ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 13 Şubat 2024

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- Barajlar termal kameralarla izlenecek, taşkınlar erken uyarı sistemiyle önlenecek

- Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mehmet Akif Balta:

- "Barajlarımıza termal kameralar kurmaya başladık. Herhangi bir afet durumunda oluşabilecek olumsuz durumun önüne geçmek için bu sistemi geliştirdik"

- "Taşkınların, yerleşim yerlerine ulaşmadan önce su yükselmelerinin tespit edilip, yerel yönetimlerin ve yerleşim yeri sakinlerinin uyarılması, ilgili kurum ve kuruluşların bilgilendirilerek erken müdahale olanağının sağlanması için Taşkın Erken Uyarı Sistemi hizmete alındı"

(Ayşe Böcüoğlu Bodur/Ankara)


2- İstanbul geçen ay tarım ihracatında da başı çekti

- İstanbul ocak ayında 772,3 milyon dolarla en fazla tarım ihracatı yapan il olarak kayıtlara geçti

- Tarım ihracatında İstanbul'u 371,8 milyon dolarla İzmir, 316,1 milyon dolarla Gaziantep, 208,3 milyon dolarla Mersin, 113,6 milyon dolarla Antalya, 101,9 milyon dolarla Bursa, 92,9 milyon dolarla Ankara, 90,9 milyon dolarla Trabzon, 89,5 milyon dolarla Hatay, 85,5 milyon dolarla Adana izledi

(Burhan Sansarlıoğlu/İstanbul)


3- Değerli konut vergisi beyanında son haftaya giriliyor

- Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Ali Yüksel:

- "Sahip olduğu konutun değeri 9 milyon 967 bin lirayı geçenlerin 20 Şubat'a kadar beyanname vermesi gerekiyor. Elbirliği mülkiyette (miras gibi) malikler müşterek veya ferdi beyanname de verebilirler. Ancak müşterek (paylı) mülkiyette her paydaş ayrı verecektir"

- "Ülke sınırları içinde mesken nitelikli tek taşınmazı olanlar muafiyet kapsamında olup beyanname vermeyecektir"

- "Özellikle İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyükşehirlerin önde gelen semtlerinde yer alan daire, rezidans ve villalar yükselen fiyatlar sebebiyle değerli konut vergisine tabi hale gelmiştir. Şubat ayı sonuna kadar beyanname vermesi gerektiğini bilmeyen daire sahipleri cezalı duruma düşecektir"

(Uğur Aslanhan/İstanbul)


4- Sevgililer Günü'nün simgesi gülde 5 yıllık ticaret hacmi 16,5 milyon dolar oldu

- Türkiye'nin gül ihracatı geçen yıl 620 bin 28 doları bulurken ithalatı 3 milyon 238 bin dolar olarak hesaplandı

- Kesme gülde en çok ihracat 141 bin 332 dolarla Irak'a yapıldı, bu ülkeyi 128 bin 95 dolarla Türkmenistan izledi

(Mustafa Çalkaya/Ankara)


5- Türkiye'de "muhterem samiin" anonsuyla başlayan radyo yayınları 97 yıldır sürüyor

- "İstanbul Radyosu" adıyla, 6 Mayıs 1927'de Sirkeci'deki Büyük Postane binasının bodrum katında yapılan ilk yayın, o tarihte henüz kimsede radyo alıcısı bulunmadığı için bina kapısının üzerine yerleştirilen hoparlör yardımıyla aktarıldı

- TRT'nin 1 Mayıs 1964'te kurulmasıyla İstanbul ve Ankara başta olmak üzere radyolar bu kuruma devredilirken 1993 yılındaki Anayasa değişikliği ve 1994'de çıkarılan kanunla özel radyo şirketleri de yer almaya başladı

(Hamdi Dindirek/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


6- Güney Okyanusu'nda yüzen buz dağlarındaki artış iklim değişikliğinin delili niteliğinde

- 8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ne katılan bilim insanlarınca elde edilen verilerin yer aldığı ilk rapora göre, Güney Okyanusu'nda bu yıl görülen buz dağlarındaki fazlalık iklim değişikliğinin sonuçlarını gösteriyor

- 8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Lojistikten Sorumlu Sefer Lider Yardımcısı Kaptan Doğaç Baybars Işıler: "Bu sene daha önceki seferlere göre çok daha fazla buzdağını denizde görmüş olduk. Bu bize günün sonunda şunu açıklıyor; küresel iklim değişikliği her seferinde Antarktika'yı ve tabii ki de Arktik bölgeyi çok fazla etkiliyor"

(Şebnem Coşkun/Antarktika) (Fotoğraflı-Görüntülü)


7- Sevgililer Günü e-ticaret sektörünün de yüzünü güldürdü

- Hediye için online siteleri tercih eden tüketiciler, yaptıkları alışverişlerle sektörün yıllık büyümesine katkı sağlarken, sadece sevdiklerinin değil e-ticaret sektörünün de yüzünü güldürecek

- ETİD Başkanı Hakan Çevikoğlu: "Sevgililer Günü özelinde alışverişlerde sepet ortalamasının 1000-2 bin lira arasında gerçekleştiğini söyleyebiliriz. e-ticaret sektörü olarak Sevgililer Günü'ne yönelik 10 milyar liraya yakın alışveriş gerçekleşeceğini öngörüyoruz"

- PROMOTÜRK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yücetürk: "Son yıllarda (Sevgililer Günü döneminde) teknolojik ve kişiselleştirilmiş ürünlere rağbet hayli arttı. Tüketiciler özellikle ürünün üzerine fotoğraf, isim ve soy isim bastırarak hediye etmeyi son yıllarda daha çok tercih etmeye başladı"

(Eda Topcu/İstanbul)


8- Kış gecelerinde yoksul Afganların imdadına çocukları yetişiyor

- 11 yaşındaki Reyhane: "Sabahtan geliyoruz. 1-2 çuval yada bazen yarım çuval odun toplayıp sırtımızda eve götürüyoruz. Burada bize odun vermeleri için bekliyoruz"

- 4 torunuyla tek göz bir odada yaşayan Peştun: "Oğlumu da kocamı da bu ülke için kaybettim. Şu an ise yetimlerim için bir lokma rızık getirecek kimsem dahi yok. Bir gün buluyoruz, 10 gün bulamıyoruz"

(Bilal Güler/Kabil) (Fotoğraflı-Görüntülü)


9- TTF Başkanı Durmuş, Davis Kupası Dünya Grubu'nda eşleştikleri Avusturya'dan çekinmiyor:

- "Sporcularımız; dünyanın iyi sıralamalarında olan, iyi isimleri yenmiş, grand slam şampiyonu olmuş tenisçilerle aynı atmosferi yaşayacak. Sporcularımızın yenilme korkusunu onlara yaşatacağına inanıyoruz"

(Muhammed Boztepe/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


10- Milli halterciler Muammer Şahin ve Harun Algül'ün hedefi Avrupa'da altın madalya

- Halter Milli Takımı Kaptanı Muammer Şahin: "Geçen yıl Ermenistan'da bir kilo ile kaçırdığım altın madalya, Sofya'da bu sene inşallah Avrupa şampiyonluğu ile geri dönecek"

- Milli halterci Harun Algül: "Biraz heyecan var ama Sofya'da İstiklal Marşı'mızı okutacağıma inanıyorum"

(Fatih Çakmak/Sofya) (Fotoğraflı-Görüntülü)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

13 Şubat 2024 özel haber gündemi