ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 16 Şubat 2024

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- Kahire'de Mısır-Türk Dostluk Hastanesi kurulacak

- Mısır Sağlık Bakanı Halid Abdulgaffar:

- "(Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin nisan ayında Türkiye ziyareti) Özellikle sağlık sektöründe önemli protokollerin imzalanmasını ve burada Mısır-Türk Dostluk Hastanesi'nin inşa edilmesini bekliyoruz"

- "(Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır ziyareti) Bu ziyaret tüm dünyaya, özellikle bölgeye, Mısır-Türkiye ilişkilerinin yeniden güçlendiğine yönelik bir mesaj oldu. Bu gelişme, çok uzun yıllara dayalı güçlü Mısır-Türkiye ilişkilerinin eskisi gibi olmaya başladığının mesajıdır"

(Serdar Açıl/Kahire) (Fotoğraflı-Görüntülü)


2- Macar Dışişleri Bakanı, Türkiye üzerinden Azerbaycan’dan gaz tedarikine nisanda başlanacağını söyledi:

- "Türkiye ilk kez doğrudan komşusu olmayan bir ülkeye gaz ihraç edecek"

- "(İsveç Başbakanı Ulf Kristersson) Eğer (Macaristan'a) gelmezse bu hiç dostça olmaz ve uygunsuz olur"

(Muhammet Tarhan/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


3- "Ticaret elçileri" ihracatta yeni rekorlar için rotayı uzak ülkelere kırdı

- Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye İhracatçılar Meclisi organizasyonuyla oluşturulan heyetler, gelecek hafta Meksika'ya, mart başında da Hindistan'a çıkarma yapacak

- ABD'den Türk cumhuriyetlerine kadar çeşitli ülkelere martta birbiri ardına gerçekleştirilecek ziyaretlerle yeni işbirliği kapılarının açılması ve kıtalar arası ticaret seferlerinin hızlandırılması hedefleniyor

(Seda Tolmaç/Ankara)


4- Rekabet Kurulu en çok kimya ve gıda sektörlerindeki soruşturmaları cezayla sonuçlandırdı

- Kurul, geçen yıl 80 soruşturmada ceza verirken, bu soruşturmalarda kesilen idari para cezası 2 milyar 665 milyon lira oldu

- Kurul, yine kimya ve gıda sektörlerinin öne çıktığı 48 ayrı soruşturmada ise inceleme işlemlerini sürdürüyor

(Mert Davut/Ankara)


5- Almanya ve İngiltere, soykırımla yargılanan İsrail'e silah desteğini sürdürüyor

- Almanya'nın İsrail'e silah satışı 2023'te bir önceki yıla kıyasla 10 kat artarken, İngiltere, bu ülkenin Gazze'ye yönelik bombardımanında kullandığı F-35'lerin bileşenlerinin yaklaşık yüzde 15'ini temin ediyor

- İtalya ve İspanya, 7 Ekim'den itibaren İsrail'e silah satışını durdurduğunu açıkladı, Fransa ise ülkeye istihbarat ağırlıklı destek sağlıyor

(Salih Okuroğlu/Ankara) (Grafikli)


6- BM Raportörü Lawlor'dan, Gazze'de yaşananlar nedeniyle "İsrail'e silah ambargosu" çağrısı:

- "Bana göre, İsrail'e silah temin ederek bu çatışmayı körükleyen her devletin bunu durdurması gerekiyor. Çünkü İsrail şu anda hiç mantıklı davranmıyor"

- "UNRWA'ya sağlanan fonun geri alınması veya durdurulması 'çılgınlık.' UNRWA'ya yönelik iddialara ilişkin soruşturma sürüyor. Bu kadar çaresiz insanın, ülkeler arasındaki siyasi karışıklığın kurbanları olmalarına izin verilmemeli"

(Muhammet İkbal Arslan/Cenevre) (Görüntülü)


7- Gazze saldırılarının İsrail'e maliyeti 400 milyar dolara çıkabilir

- İsrail, Gazze'ye yaptığı saldırılar nedeniyle günlük 300 milyon dolara yakın doğrudan harcama yapıyor

- Çatışmanın daha da tırmanması veya başka bölgelere yayılması halinde bu maliyetin daha da artması bekleniyor

(Ata Ufuk Şeker/Brüksel)


8- Başlangıç aşamasındaki girişimlere 32 milyon liralık "melek" yardımı

- "Melek yatırım" olarak bilinen bireysel katılım sermayesinin Türkiye'de devreye girdiği Haziran 2013'ten bu yana 202 melek yatırımcı 61 yatırıma kaynak sağladı, toplam 1024 melek girişimci lisansı düzenlendi

