ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 16 Aralık 2022

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- MEB yarıyılda ilk kez ücretsiz kurslar düzenleyecek

- Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer:

- "Yaz okullarının kapsamını genişletiyoruz. Bilim ve sanat yaz okulları, matematik ve İngilizce kurslarımız sömestirde de açık olacak"

- "Okul öncesine devam eden tüm öğrencilere 'ücretsiz yemek' hedefimizi, 2023 sonuna kadar kademeli gerçekleştireceğiz"

- "Sadece öğretmenevleri, öğretmen enstitüleri değil aynı zamanda pansiyonların tamamını 5 yıldızlı otel konforuna getireceğiz ve ISO 9001 sertifikasını da 2023 sonuna kadar tamamlayacağız"

(Selma Kasap/Ankara) (Görüntülü)


2- 5 soruda asgari ücret süreci

- Görüşmelerde çalışanları temsil eden TÜRK-İŞ, pazarlıkların 7 bin 785 lira üzerinden başlamasını isterken, işverenleri temsil eden TİSK, işçilerin ve işverenlerin gözetildiği dengeli bir asgari ücret talep ediyor

- Yeni asgari ücreti belirlemek için iki kez toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun gelecek hafta başı üçüncü toplantısını yapması ve bu toplantıda tarafların ilk rakamları telaffuz etmesi bekleniyor

(Özcan Yıldırım/Ankara) (Grafikli)


3- ABD'ye ihracatta tarihi zirveye ulaşıldı

- Türkiye'nin ABD'ye ihracatı 13 milyar 216 milyon dolarla tüm zamanların ocak-kasım dönemi rekorunu kırarken, ABD en büyük ikinci ihracat pazarı oldu

- TABA-AmCham Genel Başkanı Süleyman Sanlı: "Türk çelik ve alüminyumuna getirilen vergilerin kaldırılması halinde bugün 20 milyar dolarlar seviyesine hemen kavuşuruz, hatta 2023'te ihracatımızın 25 milyar dolara ulaşabileceğini öngörüyoruz"

(Burhan Sansarlıoğlu-Uğur Aslanhan/İstanbul)


4- Belçika'da kaderlerine terk edilen 700 sığınmacı metruk binada yaşam savaşı veriyor

- Sığınmacılardan Afgan eski asker Fawad Safi: "Biz dilenci değiliz. Karnımızı doyurmak için birilerinin yemek getirmesini bekliyoruz. Bu, onurumuza aykırı bir durum. Genç bir erkek olarak aklım, gücüm, sağlığım yerinde. Çalışabilirim ama Belçika devleti ellerimizi kollarımızı bağladı. Burada beklemekten başka yapacak bir şeyimiz yok"

- Önde gelen STK'lerden "Refugee Work Flanders"ın sorumlusu Thomas Willekens: "Binada uyuz ve difteri yayılıyor. Kış ve sağlık koşullarının kötüleşmesi en büyük sorun. Sokakta ölen sığınmacıları görmemiz an meselesi"

- Gönüllü Türk avukatlardan Döne Dağyaran: "Ne yazık ki Belçika, iki yıldır mahkemelerinin çıkardığı kararları uygulamıyor. Cenevre Sözleşmesi'nden kaynaklanan sorumluluklarını yerine getirmiyor. Brüksel barosunda 150 kadar gönüllü avukat, durumu AİHM'e taşıyoruz"

(Selen Temizer/Brüksel) (Fotoğraflı-Görüntülü)


5- Çin'deki Sosyal Kredi Sistemi yeniden tartışmaların odağında

- Yale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Paul Tsai China Center'da Kıdemli Araştırma Görevlisi Jeremy L. Daum:

- "Sosyal Kredi Sistemi, dünya medyasında yer aldığı gibi teknoloji aracılığıyla kişilerin her hareketini takip eden bir sistem değil"

- "Çin devleti, gözetimi, bir sorun meydana geldiğinde bunu kimin yaptığını tespit edebilmek için kullanıyor. Çin'de eğer polis sizi zanlı olarak tespit ettiyse hakkınızdaki bütün bilgilere ulaşması oldukça kolay"

(Abdulkadir Günyol/İstanbul)


6- Yetersiz beslenme nedeniyle sütten kesilen Afgan annelerin bebekleri büyüyemiyor

- Bebekler yaşının gerektirdiği şekilde yürüyemiyor, ayakta duramıyor ve emekleyemiyor

- Sütten kesilen binlerce anne klinikler önünde çocuklarının tedavisi edilmesini bekliyor

(Bilal Güler-Sayed Khodaiberdi Sadat/Kabil) (Fotoğraflı/Görüntülü)


7- Marmara Denizi müsilaj öncesine döndü

- İstanbul Üniversitesinden bilim insanları, "Marmara Denizi'nde Görülen Müsilajın Halk Sağlığı Bakımından Etkilerinin Değerlendirilmesi"ne yönelik çalışmasını yaklaşık 8 ayda tamamladı

- İÜ Su Bilimleri Fakültesi Gıda Güvenliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nuray Erkan: "Balıkçılığa izin verilen bölgelerden alınan dil balığı, karides, midye, hamsi ve istavrit örneklerinde tüm sezon boyunca cıva, kurşun, kadmiyum gibi toksik metal değerleri Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği limit değerleri içinde bulunmuştur"

(Hikmet Faruk Başer/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


8- Depremde kaybolduktan sonra kavuştuğu kedisini yanından ayırmıyor

- Düzce'deki depremde kaybolan kedisi "Müezza"ya 10 gün sonra kavuşan Arif Bayraktar:

- "Kedi insanın bir evladı gibi oluyor. Bunu kedi bakanlar anlayabilir. Gerçekten evlada yakın bir sevgi. Müezza getirilince çok mutlu oldum"

(Ömer Ürer/Düzce) (Fotoğraflı-Görüntülü)


9- Örtü altında hasadı geciktirilen üzüm, kış sofralarına hazır

- Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde kış mevsimiyle sararan üzüm bağlarında hasat yapan üreticiler, taze üzümleri pazara sunmaya devam ediyor

- Manisa Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk: "Üzüm örtü altında bekletilerek ciddi bir katma değer kazanmış oluyor. Az üzüm bulunan bir dönemde piyasaya üzüm sunduğunuzda ona göre fiyatı farklı oluyor"

(Ahmet Bayram/Manisa) (Fotoğraflı-Görüntülü)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

16 Aralık 2022 özel haber gündemi