ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 15 Aralık 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- Demir yollarında "Türkiye Yüzyılı" rotası çizildi

- Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, bu yıl itibarıyla 13 bin 919 kilometreye ulaşan demir yolu ağına, 5 yılda 3 bin 92 kilometre daha ekleyecek projeleri tamamlamayı hedeflerken 2 bin 452 kilometrelik yeni hat için de planlarını hazırladı

- Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Hattı'nın yanı sıra Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu (Zengezur) Demir Yolu Hattı'nın da aralarında olduğu yeni stratejik projeler hem ulaşımı hızlandıracak hem de konforu artıracak

(Ayşe Böcüoğlu Bodur/Ankara)


2- Kamu verileri "buluta" taşınıyor

- Kamu kurum ve kuruluşlarının verilerinin 2024 yılında "bulut sistemi"ne taşınmasına ilişkin çalışmalar hızlandırılıyor. Bulut uygulamalarıyla kamu bütçesinden yüzde 50'ye varan tasarruf sağlanması amaçlanıyor

- Ulusal güvenlik, istihbarat ve asayiş hizmetlerinden doğrudan sorumlu olanlar hariç, kamu kurumları kendi bilgi teknoloji altyapısı için yatırım yapmayacak ve bu nitelikteki ihtiyaçlarını ticari bulut bilişim hizmet sağlayıcılardan temin edecek

(Hülya Ömür Uylaş/Ankara)


3- AA'nın "Haberin Telifi Raporu" Türkiye'de ilk, dünyada ilklerden biri

- İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cahit Suluk:

- "Hem dijital sorunlar hem ne tür çareler üretilebileceği masaya yatırıldı. Rapor, aşağı yukarı 2 yıllık bir çalışmanın ürünü"

- "(Dijital platformların yayımladığı habere telif ödemesi) Kanun çalışmasına da yine Anadolu Ajansı öncülük ediyor. Bizim öngörümüz, bunun bir telif yasasıyla düzenlenmesi şeklindeydi. Bu kanun taslağını da ona göre hazırladık"

(Fatih Ulaş/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


4- Geliştirilen yeni tohumlar hububatta verimliliği artırdı

- Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal:

- "Yeni geliştirilen tohumlarla hububatta verimlilik çok yükseldi, son yıllarda özellikle iklim şartlarının iyi gittiği dönemlerde çok yüksek rekoltelerle ürün alıyoruz"

- "1990'lı yıllarda buğdayda dönüm başına 250-300 kilogram iyi verimler olarak söylenirdi, şu anda buğdayda dönüm başına 700-800 kilogram üretim söz konusu"

(Mustafa Çalkaya/Ankara)


5- DOSYA HABER/İSTANBUL'UN ULAŞIM SORUNU - İETT otobüslerindeki sefer iptalleri ve arızalar İstanbulluları bezdirdi

- Megakentte sefer sırasında bozulması sık sık sosyal medyadaki paylaşımlara yansıyan, duraklardaki yolcu bilgilendirme ekranlarında geliş saati yazılmasına rağmen çoğunlukla zamanında ulaşamayan otobüsler ile diğer toplu ulaşım araçları tepkiye neden oluyor

- Şoförlükten emekli İbrahim Halil Kahya: "Küçükçekmece Vergi Dairesi'nden Cevizlibağ'a gelmem gerekiyordu, otobüs bulamadım. İki saat bekledim, otobüs gelmedi, taksiyle gelmek zorunda kaldım"

(Kübra Deniz-Hüseyin Kul/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


6- Deprem bölgesinde 6 Şubat'tan bu yana 196 bin 434 bebek dünyaya geldi

- Sağlık Bakanlığınca 6 Şubat'tan bugüne yürütülen çalışmalar kapmasında, depremden etkilenen 10 ilde bebek-çocuk izlem sayısı 2 milyon 673 bin 484 olarak gerçekleşti

- Çocuk ergen psikiyatri servisine yönlendirilen, travma ve anksiyete tanıları ile başvuran çocuk sayısı 16 bin 50 olurken 2 bin 306 çocuğa Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu düzenlendi

(Ertuğrul Subaşı/TBMM)


7- Filistin'de 4 yıl görev yapan Sırp psikolog Andjelic: "Gazze'de yaşananlar soykırım"

- "Filistinli çocukların yaşadığı travmayı, anne babaları ve hatta dedeleri ile nineleri de yaşadığı için nesilden nesle geçen bir travmadan bahsedebiliriz"

