ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 15 Ağustos 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- Kutup seferleri bilimsel atılımın bir ayağı olacak

- Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır:

- "Seferi çok başarılı şekilde tamamladık, Türkiye pek çok alanda olduğu gibi bilimsel araştırmalarda öncü ülkelerden biri olmaya devam edecek"

- "Son dönemde öne çıkmaya başlayan Kuzey Deniz kuşağı yeni ticaret rotalarından biri olmaya aday görünüyor. Böylesine stratejik hale gelen bir coğrafyada bizim de araştırmalarımız ve söz söyleme hakkımız olacak"

- TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal:

- "Sefer boyunca ölçülen UV radyasyon verileriyle her iki kutup bölgesindeki değişimler karşılaştırılarak dönemsel olarak bu parametreyi etkileyen atmosferik faktörler araştırılacak"

(Ayşe Böcüoğlu Bodur/Ankara)


2- Ofis Yem, yarın borsada işlem görmeye başlayacak

- Ofis Yem Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Agah Mamaloğlu:

- "Türkiye, yem açısından çok stratejik bir noktada. Rusya, Ukrayna, Romanya başta olmak üzere Karadeniz'den aldığımız tahıllar dünya fiyatlarının çok altında"

- "Bu ham maddeler ile Türkiye'de gıda sanayisinin yan ürünlerini birleştirerek oluşturduğumuz yemleri özellikle Afrika ve Orta Doğu'ya satmayı hedefliyoruz"

- Ofis Yem Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Galip Yeşilbaş:

- "Ofis Yem, ortaklık kültürü gelişmiş bir firma. Bunu daha da geliştirmek, kurumsallaşmak, şeffaflaşmak ve güçlenmek için halka açılıyoruz"

(Erhan Cihan Ünal/Ankara) (Fotoğraflı)


3- Diyarbakır'daki tarihi eserlerin minyatürünü bazalt taşından yapıyor

- Taş oymacılığı ustası Fesih Gündoğar:

- "Yaptığım eserler tarihi yerlerin gerçek büyüklüğünün 25 katı küçük. Sur ve burçlardan sonra cami, kilise, hamam ve bazı tarihi evlerin yapımına başlayacağım"

(Aydın Arik/Diyarbakır) (Fotoğraflı-Görüntülü)


4- Kapadokya'da turistler sıcak havaya rağmen gün batımı keyfinden vazgeçmiyor

- Yerli turistlerden Muhammet Aydemir:

- "Son günlerde sıcaktan kaçmak için gölgelere geçiyoruz ama ikindi vaktinden sonra buraya gelip hem gün batımını seyrediyor hem de serinliyoruz"

- Brezilyalı turist Virginia Nunes:

- "Burada çok etkileyici bir manzara var. Kapadokya'da hem sabah hem akşam vakitleri çok güzel manzaralar ortaya çıkıyor"

(Behçet Alkan/Nevşehir) (Fotoğraflı-Görüntülü)


5- Büyükçekmece'de 3 bin binanın kentsel dönüşümü planlanıyor

- Son 10 yılda binin üzerinde yapının yıkıldığı ilçede, her hafta 5 ila 10 binanın kentsel dönüşüm kapsamında yıkımı gerçekleştiriliyor

- İlçede, olası bir depremde yıkılması veya ağır hasar görmesi beklenen 138 binanın acil yıkılması hedefleniyor

(Mehmet Yusuf Melikoğlu/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


6- Osmanlı mimarisi Bahçelievler'de inşa edilen "sakıflı camisi"nde yaşatılacak

- Geleneksel malzemelerle yapımı süren Zeyneti Mustafa Camisi'nin yakın zamanda ibadete açılması bekleniyor

- Mimar Serkan Akın:

- "Minaremizin yüksekliği 18 metre, mahya yüksekliğimiz de 10 metre. Camimizde aynı anda 450 kişi namaz kılabilecek durumda. Camide kullandığımız küfeki taşı Pınarhisar'dan geliyor. Tuğla ve horasan harcıyla birlikte toplam 1630 ton malzeme kullandık"

(İrem Demir/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


7- Kuzey Kutbu'nda bir yılda İstanbul'un 3'te biri büyüklüğünde deniz buzu eridi

- Türkiye'nin Kuzey Kutbu'na 3'üncüsünü düzenlediği Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi'ne katılan bilim insanları, 2022 ve 2023'ün temmuz aylarının ortalama deniz buzu dağılımını incelediğinde yaklaşık yüzde 3'lük bir azalma gözlemledi

- Bu oran, İstanbul'un 3'te biri boyutunda veya 215 bin futbol sahası büyüklüğünde deniz buzunun eriyerek denize karıştığını gösteriyor

- 3. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi Lideri Kaptan Özgün Oktar:

- "Tahminler, 2030 yıllarında yaz sezonunda artık deniz buzullarının tamamen kaybolacağı yönünde kötümser tablolar çiziyor"

(Şebnem Coşkun/Arktik Okyanusu)


8- Hindistan'da propaganda filmlerinin teşvik edilmesi "Nazi Almanyası" uygulamalarına benzetiliyor

- Hindistan'da faaliyet gösteren Quill Vakfı Direktörü Suhail KK:

- "Müslüman karşıtı içeriğe sahip her şey devlet araçları kullanılarak destekleniyor ve körükleniyor. Hindistan Başbakanı halka, geniş tanıtımı yapılan İslamofobik filmleri izlemelerini söylüyor"

- "Hitler'in yaptığı şey, propaganda filmlerini kullanarak Alman nüfusunu, Yahudi imhası ve soykırımı için fikir birliği ve rıza gösterecekleri noktaya getirmekti. Hindistan'da birbiri ardına gösterime giren bu filmler, bize Almanya'nın 1930'lu ve 40'lı yıllarını hatırlatıyor"

(Gülçin Kazan Döger/İstanbul) (Görüntülü)


9- Atıktan türetilmiş yakıt çevrenin korunmasına ve ekonomiye katkı sunuyor

- Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Jale Yanık:

- "Atıktan türetilmiş yakıtın; azaltılmış sera gazı emisyonları, artan enerji güvenliği ve azaltılmış depolama alanı gereksinimi de dahil olmak üzere birçok çevresel faydası var"

- Akademi Çevre Entegre Atık Yönetimi Çevre ve Sürdürülebilirlik Müdürü, Çevre Yüksek Mühendisi Piraye Gök:

- "Çimento tesislerinin yakıt maliyetlerini yüzde 80 oranında azaltmak mümkün. Bunun yanı sıra bizim bir yılda ürettiğimiz atıktan türetilmiş yakıt ile kömür kullanımı 13 bin ton azaltılıyor"

(Biriz Özbakır/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü-Grafikli)


10- AA'nın, 33. Kadınlar Avrupa Voleybol Şampiyonası'na ilişkin hazırladığı ve 17 Ağustos Perşembe günü sona erecek dosya haberlerin bugünkü bölümü şöyle:

DOSYA HABER - Türk voleybolunun Avrupa şampiyonluğu hayali

(Musa Samur/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)

DOSYA HABER - Kadın voleybolunda 33. Avrupa Şampiyonası heyecanı

(Can Öcal/İstanbul)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

15 Ağustos 2023 özel haber gündemi