ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 12 Ağustos 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- Emekli albay ürettiği amortisör sistemleriyle ihracatçı oldu

- Türk Silahlı Kuvvetlerinde uzun yıllar görev yapan Hava Pilot Kurmay Albay Mehmet Ali Geçgel, emekli olduktan sonra kurduğu fabrikada araçlar için amortisör sistemleri üretiyor

- Konya'daki iş yerinde 20 kişiyi istihdam eden Geçgel: "Çok ciddi şekilde ihracatımız var. ABD ve Avrupa'ya, özellikle Rusya'ya ürün gönderiyoruz"

(Abdullah Doğan/Konya) (Fotoğraflı-Görüntülü)


2- Yaz Kur'an kurslarında 2 milyon 400 bin öğrenci eğitim gördü

- Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Sedide Akbulut:

- "Deprem bölgesindeki 386 çocuk İstanbul'da, 400'ü de Ankara'daki yaz Kur'an kurslarında misafir edildi"

(Fırat Taşdemir/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


3- İstilacı taraklı medüzler, yerel balık stoklarını azaltıyor

- İÜ Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar:

- "Taraklı Medüz, İstanbul Boğazı vasıtasıyla Marmara Denizi'ne taşındı. Burada hamsi başta olmak üzere sardalya, çaça gibi balıkların stoklarında çok ciddi azalmalara sebep oldu"

- "Taraklı medüzün Karadeniz'de ilk etkilediği balık türü hamsi oldu. 1990'lı yıllarda balık stoklarında çok ciddi düşüşler meydana geldi"

(Hikmet Faruk Başer/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


4- Rusya, 47 yıl aradan sonra Ay’daki rekabete tekrar katılmak istiyor

- ABD, Çin ve Hindistan’ın Ay’da keşif ve madencilikle ilgili çalışmalarına son yıllarda hız vermesiyle Rusya da Ay projelerine tekrar odaklanmaya başladı

- Ruslar, Ay’a yönelik bir önceki uzay aracını Sovyetler Birliği döneminde 9 Ağustos 1976’da fırlattı

(Emre Gürkan-Ali Cura/Moskova) (Grafikli)


5- Hava durumundaki değişiklikler "mevsimsel depresyon"a neden oluyor

- Sinirbilim uzmanı Prof. Dr. Sinan Canan:

- "Sonbaharda havanın kapanmasıyla görülen bir depresyon tipi vardır. Tatminsizlik, uyku, iştah sorunları, hayata karşı isteksizlik, ilişkilerde bozulma, yalnızlaşma isteği, ileri düzeylerinde de yaşamak istememe gibi durumlar belirti gösterebiliyor. Bu durumun benzeri yaz depresyonunda da çıkıyor"

- "Sıcak hava, özellikle erkeklerde saldırganlığı artırır, bu da genellikle şiddet içeren eylemlerin daha çok neden yaz aylarında görüldüğünü anlatır. O dönemde insanlar biraz da bu yüzden daha sinirli oluyor ama hanımlarda artan vazopressin bu tarz durumların yanında aşık olmaya sebep oluyor"

(Neriman Senanur Torun/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

12 Ağustos 2023 özel haber gündemi