- "Kabul etmeliyim ki Filistinlilerle geçirdiğim 3 yılın ardından, ben de 'Bugünü yaşayayım, işimi yapayım ve çocuklara yardım edeyim yeter.' diyen biri haline geldim. Dünyam küçüldü ve uluslararası toplum benim için gözden kayboldu"

(Ahmet Nurduhan/Belgrad) (Fotoğraflı-Görüntülü)


8- Garanti BBVA Genel Müdürü Baştuğ, 2023 yılını değerlendirdi ve 2024 beklentilerini açıkladı:

- "Pozitif yönlü yavaş bir düzelme trendi içindeyiz. Ancak hala ciddi bir yolumuz var. Enflasyon, politika faizi ve kredi-mevduat faizleri arasında sağlıklı bir ilişki oluştu. Faizlerde sadeleştik. Finansmana erişim pozitif bir gelişim içerisinde. Bundan sonrasında sektörün ana faaliyet alanına odaklanması ve sürdürülebilir büyümeye desteğini sürdürmesi oldukça kritik"

- "Ekonomi yönetiminin kararlılığı, bu politikalardan yeterli sonuç alınana kadar devam edeceğini gösteriyor. Bu sürecin sonunda ekonomideki belli zorluklar rayına oturdukça artık atılan adımlarda bir miktar sektörü rahatlatıcı konuların da ele alınmasını bekliyoruz. Biz de sektör olarak, güçlü sermaye yapımızla bu döngüden başarılı bir şekilde çıkacağız ve ana faaliyet alanlarımıza odaklanabileceğiz"

- "Yakın zamanda politika faizinde gelinecek zirve seviyeyle beraber mevduat faizlerinde de zirveyi göreceğimizi düşünüyorum"

- "Faizlerin enflasyonla uyumlu olması sonucunda TL varlıklara talebin artacağı bir dönemi bekliyoruz"

(Yıldız Taşdelen Erli/İstanbul) (Fotoğraflı)


9- Kahve tutkunlarının tercihi Etiyopya kahvesi

- Kokusu ve lezzetiyle kahve tutkunlarının vazgeçilmezleri arasında olan Etiyopya kahvesi, aromatik tadından dolayı kahve uzmanlarının da tercihlerinde ilk sırada yer alıyor

- Kahve uzmanı Yunus Çakmak: "Burada içtiğiniz kahvenin kötü olma olasılığı sıfır. Çünkü burası kahvenin ana vatanı ve tamamen floral. Özellikle bu yılki hasat haddinden fazla aromatik ve lezzetli"

(Halis Akyıldız/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


10- Biyoçeşitliliği tehdit eden istilacı yabancı bitki türleri hakim tür haline geliyor

- İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Mühendisliği Bölümü Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Doğanay Tolunay:

- "İstilacı yabancı türler, belli bir coğrafyada doğal olarak bulunmayan, çeşitli şekillerde o coğrafyaya, ekosisteme dışarıdan gelmiş, doğal türlerle rekabete girerek onları doğal ortamlarından uzaklaştıran türlerdir. Bunlar göllerde yetişen su mercimeği olabilir, ormanlar üzerinde ise kokar ağaç veya yalancı akasya olarak adlandırdığımız türler olabilir"

- "Kokar ağaç Ankara'da hakim ağaç türü haline geldi ve bu türün doğal ormanlara yayılımının engellenmesi gerekiyor. Muğla çevresinde eski maden ocaklarının rehabilitasyonu için kullanılan bu tür, doğal ormanlara doğru yayıldığı için başta otsu türler olmak üzere orman ağaçlarıyla da rekabete girerek onları yavaş yavaş doğal ekosistemlerinden uzaklaştırıyor"

(Yeşim Yüksel/Antalya) (Görüntülü)


11- Türk hokeyi, 2024'e damga vurmak istiyor

- Türkiye Hokey Federasyonu Başkanı Sadık Karakan:

- "2023 yılında toplam 1400'e yakın müsabaka oynattık. Katıldığımız uluslararası organizasyonların hemen hemen hepsinde başarılı olduk"

- "Salon hokeyinde Gaziantep Polisgücü, Şampiyon Kulüpler Kupası'na, yani Avrupa'nın en üst ligine katıldı. Bu sezon da Nizip Zeugma Spor Kulübü ülkemizi Avrupa Şampiyonası'nda temsil edecek"

- "2024'te milli takımlarımızla 10 uluslararası şampiyonaya katılacağız, bu organizasyonların tamamını şampiyon olarak bitirmek istiyoruz"

(Fatih Çakmak/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

15 Aralık 2023 özel haber gündemi