ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 14 Kasım 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu:

- "(Özgür Özel'in yerel seçimde adayların belirlenmesine yönelik açıklamaları) Şimdiki de geldi 'ön seçimle belirleyeceğiz' dedi, sonra 'ön seçim için yeterli takvim yok' diyor. CHP aynı CHP'dir. Kemal Kılıçdaroğlu hiç yoktan 'demokrat' gibi yapıyordu, şimdikinin ilk vazgeçtiği şey kendi sözü oldu"

- "Bizde olmayan ve vatandaşımıza iyi hizmet götürülmeyen belediyeleri, AK Parti ve Cumhur İttifakı'nın belediyecilik anlayışıyla tanıştırabilmek için yapılması gerekenler konusunda da geniş bir çalışma yapılıyor"

(Sarp Özer/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


2- Gazze'de 11 bin kişiyi öldüren İsrail, "sınırsız" desteği ABD'den aldı

- Başkan Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken başta ABD'li yetkililer, "koşulsuz" destek verdikleri İsrail'in Gazze'deki saldırılarına ise kırmızı çizgi çekmiyor

- ABD'nin İsrail'e "sınırsız destek" veren söylemleri, özellikle Blinken'ın İsrail'e 3 Kasım'daki ziyaretinin ardından kısmi olarak değişse de Gazze'de yaşamını yitirenlerin sayısı o tarihte 10 bine dayanmıştı

(Dildar Baykan Atalay/Ankara) (Multimedyalı)


3- İrlanda Temsilciler Meclisi Üyesi Barrett, Batılı liderlerin İsrail yanlısı tutumunu eleştirdi:

- "Batılı liderler insanlara yalan söylemeye çalışıyor çünkü İsrail'in kuruluşundan bu yana onlarca yıldır Filistin halkına ve insanlığa karşı işlediği savaş suçlarını biliyorlar ancak Batı'nın çıkarlarına hizmet ettiği için İsrail'e dokunulmazlık tanımayı seçtiler"

(Zuhal Demirci-Burak Bir/Londra) (Fotoğraflı-Görüntülü)


4- Dünya Nükleer Birliği Genel Direktörü Bilbao y Leon: "Nükleer enerjiye muazzam bir dönüş var"

- "Dünyada nükleer enerji kapasitesinin 2040 itibarıyla 931 gigavata kadar çıkabileceğini öngörüyoruz. Bu, mevcut kapasitenin 2,5 katı"

- "Şu anda dünya genelinde inşa halinde 61 nükleer enerji santrali var. Bunlardan biri olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin ilk ünitesinin önümüzdeki yıl faaliyete geçmesini bekliyoruz"

(Nuran Erkul/Londra) (Fotoğraflı)


5- Türk savunma sanayisinde yerli ve milli fiber optik dönemi

- Bilkent Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi baş araştırmacılarından Öğretim Üyesi Bülend Ortaç:

- "Fiber optik kabloların üretimi yıllar sürdü. Bu süreçte 130 farklı reçete denedik ve sonunda başarılı olduk. Böylece Türkiye, özellikle savunma sanayisi için kritik önemdeki bu yüksek teknolojiye sahip sınırlı sayıdaki ülkeden biri oldu"

- "Bazı savunma sanayi ürünlerini paranız olsa da alamazsınız. Bu stratejik ürünle, dışa bağımlılığı kırmış ve ülkemize milyonlarca dolarlık kazanç sağlamış oluyoruz. Artık fiber optikleri ileride yurt dışına da satma olasılığımız olacaktır"

(Selma Kasap/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


6- "Patentli eğitim" ile gelecek yıl fikri ve sınai mülkiyet alanında atılım hedefleniyor

- TÜRKPATENT öncülüğünde Fikri Mülkiyet Akademisi ile Sınai Mülkiyet Eğitim Merkezi bünyesinde 14 bin kişiye eğitim verilmesi planlandı

- Kurumun Patent Atölyesince, Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle ortaöğretim ve üniversite öğrencilerine interaktif patent araştırma ve uygulama eğitimleri verilecek, yeni buluşlar için altyapı oluşturulacak

(Seda Tolmaç/Ankara)


