ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 18 Aralık 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- MİT operasyonları, PKK terör örgütünün sözde sorumlularını hedef aldı

- Son bir yılda, çoğunluğu SİHA destekli 181 operasyonla 201 terörist etkisiz hale getirildi, terör örgütünün kullandığı 45 enerji-altyapı tesisi, silah ve mühimmat deposu da imha edildi

- MİT'in nokta operasyonlarında etkisiz hale getirilenler arasında 38 sözde sorumlu terörist yer aldı

- Güvenlik güçlerine yönelik saldırıları gerçekleştiren ve planlayan teröristlerin yanı sıra terör örgütüne silah, para ve eleman temini için faaliyet gösteren sözde yöneticilerin etkisiz hale getirildiği operasyonlar örgüte büyük darbe vurdu

(Ferdi Türkten/Ankara) (Grafikli)


2- BDDK Başkanı Kavcıoğlu'ndan "bankacılık sektörünün ekonomi için önemli istikrar çıpası olduğu" vurgusu:

- "Bankacılık sektörünün kredileri artmaya devam ederken varlık kalitesinin önemli bir göstergesi olan takibe dönüşüm oranı ise yüzde 1,5 ile tarihi düşük seviyelerde seyretmekte"

- "Bankacılık sektörü aktif kalitesi, sermaye yapısı, likidite yeterliliği ve karlılık bakımından oldukça iyi durumda olup mali bakımdan güçlü ve sağlıklıdır"

- "Türk bankacılık sektörü 21,8 trilyon TL'lik bir aktif büyüklüğe erişmiştir. Sektörün toplam kredileri de 11 trilyon TL'ye ulaşmış durumdadır. Ekonomi yönetimimizin seçici kredi politikası ile hedeflediği şekilde bankalar, reel sektörü desteklemeye, üretimi ve ihracatı finanse etmeye devam etmektedir"

- "2 Kasım 2023 tarihi itibarıyla kurumumuza e-şikayet, CİMER, dilekçe ve çağrı merkezimiz üzerinden toplamda 215 bin 234 adet şikayet ulaşmıştır"

(Yıldız Taşdelen Erli/İstanbul) (Fotoğraflı)


3- Türkiye'nin ilk deniz üstü rüzgar santrali için teknik çalışmalar 2024'te başlayacak

- Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Durak:

- "Karadeniz'de yüzer kurulumlar için 13,9 gigavat ve sabit temelli kurulumlar için 1,3 gigavatlık potansiyel tespit edildi"

- "Marmara Denizi'nde yüzer kurulumlar için 19,2 gigavat ve sabit temelli kurulumlar için 2,8 gigavatlık potansiyel mevcut"

(Gülşen Çağatay/Ankara)


4- Projeleriyle "ilk"lere imza atan DSİ, içme suyu miktarını 170 milyon metreküp arttıracak

- DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta:

- "İçme suyu noktasında 2024 yılı sonuna kadar, ilave 170 milyon metreküp daha su temini yaparak toplamda 5,37 milyar metreküp içme suyunu vatandaşımızın hizmetine sunmuş olacağız"

- "Depoladığımız su miktarını 183 milyar metreküpten yine gelecek yıl sonu itibarıyla 190 milyar metreküpe ulaştırmayı hedefliyoruz"

(Enes Duran/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


5- Emtia piyasasına Fed dopingi

- Petrol fiyatlarının yükselişinde Fed'in para politikasına dair güvercin sinyalleri ve dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de artan talep etkili oldu

- Brezilya'da yağışların azalması, kahve üretimine yönelik endişeleri öne çıkarırken fiyatlarda sert yükselişler kaydedildi

(Burhan Sansarlıoğlu/İstanbul)


6- