ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 15 Kasım 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- Avrupa Parlamentosu milletvekillerinden İsrail'e soykırım suçlaması

- Avrupa Parlamentosunun İrlandalı milletvekillerinden Clare Daly:

- "Bu kesinlikle bir soykırım. Açıkça ilan edilmiştir, niyet ortadadır. Bu yeni bir Nekbe'dir, Gazze halkını topraklarından söküp atmaktır"

- Milletvekili Mick Wallace:

- "AB, hala 'İsrail'in Hamas'a karşı bir savaş içinde olduğunu' iddia ediyor. Bu bir yalan. İsrail, sivilleri hedef alıyor. İsrail rejimi tarafından katledilen 4 bin 600'den fazla çocuk var. Bu Hamas'la savaşmak değil. Bunun bir soykırım olduğu apaçık ortada"

(Tuğrul Çam/Brüksel) (Fotoğraflı-Görüntülü)


2- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bu yıl köylerin altyapısına 3,8 milyar liralık destek sağladı

- Köylerin yol ve içme suyu gibi temel altyapı ihtiyaçlarına yönelik 2005'te hayata geçirilen KÖYDES'le, 5 bin 636 yerleşim yerine içme suyu tesisi yapıldı, 70 bin 847 yerleşim yerinin içme suyu tesisi yenilendi

- Proje kapsamında köylere 131 bin 204 kilometre asfalt, 89 bin 255 kilometre stabilize, 5 bin 569 kilometre beton yol yapıldı

(Yıldız Nevin Gündoğmuş/Ankara)


3- Türk Eximbank'ın ihracatçıya sağlayacağı alternatif teminat türleri belli oldu

- Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney:

- "Menkul kıymet rehni, Kredi Garanti Fonu ve İhracatı Geliştirme AŞ gibi kefalet kurumlarının kefaleti, ipotek ile gerçek ve tüzel kişi kefaletleri gibi bankacılık sektöründe genel kabul görmüş alternatif türlerin teminat kabul edilmesine başlandı"

- "İhracatçılarımızın bankamız fonlarından yararlanma noktasında yaşadıkları teminat sorununun çözümüne yönelik önemli bir adım atılırken aynı zamanda teminat mektubu komisyonları nedeniyle artan finansman maliyetlerinin düşürülmesi sağlanacak"

(Deniz Çiçek/Ankara)


4- Organik ve iyi tarım uygulamalarına sağlanan destek 2,1 milyar lirayı buldu

- Tarım ve Orman Bakanlığı, bugüne kadar organik tarım desteği kapsamında 1 milyar lira ve iyi tarım uygulamaları çerçevesinde 1,1 milyar lira destek ödemesi yaptı

- Destekler, organik arıcılıktan bitkisel üretime kadar çeşitli alanlarda yetiştirici ve üreticilere katkı sağladı

(Mustafa Çalkaya/Ankara)


5- GÖKBEY helikopteri 700 uçuş saatini devirdi, ilk görevine yol alıyor

- GÖKBEY Programı kapsamında 3 prototip helikopterle toplamda 700 uçuş test saatine ulaşıldı

- Son dönemde hız ve irtifa testlerini başarıyla geçen GÖKBEY'in ilk teslimatı yakın zamanda Jandarma Genel Komutanlığına gerçekleştirilecek

(Göksel Yıldırım/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


6- Nükleer enerji yatırımları uranyum talebini artırıyor

- Uranyum talebinin 2030'da yüzde 28 artışla 83 bin 840 tona yükseleceği öngörülüyor

- Geçen yıl dünya genelinde üretilen 49 bin 355 ton uranyum, talebin yalnızca yüzde 74'ünü oluşturdu

- Kazakistan geçen yıl 21 bin 227 ton üretimle küresel uranyum arzının yüzde 43'ünü tek başına karşıladı

(Firdevs Yüksel/İstanbul)


7- İsrail-Filistin çatışmasıyla ekimde küresel savunma ve havacılık şirketlerinin hisseleri yükseldi

- Analistler, geçen ay savunma ve havacılık şirketlerindeki yükselişte ABD merkezli şirketlerin başı çektiğini vurguladı

- Ekimde hisse senedi piyasalarında ABD merkezli şirketler RTX Corporation yüzde 13,1, Lockheed Martin yüzde 11,2, General Dynamics yüzde 9,2, Northrop Grumman yüzde 7,1, L3Harris Technologies yüzde 3 kazandırdı

(Burhan Sansarlıoğlu/İstanbul)


8- Tek taraflı diplomasi çabaları İsrail'in savaş suçlarını devam ettirmesine yol açıyor

- İsveçli siyaset bilimci ve insan hakları aktivisti Helene Sejlert:

- "Diplomasi çabaları, Filistin halkına yönelik uzun süredir devam eden baskıyı ve işgali çözmek için gerçek bir girişim ortaya koymanın gerekliliğine çok az odaklanıyor"

- "İsrail'in binlerce çocuğu öldürmesinden azıcık endişe duyan herkes hedef gösteriliyor, iftiraya uğruyor, hatta işlerinden atılıyor"

