ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 14 Ağustos 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- Türkiye-AB ilişkilerinde gündem, olumlu havayı sürdürme kararlılığı

- NATO zirvesinin ardından Türkiye-AB ilişkilerinin geleceğine dair oluşan iyimser havanın somut yansımaları için başta Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve vize serbestisi olmak üzere birçok konu, yaz sonunda ele alınmayı bekliyor

(Selen Temizer/Brüksel)


2- Anadolu'nun manevi mimarlarından Hacı Bektaş Veli vefatının 752. yılında anılıyor

- Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin:

- "Hacı Bektaş Veli, Anadolu'nun İslamlaşmasında ve bugünkü Müslüman Türk kimliğinin oluşmasındaki önemli manevi mimarlardandır"

- "Bugün Anadolu'da eğer Türk kimliği ile Müslüman kimliği özdeşleşmiş ise biz bunu başta Hacı Bektaş Veli olmak üzere Mevlana ve Yunus Emre gibi dinin içsel boyutunu ön plana çıkaran isimlere borçluyuz"

(Behçet Alkan/Nevşehir) (Fotoğraflı-Görüntülü)


3- Şanlıurfa'nın depremlerde hasar gören simge minareleri onarıldı

- Tarihi Balıklıgöl Yerleşkesi'ndeki Dergah ve Rızvaniye camilerinin minarelerindeki çalışmalar tamamlandı

- Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Ali Palalı:

- "Minarelerimizdeki hasarlar tarihi doku dikkate alınarak aslına uygun şekilde onarıldı"

(Rauf Maltaş/Şanlıurfa) (Fotoğraflı-Görüntülü)


4- Gaziosmanpaşa'da 2024'te dönüştürülen konut sayısı 15 bine ulaşacak

- Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta:

- "Planladığımız 5 bin 502 konutu hak sahiplerine teslim ettik ve 4 bin 661 konut şu anda devam ediyor. Yaklaşık 3 bin 796 konutumuz da başlama aşamasında. 2024 yılı sonuna kadar toplamda 15 bin konutu tamamlamış, hak sahiplerine teslim etmiş olacağız"

- "Bize karşı gelenler, bizi mahkemeye verenler, bize zorluk çıkaranlar (6 Şubat) deprem sonrasında 'Başkan biz pişman olduk, biz yanlış yaptık. Kendi kendimize yaptık. Artık biz de kentsel dönüşüm istiyoruz' diye bize dönüş yapmaya başladı"

(Kübra Kara/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


5- Tarım ve Orman Bakanlığı İstanbullu çiftçilere 4 milyon fide dağıttı

- İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca:

- "Bu yıl toplamda 4 milyonu aşan fide dağıtımı yaptık. (Yerli ve milli geliştirilen) Tohumlardan üretilen fideleri dağıttık. Verimlerimiz çok güzel. Vatandaşımız çok memnun"

- "Proje sayesinde İstanbul'da ciddi manada üretim arttı. Birçok bölgede hiç ekmeyecek çiftçi verdiğimiz destekler sayesinde ekimlerini gerçekleştirdi. Birim alandan alınan üründe de artış var. Bu sene mesela buğdayda rekor kırdık"

(Uğur Aslanhan/İstanbul)


6- Dilencilerin yeni taktiği aldırdıkları ürünü iade ederek paraya çevirme

- İstanbul'un sabıkalı dilencileri, simit tepsisini devirerek yaralanma ve ayakkabı fırçası düşürme gibi taktiklerine marketten alışveriş yapanlara bir şeyler aldırtıp sonra ürünü iade ederek paraya çevirmeyi de ekledi

- Günlük ortalama 140, 7 ayda 24 bin 434 dilencinin yakalandığı Fatih ilçesine, yaz aylarında da bazı illerden dilencilerin "mevsimlik" geldiği belirlendi

(Başak Akbulut Yazar/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


7- Buğday Tanesi filmi engelli bireylere ve ailelerine umut oluyor

- Buğday Tanesi'nde hayatı anlatılan engelli milletvekili Serkan Bayram:

- "Asla mücadeleden vazgeçmedim. Yere düştüğünde değil vazgeçtiğinde kaybedersin. Ellerimle tutamadığımı gönlümle tuttum ve hiçbir zaman bırakmadım"

- "Gençken insanlar soru sormasın diye otobüslerde çiftli koltuk yerine tekli koltukları tercih ederdim. Mahalle baskısı, toplum baskısı beni çok yormuştu. Bir ara 'sorma' yazan bir tişört yaptırayım dedim"

(Şule Özkan/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


8- İklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sunan sünger şehirler afet riskini azaltıyor

- Çinli peyzaj mimarı Kongjian Yu tarafından 2013 yılında ortaya atılan "sünger şehir" modeli, yağmur sularının şehirdeki yeşil alanlar sayesinde yeniden toprağa kavuşması, ayrıca gölet, rezerv ya da uygun depolama alanlarında muhafaza edilerek olası bir kuraklık senaryosunda kullanılması prensibine dayanıyor

- İTÜ Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hayriye Eşbah Tunçay:

- "Sünger şehir doğa tabanlı bir çözümdür ve iklim değişikliği ile mücadele edeceksek şehirlerin doğa tabanlı çözümlerle entegre edilmesi gerekiyor"

(Yeşim Yüksel/İstanbul) (Fotoğraflı)


9- Genç kürekçiler dünya şampiyonalarında göz doldurdu

- Milli kürekçiler, 23 ve 19 yaş altı dünya şampiyonalarında kazandıkları 3'ü altın 6 madalyayla adlarından söz ettirdi

- Türkiye Kürek Federasyonu Başkanı Erhan Ertürk:

- "Projelerimiz, çalışmalarımız meyvelerini vermeye başladı. Son dönemlerde ciddi bir ivme kazanan Kürek Milli Takımımızın bu gurur veren başarıları bizim için sürpriz değil"

- "Şimdi en büyük hedefimiz Paris 2024. Bunun için tüm eforumuzu tam konsantre şekilde bu seneki kota yarışlarına harcıyoruz. Paris 2024 için en az 3 ekip hedefimizi gerçekleştireceğiz"

(Halil İbrahim Avşar/Ankara) (Fotoğraflı)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

14 Ağustos 2023 özel haber gündemi