ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 17 Ekim 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan ziyaretini AA'ya değerlendirdi:

- "Azerbaycan ziyareti çok önemli ve değerlidir çünkü adım adım hedefe ilerleyebileceğimizi ve yalnız olmadığımızı görüyoruz"

- "Kıbrıs'ta bir anlaşma olacaksa bu iki devletli bir çözüm olacaktır. Federal temelli bir ortaklık ve bu ortaklığın Avrupa Birliği'nde olması durumunda Türkiye dışlanacağı için bu sürdürülebilir olmaz"

- "Bu yıl Astana'da yapılacak TDT Zirvesi bizim için önemli. Bu toplantıda olmamamız için hiçbir neden yok. Başkalarının kışkırtması bizim dost ülkelerimizi etkilememesi lazım. Dost devletlere mesajım şudur, Kıbrıs Türk halkı vardır ve var olacaktır"

(Tolga Özgenç-Ruslan Rehimov/Bakü) (Fotoğraflı-Görüntülü)


2- Gayrimenkul sektöründeki spekülatif fiyat hareketleri de mercek altına alındı

- Ticaret Bakanı Ömer Bolat:

- "İnceleme ve denetimler sonucunda, ilanın yayında olduğu süreçte ilan fiyatında önemli yüzdesel artışa giderek piyasanın dengesini bozan, fahiş fiyat artışlarına yol açan gerçek ve tüzel kişilere cezai müeyyide uygulanmaktadır"

- "Kamunun beslenme, sağlıklı yaşama ve korunma gibi temel ihtiyaçlarını karşılamak için zorunlu olan mal ve hizmetlerin bulunduğu bütün sektörleri yakından takip etmekteyiz"

(Deniz Çiçek/Ankara)


3- Azerbaycan Enerji Bakanı Şahbazov, enerjide Türkiye-Azerbaycan işbirliğini AA’ya değerlendirdi:

- "Azerbaycan ile Türkiye arasında petrol, gaz, petro-kimya ve yenilenebilir enerji alanlarında çok büyük bir işbirliği var"

- "Türkiye üzerinden bizim birçok projemiz yürüyor. TANAP da bunlardan biri. TANAP'ın gelecekte genişletilmesi meseleleri var"

(Emre Gürkan Abay/Moskova)


4- Kızılhaç, İsrail'in ablukası altındaki Gazze'de bir felaket yaşandığını belirtti

- Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu Sözcüsü Tommaso Della Longa:

- "Gazze'deki sağlık sisteminin durumundan derin kaygı duyuyoruz, ilaçlar tükeniyor. Genel olarak yakıt tükeniyor. Bu durum, yoğun bakım üniteleri, kuvözler, oksijen ve dolayısıyla tüm hayat kurtarıcı faaliyetler için jeneratörün ve elektriğin olmadığı anlamına geliyor"

- "Gazze'ye insani yardım girmezse durum daha da kötüye gidecek. Yakıt olmadan elektriğin olmayacağı ve hastanelerin artık çalışmayacağı çok açık. İlaç olmadan insanlar tedavi edilemez"

(Muhammet İkbal Arslan/Cenevre)


5- Bulaşıcı hastalıklara karşı erken uyarı sistemi ve salgınlara karşı yol haritaları geliştirilecek

- Sağlık Bakanlığı, 2024-2028 yıllarını kapsayan 12. Kalkınma Planı kapsamında, bulaşıcı hastalıklara yönelik tanı, takip ve erken uyarı sistemlerini geliştirecek, küresel salgın ve afet gibi olağanüstü durumlara karşı yeni yol haritaları belirleyecek

- Aktif yaşlanmaya yönelik koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerinin kapasitesini iyileştirmeyi, güçlendirmeyi hedefleyen Bakanlık, yaşlı bakımında sağlık ve sosyal hizmetleri bir araya getiren bakış açısıyla yeni bir model oluşturacak

- Üniversite hastanelerinin yönetim modeli eğitim, araştırma ve hizmet sunum fonksiyonları itibarıyla etkin ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulacak

(Burcu Çalık-Yeşim Sert Karaaslan/Ankara)


