nitelik kazanan, 3 kıtaya yayılarak "geleceğe nefes" olan etkinliklerde, farklı kategorilerde 3 dünya rekoruna imza atıldı

(Mustafa Çalkaya/Ankara)


5- Antalya'da küle dönen ormanlarda 5,5 milyon fidan toprakla buluştu

- Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici:

- "Yanan alanları bölgede yaşayan köylülerin eliyle yeşillendiriliyoruz"

(Gülsem Adam/Antalya) (Fotoğraflı-Görüntülü)


6- Kentleşmeyle artan bitki körlüğü biyoçeşitlilik konusunda farkındalığı engelliyor

- İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erol:

- "Bizim esas büyük problemimiz biyoçeşitliliğin farkında olmamamız. Yani sadece bitki örtüsü değil etrafımızdaki çeşitliliğin ve bu çeşitliliğin öneminin de farkında değiliz"

- "Botanik bahçeleri bitkileri insanlara tanıtmak, bitkilerin çeşitliliğini ve bitki dünyasının zenginliğini göstermek açısından çok önemli. Botanik bahçelerinde halk günleri düzenlenerek bitkiler yerinde gösterilip anlatılarak bu konuda farkındalık artırılabilir"

(Biriz Özbakır/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


7- Rüzgarda 2028'e kadar 5 milyar dolar yatırım hedefleniyor

- TÜREB Başkanı İbrahim Erden:

- "(Rüzgar hedefine ulaşmak için) Bunun yatırım tutarı 5 milyar dolar. Yani yılda 1 milyar dolarlık yatırımdan bahsediyoruz"

- "Potansiyelin sadece yüzde 10'undayız. Bunu geliştirmek için kamu ve özel sektörün çok adım atması lazım. Burada en önemli konu mevcut yatırımların hızlı yapılabilmesi"

(Zeynep Beyza Kılıç-Gökçe Topbaş/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


8- Türkiye'nin ilk zırhlı SUV'u "TULGA" 2025'te görevde olacak

- BMC İcra Kurulu Üyesi ve Üst Yöneticisi Murat Yalçıntaş:

- "Test aşaması herhalde 2024 sonuna doğru biter. 2025 başında da inşallah bunu hem Emniyet Genel Müdürlüğü'müze hem de jandarmamıza vermiş oluruz"

- "İnşallah bu 4 tip motorumuzla Türk Silahlı Kuvvetlerine ve de aynı şekilde dost ve müttefik ülkelerin silahlı kuvvetlerine hizmet edeceğiz"

(Mehmet Çalık/Uşak) (Fotoğraflı-Görüntülü)


9- DOSYA HABER/YOLLAR ELEKTRİKLENİYOR - Asya'nın elektrikli araç sektörü küresel otomotiv piyasasını yeniden şekillendiriyor

- Dünyanın en çok elektrikli araç satılan pazarı Çin, yerli markalara sağlanan teşvikler sayesinde ihracatta da küresel pazar payını artırıyor

- Hindistan, elektrikli araç sektöründe üretim merkezi haline gelmek isterken, Japonya, dünya çapında tanınan otomobil şirketlerine karşın yarışta geride kaldı

(Emre Gürkan Abay/Moskova)


10- UEFA Şampiyonlar Ligi tarihinin "en yaşlı" rekorları

- "Devler Ligi"nde şampiyonluğa ulaşan en yaşlı 5 futbolcunun tamamı İtalyan kökenli isimlerden oluştu

- Şampiyonlar Ligi'nin en yaşlı şampiyonu ve finalde gol atan en yaşlı futbolcusu Maldini, bu rekorlara 2005 ile 2007 yıllarında ulaştı

(Fatih Erel/İstanbul)


11- Beşiktaşlı yönetici Umut Tahir Güneş, siyah-beyazlı basketbol takımındaki değişimi anlattı:

- "Altyapıda kadın ve erkek takımında ciddi bir enkaz vardı. Bu enkazla ilgili planlama yapmak, ileri taşımak zor bir süreçti"

- "Samet ve Kerem'i 1 sene içinde Alperen gibi NBA'e uğurlayacağız"

- "Alimpijevic'in Avrupa Ligi'nde ciddi talipleri vardı. Ona farklı bir Beşiktaş olacağının ve Europcup'ta olacağımızın sözünü verdik"

- "Önemli olan ahengi, ailevi durumu bozmamak. Onu bozmadığımız sürece bu sezon Avrupa Kupası'nı alma şansımız çok yüksek"

(Hüseyin Eroğul/İstanbul) (Görüntülü)


12- İşitme engelli sporcular tarihi başarılarla adından söz ettiriyor

- Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Kerim Vural:
"Kırgızistan'da hem serbestte hem grekoromende spor tarihimizde ilk defa iki takımımızla dünya şampiyonu olduk"

- "Futbolda bizim erkek takımımızla önceki yıllarda Avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonluğumuz var. Kadın Milli Futbol Takımı ise Malezya'dan dünya ikincisi olarak yurda döndü"

- "Kanada'nın, İtalya'nın, Fransa'nın talip olduğu kış olimpiyatlarının ev sahipliğini aldık, Erzurum için büyük bir kazanım"

(Fatih Çakmak/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

10 Kasım 2023 ÖZEL HABER GÜNDEMİ