ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 17 Eylül 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- BM'de adil temsil ve işlevsellik için reform gündemi

- BMGK'nin daimi üyeleri, yaklaşık 1,5 milyarlık Müslüman nüfusu ya da 1,2 milyarlık Afrika ülkelerini temsil etmiyor

- Güvenlik Konseyi yapısı, hesap verilebilirliğin önüne geçtiğinden BM'deki adaletsizlik ve eşitsizliğin derinleşmesine neden oluyor

- Türkiye, BM reformu için Genel Kurulun güçlendirildiği, BMGK'nin daha demokratik ve veto yetkisinden arınmış bir yapıya dönüşmesi gerektiğine vurgu yapıyor

(Can Efesoy/Gökhan Çeliker/Ankara) (Grafikli)


2- ABD Ticaret Bakan Yardımcısı Arun Venkataraman: "ABD ve Türkiye arasındaki ticaretin katlanarak büyümesi için fırsat görüyoruz"

- "Ticari ilişkilerin derinliği ve her iki ülkede de var olan girişimcilik göz önüne alındığında, ticarette 100 milyar dolarlık hedefe ulaşmak çok mümkün olmalı"

(Dilara Zengin/Washington)


3- MEB'in ilkokullarda "sınav yerine süreç odaklı" ölçme sisteminin detayları belli oldu

- Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül:

- "İlkokul 4. sınıflarda yazılı saati uygulaması kaldırıldı. İlkokullarda tüm sınıf kademelerinde ölçme sistemi, süreç odaklı öğrenme yaklaşımıyla öğrenci gelişim dosyasına göre olacak"

- "Bu yönde hazırladığımız ölçme araçlarını öğretmenlerimizin kullanımına sunacağız ve bu test çözmekten çok daha kıymetli bir çalışma olacak. Bu yeni bakış açısıyla birlikte okullarda artık durum değerlendirmesi ifadesi çok duyulacak"

(Selma Kasap/Ankara)


4- Kuzey Çevre Otoyolu ve YSS Köprüsü'nden geçen araç sayısı son 2 yılda yüzde 37 arttı

- ICA Genel Müdürü Serhat Soğukpınar:

- "Kuzey Çevre Otoyolu ve YSS Köprüsü'nde bu yılın ocak-ağustos döneminde, 2021 yılına göre, yabancı plakalı araç geçişleri yüzde 32, toplam araç geçişleri de yüzde 37 arttı"

- "YSS Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu'nun ücretleri piyasa koşullarına uygun olarak belirlendi. Bu ücretler, benzer projelerin dünya genelinde uygulanan standartlarına yakın"

(Ergin Garip/İstanbul)


5- DOSYA HABER/BALIKÇI BARINAKLARININ EMEKTARLARI - Mavi suların neferleri yıllardır ilk günkü heyecanla ağ atıyor

- Kocaeli'deki balıkçılardan 76 yaşındaki Niyazi Kabasakal:

- "Eskiden ben bir günden fazla teknede balık beklediğimi bilirim. Sağlık açısından bir problem yaşamazsam 80 yaşında da olsam bu tekneye bineceğim, niyetim o yönde. Deniz benim hayatım, her şeyim"

- 58 yaşındaki balıkçı Halil Ergin:

- "Bizde deniz sevdası olmazsa biz yaşayamayız. Gece balıkla yatıyorum, sonraki güne balıkla kalkıyorum"

(Cem Ali Kuş/Sefa Tetik/Kocaeli)


6- Şampiyon Galatasaray, kadrosunu yıldız futbolcularla güçlendirdi

- Süper Lig'de geçen sezonun şampiyon tamamlayan sarı-kırmızılı ekip, ideal 11'ini büyük oranda korudu

- Galatasaray, yaz transfer döneminde 14 futbolcuyu kadrosuna katarken, aldığı Wildried Zaha, Hakim Ziyech, Angelino, Davinson Sanchez, Tanguy Ndombele, Tete ve Kerem Demirbay gibi yıldız isimlerle dikkati çekti

- "Cimbom" bu sezon kadrosuna kattığı futbolcular için yaklaşık 30 milyon avroluk bonservis veya kiralama ücreti ödedi

- Bu sezon kiralama ve bonservisten 17 milyon 750 bin avro kazanan sarı-kırmızılılar, tüm opsiyonların gerçekleşmesi durumunda 70 milyonu geçen bir gelir sağlayacak

(Emrah Oktay/İstanbul)


7- Özel çocuklar engelleri kulaç atarak aşıyor

- Kocaeli'nin Gebze ilçesinde Gençlik ve Spor Müdürlüğüne bağlı olimpik yüzme havuzunda, 8 yılda yaklaşık 4 bin 500 özel gereksinimli çocuğun sosyalleşmesine ve rehabilitasyon süreçlerine destek sağlandı

- Yüzme antrenörü Emrah Tatoğlu:

- "Yüzme yer çekimine karşı yapılan bir spor olduğu için yürümesinde, duruşunda sıkıntı olan çocukların kendini inanılmaz toparladığını, mental olarak da daha iyi hissettiğini gördük"

(Cem Ali Kuş/Kocaeli) (Görüntülü/Fotoğraflı)


8- Siirtli 2 kız kardeş atletizmde yeni başarılara imza atmak istiyor

- Abla milli atlet Selma Çakmak: "Kız kardeşimde de aynı cevheri gördüm. Edanur sözümü dinleyerek başarıyı yakaladı ve Türkiye şampiyonu oldu"

- Kız kardeş Edanur Oysal: "Ablam derece yaparken gözündeki o ışığı ve sevinci görünce 'Ben de yapabilirim.' dedim ve kendime güvendim"

(Mehmet Niyazi Deniz/Siirt) (Görüntülü/Fotoğraflı)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 17 Eylül 2023