7- El Nino etkisiyle soğumayan deniz yüzey suyu ani yağışlara neden olabilir

- Dünya genelinde ortalama 20,79 santigrat dereceyle tüm zamanların en yüksek ekim ayı deniz yüzey suyu sıcaklığı ölçülürken Türkiye'yi çevreleyen denizlerde de sıcaklıklar geçmiş yıllar ortalamasının üzerinde gerçekleşti

- İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu:

- "Denizlerin soğuyamaması aynı zamanda hava kütlelerini etkileyerek odaklaşan, ani yağışlara neden oluyor. Bunu cumartesi İstanbul’da etkili olan yağışlarda gördük"

(Gülseli Kenarlı/İstanbul)


8- Çocukların kullandığı "diyabet sensörü"yle şeker 24 saat takip altında

- Tip 1 diyabetli 12 yaşındaki Hanzade Fırat:

- "Koluma taktığım sensör sayesinde günde birçok kez parmağımı delmek zorunda kalmıyorum. Bu da canımın yanmasını önlüyor. Değerlerimi, sensör sayesinde telefonumdaki uygulamada görebiliyorum. Şekerim yüksek ve düşük olduğunda bildirim geliyor"

- Anne Berna Fırat:

- "Her çocuğun bizim kullandığımız bu sensöre kavuşması gerekiyor. Sensörlerin de SGK tarafından karşılanmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Sensörler, yurt dışından getirtiliyor ve maliyetleri çok yüksek"

(Semra Orkan/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


9- "Gladyatörler kenti"ndeki kazılarda 1900 yıllık çocuk ayak izlerine rastlandı

- Yatağan ilçesindeki dünyanın en büyük mermer antik kentleri arasında gösterilen Stratonikeia'nın Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt:

- "Roma dönemi hamamının üst örtüsüne ait kalıntıları içinde tonozda kullanılan tuğlalar üzerinde yaklaşık 1900 yıl öncesine ait ayak izlerine rastladık"

(Durmuş Genç/Muğla) (Fotoğraflı-Görüntülü)


10- Doğu'nun şampiyon atları sakatlandığında Diyarbakır'da tedavi ediliyor

- Türkiye Jokey Kulübü bünyesinde Diyarbakır Hipodromunda hizmet veren "TJK At Hastanesi"ne kentin yanı sıra çevre illerden getirilen Safkan, İngiliz ve Arap atları burada yapılan sağlık kontrolü ve tedavilerinin ardından yeniden yarışlara hazırlanıyor

- Başhekim Yunus Çelik:

- "Bu yılın 10 ayında hastanemizde 8 bin muayene hizmeti gerçekleştirildi. İstanbul'da, Ankara'da hangi hizmet veriliyorsa burada da tam teşekküllü hizmet vermekteyiz"

(Mehmet Sıddık Kaya/Diyarbakır) (Fotoğraflı-Görüntülü)


11- İsmail Kartal'ın vazgeçilmezleri Tadic ve Szymanski

- Dusan Tadic ve Sebastian Szymanski, lig ve Avrupa'da oynanan 22 maçta da süre aldı

- 22 maçta 1715 dakika forma giyen Dusan Tadic, Fenerbahçe'nin bu sezon en çok oynayan futbolcusu oldu

(Bozhan Memiş/İstanbul)


12- Kürek branşında "engeller" aşıldı

- Türkiye Kürek Federasyonu Başkan Vekili ve Para Kürek Kurulu Başkanı Hasan Murat Atay:

- "(Para kürek branşının kurulması) Umduğumuzdan daha da farklı, beklenmedik zorluklar karşımıza çıktı ancak kürek sporunun ruhunda olan ekip çalışmasıyla bu engelleri teker teker çözmeye başladık. İlk Türk para kürek sporcularının güvenli bir şekilde suya inmesi iki yıla yakın sürdü"

- "En büyük amacımız, ülkemizin birçok bölgesinde bedensel ve görme engelli vatandaşlarımızın kürek sporunu yapma şansını yakalaması, ulusal yarışlarımızda kalabalık sporcu katılımının sağlanması ve yakın gelecekte milli para kürek sporcularımızın uluslararası yarışlarda bayrağımızı dalgalandırması"

(Halil İbrahim Avşar/Ankara) (Fotoğraflı)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

14 Kasım 2023 özel haber gündemi