- Dünya Melek Yatırım Forumu Başkanı Baybars Altuntaş: "Türkiye'de startuplara destek veren uluslararası şirketlerin listesinin yapılması gerekiyor ve bu şirketlere vergi avantajı getirilmesi önem arz ediyor"

(Hülya Ömür Uylaş/Ankara)


9- Akıllı tahta fen derslerinde öğrencilerin başarılarını artırdı

- UNESCO tarafından yayımlanan "eğitimde teknoloji" konulu Küresel Eğitimi İzleme Raporu'nda, Türkiye'de kamu eğitim harcamalarının artmasının, 570 binden fazla sınıfta akıllı tahta gibi dijital eğitim araçlarına yapılan yatırımlarla öğrencilerin özellikle fen alanındaki yeterliliklerin gelişmesine olumlu katkı yaptığı belirtildi

- Fen derslerinde akıllı tahtalar aracılığıyla simülasyon deneyimi olan 8. sınıf öğrencilerinin başarılarının yüzde 12 arttığı rapora yansıdı

(Selma Kasap/Ankara)


10- "Müzik Müzesi" yaklaşık 300 çalgı aletiyle müzik tarihinde yolculuğa çıkarıyor

- Araştırmacı Oğuz Elbaş, Cumhuriyet döneminin ilk konservatuvarı olan Musiki Muallim Mektebi binasında kurduğu Müzik Müzesi'nde, geniş bir coğrafyadan çalgıları ziyaretçilerle buluşturdu

- Elbaş: "Anadolu 12 bin yıllık bir müzikal geçmişe dayalı. Türkiye'nin bu zenginliğe sahip çıkması gerekiyor. Yazılı dünya müzik tarihinde yer edinmemiş Anadolu'nun müzik tarihini artık anlatmamız, yayınlar yapmamız gerekiyor"

(Yasemin Kalyoncuoğlu/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


11- Okçulukta tüm hazırlıklar Paris 2024'e göre yapılıyor

- Türkiye Okçuluk Federasyonu Başkanı Abdullah Topaloğlu:

"Artık Paris Olimpiyatları için son düzlükteyiz. Hem sporcularımız hem de federasyon olarak bizler, Paris için çalışıyoruz"

- "Sorumluluğumuzun ve beklentilerin farkındayız. Sporcularımızı da bu yönde kanalize etmeye çalışıyoruz. Onlar da sorumluluklarının farkında. Geçtiğimiz olimpiyattan daha başarılı bir olimpiyat geçireceğimizi umuyorum"

- "Avrupa Salon Okçuluk Şampiyonası'na 7 makaralı yay sporcusuyla gideceğiz. Genç sporcularımızla katılacağız. Bu yarışmada da madalyalar kazanacağımızı düşünüyoruz"

(Halil İbrahim Avşar/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


12- Milli halterciler Muhammed Furkan ve Yusuf Fehmi, gözünü Paris 2024'e çevirdi

- Avrupa Şampiyonası'nda 2 gümüş madalya kazanan Muhammed Furkan Özbek: "Bu denli zor bir yarış beklemiyordum. Biraz zorlu bir rekabetti"

- "Tokyo'da yaptığım hatayı yapmadan, tecrübemi de kullanarak Paris 2024'te bir olimpiyat madalyası çıkarmayı çok istiyorum"

- Avrupa Şampiyonası'nda bir bronz madalya kazanan Yusuf Fehmi Genç: "Paris 2024 Olimpiyatları hedefimiz kesinlikle devam ediyor. Hatta bu süreç yeni başlıyor da diyebiliriz"

(Fatih Çakmak/Sofya) (Fotoğraflı-Görüntülü)


13- MKE Ankaragücü, taraftarıyla bütünleşerek Galatasaray'ı yenmek istiyor

- Kulüp sportif direktörü Yılmaz Bal:

- "Ligde 5 maç sonra seyircimize kavuşuyoruz. İnanıyorum pazar günü taraftarımıza Galatasaray karşısında güzel bir galibiyet izleteceğiz"

- "Eryaman Stadı'nda yoğun bir maç trafiği vardı. Saha yıprandı ama Gençlerbirliği-Trabzonspor karşılaşmasından çok daha iyi bir zemin olacak"

(Erkan Tiryaki/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

16 Şubat 2024 özel haber gündemi