(Halil İbrahim Medet/İstanbul)


9- Ameliyatsız tiroid nodül tedavisinde yüzde 100 başarı sağlanıyor

- Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Girişimsel Radyoloji Bölümü Sorumlusu Prof. Dr. Özgür Kılıçkesmez:

- "Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hasta uyutulmadan günübirlik tedaviler uygulanmaya başlandı. Bu uygulamaya 'radyofrekans ve mikrodalga ablasyon' diyoruz"

- "Özellikle 2-3 santimetrenin üzerinde semptom yaratan ve zehirli guatr dediğimiz çok fazla hormon salgılayan nodülleri lokal anestezi eşliğinde hasta uyanık iken ciltten girerek yaklaşık 20-30 dakika arasında ablasyon dediğimiz yöntemle yakıyoruz"

(Hikmet Faruk Başer/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


10- Üç kuşağın eczanesi, Türk ilaç sanayisinin asırlık şahidi

- İstanbul'un en eski eczanesi olan Yeni Moda Eczanesi, 10 bin parçalık koleksiyonuyla Türkiye'de ilaç sanayinin tarihçesini gözler önüne seriyor

- Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Demir Sezer:

- "Dedem ve babamdan kalan eczane, Türkiye ilaç tarihinin sıfırdan başlayıp nereden nereye geldiğini anlatan zengin bir koleksiyona sahip"

(Semra Orkan/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


11- Ömrünü tamamlamış araçların geri kazanımı çevreye ve ekonomiye fayda sağlıyor

- Ömrünü Tamamlamış Araç Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Günay Dar:

- "Ömrünü tamamlamış araçlar sadece atık ve hurda olarak değerlendirilen malzemeler değil aynı zamanda ekonomik değer. Bu ekonomik değer, kaza yapmış ya da hurdaya ayrılmış araçlardan çıkan yeniden kullanılabilir parçaların tekrar sektöre sunulmasıyla oluşuyor"

- "Ülkemizde yaklaşık 22 milyon araç var. Bunların yaklaşık 15,5-16 milyonu bizim yönetmeliğimize giren M1-N1 sınıfı binek araçlar ama son 10 yıllık ortalamaya bakarsak hurdaya ayrılan araç sayısı yıllık 15 bin ve bu oldukça az"

(Biriz Özbakır/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


12- Beşiktaş Kulübü Başkan Adayı Hasan Arat'a göre Beşiktaş'ı Beşiktaşlılara teslim etmek lazım:

- "Sürekli bir taht oyunları oynayarak plazalardan Beşiktaş'ı dizayn eden bir yapı var. 23 seneden beri olan bir yapı. Bu yapının artık Beşiktaş'tan elini çekmesi lazım"

- "Sandıkların patlaması lazım. Gelen her birey Beşiktaş'a sahip çıkacak. Bu, köprüden önceki son çıkış. Bir daha bunun sonrası yok"

- "Buraya 23 yıldır gelen her yönetim, 'Geçmiş yönetimden hesap soracağım' diye geldi. Hepsi sonunda birleşti. Omuz omuza, Hasan Arat'ı nasıl bu kulübe sokmayız diye propaganda yapıyorlar"

- "İlk önce Rıza hoca ile konuşacağız. O gerçek bir Beşiktaşlı. O zamana kadar performans ve bu kimya oluşmuşsa neden devam etmeyelim, tabii ki devam ederiz"

(Ercan Doğan-Hüseyin Eroğul-Emre Doğan/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


13- Halterin efsanesi Naim Süleymanoğlu'nun rekorlarına hiçbir sporcu ulaşamadı

- Türkiye Halter Federasyonu Başkanı Talat Ünlü:

- "Naim Süleymanoğlu halterde tartışılmaz, madalyaları, dereceleri ile dünya halterine adını altın harflerle yazdırmış bir arkadaşımız"

- "Naim Süleymanoğlu 3 kez üst üste olimpiyat şampiyonu oldu. Sayısız dünya şampiyonluğu kazandı ve dünya rekorları kırdı, yaptığı derecelere şu ana kadar hiçbir sporcu ulaşamadı"

- "Türk halterini eskiden olduğu gibi zirvenin en üstüne yerleştirmek istiyoruz"

(Fatih Çakmak/Ankara)


14- Olcay Şahan, Ankaraspor'da genç futbolculara tecrübelerini aktarıyor

- Kariyerinde Beşiktaş ve Trabzonspor formalarını da giyen Olcay Şahan:

"Ankaraspor'un misyonu genç oyuncuları yetiştirip, Türk futboluna kazandırmak. Genç futbolcuları Türk futboluna kazandırmak için tecrübelerimi aktarmaya çalışıyorum"

- "Hedeflerimin içinde hocalık var ama şu an önceliğim Ankaraspor'u bir üst lige taşımak. Emre, Burak, Selçuk, Arda hoca gibi benim de ileride hedefim teknik direktörlük. Onlarla saha kenarında hoca olarak rekabete girmek, rakip olmak benim bir sonraki hayalim"

(Halil İbrahim Avşar-Erkan Tiryaki/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

15 Kasım 2023 özel haber gündemi