6- Türkiye siber güvenlik stratejisini "yeni nesil tehditler" ışığında güncellemeye hazırlanıyor

- 12. Kalkınma Planı'na göre, ulusal ölçekte siber güvenlik teknik altyapısı güçlendirilecek, altyapının tüm unsurları arasında etkileşim artırılacak, istihbarat ediniminde yapay zekadan da etkin olarak yararlanılacak

- Kritik altyapılarda bilgi güvenliği yönetim sistemi kurulmasına yönelik usul ve esaslar belirlenerek uygulamaya alınacak, ihtiyaç duyulan alanlarda siber güvenlik standartları oluşturulacak

(Arife Yıldız Ünal/Ankara)


7- TOKİ, 5 yılda 500 bin sosyal konut yapacak

- 12. Kalkınma Planı kapsamında kentlerdeki barınma sorununa sağlıklı çözümler üretilebilmesi için dar gelirlilere, kadınlara, engellilere ve gençlere yönelik toplu konut uygulamaları yürütülecek

- Afet konutlarının yapımında afetzedelerin barınma ihtiyacını en kısa zamanda karşılayacak şekilde hak sahipliği, geri ödeme ve finansman yöntemleriyle ilgili mevzuat yeniden ele alınacak

- Kentsel dönüşüm uygulamalarındaki anlaşmazlıkların daha hızlı çözüme ulaştırılması için ihtisas mahkemeleri oluşturulacak

(Fatma Sevinç Çetin/Ankara)


8- Savunma ve havacılık sanayisinde hedefler büyüyor

- Türk savunma ve havacılık sanayisine yönelik politika ve tedbirlerle sektörün cirosunun 2028'de 26 milyar dolara, ihracatının 11 milyar dolara yükselmesi hedefleniyor

- Sektörün istihdamının yaklaşık olarak ikiye katlanarak 158 bine, yerlilik oranının yüzde 85'e ulaşması öngörülüyor

- Kuantum teknolojileri, yapay zeka, otonom sistemler, hipersonik teknolojiler gibi derin ve çığır açan teknolojilerde askeri ve sivil kullanıma yönelik AR-GE ve ÜR-GE faaliyetleri desteklenecek

(Göksel Yıldırım/Ankara)


9- İnşaat sektöründe istihdam rekoru kırıldı

- Türkiye'de inşaat sektöründe ücretli çalışan sayısı ağustosta 1,7 milyonla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarken, söz konusu artışta deprem bölgesinin yeniden inşası önemli ölçüde etkili oldu

- İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu: "Deprem bölgesindeki inşaat yoğunluğu istihdam artışına neden oldu. İnşaat sektörü nitelikli eleman bulmakta zorlanıyor. Bu durum bazı projelerin gecikmesine neden oluyor"

(Erhan Cihan Ünal/Ankara)


10- TÜRSAB, turistik amaçlı konut kullanımlarında yasak değil, kayıt ve kontrol istiyor

- TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya:

- "Turistik amaçlı kiralamaların yasaklanması noktasında talebimiz yok. Sadece kayıt ve kontrol altına alınmasının zorunlu olduğunu ifade ediyoruz"

- "Mal ihracatçılarına verilen destekler hizmet ve turizm ihracatçılarına da verilirse hedef rakamların üstüne çıkmak mümkün. Ülkemizin 100 milyar dolar gelir elde edebilecek kapasitesi var"

(Furkan Gençoğlu/İstanbul)


11- İklimlendirme sektöründen yılın 9 ayında 5,3 milyar dolarlık ihracat

- Sektör, üçüncü çeyrekte en fazla ihracatını 594 milyon dolar ile Almanya'ya yaptı

- İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hakkı Şanal: "Sektörün ihracat artışı Türkiye ihracat ortalamasının üstünde gerçekleşti ve ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 91 olarak gerçekleşti"

(Mehmet Kadir Kılınç/İstanbul)


12- DOSYA HABER/ANTİK KENTLER - Batı Anadolu'daki arkeolojik kazılar binlerce yıl öncesinin kültürünü bugüne taşıyor

