ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 17 Aralık 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1 - Yargıtay, boş kağıda atılan imza ile kiracının tahliyesini hukuka uygun buldu

- Yüksek Mahkeme, imza atılan boş kağıdın kiraya veren tarafından ne şekilde doldurulacağının imzayı atan tarafından kabul edilmiş sayılacağına hükmeden istinaf kararını onadı

(Ankara/İsmet Karakaş)


2 - Filistin'in Londra'daki Misyon Başkanı Zomlot'tan AA foto muhabiri Haruf'un darbedilmesine tepki:

- "İsrail'in en büyük düşmanı gerçeklerdir. Gerçeğin temsilcileri de gazetecilerdir ve İsrail, onlarca yıldır bunu (gazetecileri hedef almayı) sürdürüyor"

- "İsrail, zulmü karanlıkta yapmak istiyor fakat bugün herkes (İsrail'e) diyor ki 'Savaş suçları ve insanlığa karşı suçları işliyorsunuz ama karanlıkta değil'"

(Zuhal Demirci/Londra) (Fotoğraflı-Görüntülü)


3- FETÖ'nün yargısal darbe teşebbüsü: 17-25 Aralık

- FETÖ'nün, o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ve hükümeti hedef alarak kurduğu kumpasla karanlık operasyonlarını uygulamaya başladığı "yargısal darbe teşebbüsü"nün üzerinden 10 yıl geçti

- Kumpasların ortaya çıkmasının ardından örgütün 17 ve 25 Aralık'taki suç faaliyetlerine ilişkin açılan iki ayrı dava, Yargıtay'ın kısmi bozma kararları üzerine İstanbul 13. ve 14. ağır ceza mahkemelerinde devam ediyor

(Başak Akbulut Yazar/İstanbul)


4- DOSYA HABER/İSTANBUL'UN ULAŞIM SORUNU - İstanbullular "Asrın Projesi" Marmaray'ı tercih ediyor

- İTÜ Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ergün:

- "Demir yolu ve İETT hatlarıyla, deniz yoluyla etkileşimi çok önemli. Şu an yaklaşık yüzde 50 kapasiteyle çalışıyor. Entegrasyonu daha iyi yapıp yolculuk sayılarını yüksek değerlere ulaştırmamız gerekiyor"

- "Stratejik açıdan Marmaray önemli bir proje. Deprem olduğu zaman orada saklanabilirsiniz"

(Hamdi Dindirek/İstanbul) (Fotoğraflı/Görüntülü)


5 - QNB Finansbank Genel Müdürü Tan, 2023 yılını değerlendirdi ve 2024 beklentilerini açıkladı:

- "Kısa vadede sıkılaştırma adımları fonlama maliyetlerinin artması sebebiyle bankaların gelir tablosu açısından olumsuz etkiye sebep olsa da atılan adımları orta ve uzun vadede olumlu buluyoruz. Sıkılaştırma adımları, hem banka bilançolarını daha dengeli hale getiriyor hem de daha öngörülebilir bir ortam yaratıyor"

- "2024 yılında Türk bankacılık sektöründe, halihazırdaki para politikasının uygulandığı ve alınan aksiyonlar devam ettiği sürece enflasyon beklentileri paralelinde bir oranda kredi büyümesi görebiliriz"

- "Enflasyon beklentilerine de uygun olarak gelecek sene kredi büyümesinin yüzde 35-40 arasında gerçekleşebileceğini tahmin edebiliriz"

- "Mevduat tarafında da artan faizlerle birlikte TL mevduata talep daha fazla. Önümüzdeki yılda da bu trendin devam edeceğini ve ekonomi yönetiminin hedefi dahilinde liralaşma stratejisinin karşılığının daha fazla alınabileceğini düşünüyorum. Burada önemli olan şart ise mevcut para politikasının devam etmesi olacak. Bu çerçevede YP cinsinden mevduat büyümesinin yatay kalabileceğini, TL cinsinden mevduatların ise yüzde 40 civarında büyüyeceğini öngörebiliriz"

(Yıldız Taşdelen Erli/İstanbul) (Fotoğraflı)


6- İTO Başkanı Avdagiç'ten, 2023 yılı değerlenmesi ve 2024 öngörüleri:

- "2024 yılında bir yandan enflasyonla mücadele ederken bir yandan da üretimin, istihdamın ve ihracatın önceliklendirildiği politikaların bir denge içinde götürülmesini önemsiyor ve gerekli buluyoruz"

- "Artan finansman maliyetleri de dikkate alındığında 2024’ün ilk yarısı itibarıyla reel sektörün farklı enstrümanlarla desteklenmesi önemli ve gerekli"

(Ergin Garip/İstanbul)


7- 555 milyon avro bütçeli IPARD-III gelecek yıl ülke genelinde uygulanacak

- Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Ahmet Antalyalı:

- "Programın bütçesini artırmak için çalışıyoruz"

- "Belediyelerimiz ve özel idarelerimizin de faydalanıcısı olacakları kırsal altyapı yatırımlarına destek verilecek"

(Mustafa Çalkaya/Ankara)


8- Türkiye'nin doğal gaz talebinin 2024'te 53 milyar metreküp olacağı hesaplanıyor

- GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan:

- "2024 yılında 25 milyar liranın üzerinde yatırım öngörümüz var. Bu yatırımlarla 50'ye yakın yeni yerleşim yerine gaz arzı planlanıyor"

- "Yıl sonu itibarıyla dağıtım şebekesi uzunluğu 200 bin kilometre olacak ve Türkiye, Avrupa'nın en uzun dördüncü şebekesine sahip ülke konumuna gelecek"

(Fuat Kabakcı/Ankara )


9- Filistinli 3 günlük bebek şah damarına yapılan müdahaleyle hayata tutundu

- Türkiye'de yaşayan Filistinli ailenin ikinci çocuğu olarak nadir görülen doğumsal hastalıklarla dünyaya gelen Rukiye İbrahim'in ölümcül risk barındıran şah damarındaki sorun, Türk doktorlarının 3 saat süren müdahalesiyle düzeltildi

- Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Can Vuran:

- "Şah damarındaki kesintiye çocuklarda çok nadir rastlanır. 'Truncus arteriosus' dediğimiz, kalbinde delik ve akciğer damarının anormal seyir gösterdiği iki durumun bir arada olması ise çok daha nadirdir"

(Elif Küçük/İstanbul) (Fotoğraflı/Görüntülü)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

Özel Haber