- Çanakkale'de Troya ve Assos, Kütahya'da Aizanoi, Eskişehir'de Karacahisar, Küllüoba ve Şarhöyük, Bursa'da İznik Gölü'ndeki batık bazilikanın aralarında olduğu antik alanlarda yapılan kazılarda eski dönemlere ait çok sayıda eser çıkarıldı

- Bilecik'in Bahçelievler Mahallesi'nde bir apartmanın yanındaki boş arsada 9 bin yıl öncesine ait yaşam alanlarına, Kütahya'nın Tavşanlı ilçesindeki höyükte 3 bin 700 yıllık olduğu değerlendirilen iki insan iskeletine ulaşıldı

(Ekip/Bursa) (Fotoğraflı-Görüntülü)


13- Orman yangınlarının önüne LİDAR teknolojisiyle geçilecek

- Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadir Alperen Coşkuner:

- "Şu anda elde ettiğimiz sonuçlara göre şunu söyleyebiliriz, çok yeni olarak, orman yangınları için kullanılan LİDAR (lazer tarama) teknolojisinin çok yüksek doğrulukta ve düşük maliyette orman yanıcı madde özelliklerinin belirlenmesinde kullanılabildiğini ortaya koyduk. Çalışma sonuçları dünyanın önemli bilimsel orman yangınları dergisi olan "International Journal of Wildland Fire" dergisinde yayımlandı"

- "Bu araştırma kapsamında karar destek sistemlerinde özellikle önemli bir girdi olarak kullanılacak yanıcı madde bilgisini sağlamayı amaçlıyor ve bunun yüksek doğrulukta, kolay elde edilebilir ve ucuz bir şekilde olmasına çalışıyoruz"

(Biriz Özbakır/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


14- Fotoğraflarıyla ekol olan Ara Güler'in vefatının üzerinden 5 yıl geçti

- Gazeteci, yazar ve belgesel yönetmeni Nebil Özgentürk: "Ara Güler bir Türkiye'dir. Sadece bir foto muhabiri değil, bir düşünce insanıydı. Hepimizin ortak aklına, ortak vicdanına, ortak duygularına seslenen öyküleri vardı"

- Foto muhabiri Ercan Arslan: "Türk fotoğrafında onu bir durak olarak değil de bir kavşak olarak düşünmek, sadece bir foto muhabiri de dememek lazım"

(Fatih Ulaş/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


15- Giovanni Guidetti, A Milli Takım'dan ayrılmasıyla ilgili AA'ya konuştu

- VakıfBank'ı çalıştıran A Milli Kadın Voleybol Takımı'nın eski başantrenörü Guidetti:

- "(A Milli Takım'daki görevinden ayrılması) Bu, benim kararım değildi. Ayrıldığım için üzgünüm diyemem. Çünkü ben başına gelen olaylar konusunda üzülen bir insan değilim. Bazen sinirli biri olabiliyorum ancak üzgün olmuyorum"

- "Biz milli takımdayken Melissa Vargas olmadan Avrupa şampiyonalarında ikinci ya da üçüncü olduk. Vargas gibi oyunu değiştirebilecek ve 40 sayı atacak kapasitede bir oyuncu sisteme eklendiğinde böyle şampiyonlukların gelmesini açıkçası tahmin ediyordum"

- "Gizem'i (Örge) hala çok seviyorum. Çok iyi bir libero ama Türkiye'de onun kadar iyi başka liberolar da var. Simge Aköz ve Ayça Aykaç gibi"

(Ercan Çakar-Emre Doğan/İstanbul) (Görüntülü)


16- Efeler Ligi'nde 54. sezon yarın başlıyor

- Normal sezonun ilk yarısı 24 Aralık'ta sona erecek, sezonun ikinci yarısı 6 Ocak 2023'te başlayıp 30 Mart'ta tamamlanacak

- Ziraat Bankkart, ligin son üç yılında şampiyon oldu

- Ligde Halkbank'ın 9, Fenerbahçe Parolapara'nın 5 şampiyonluğu bulunuyor

(Muhammed Boztepe/Ankara)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

17 Ekim 2023 ÖZEL HABER GÜNDEMİ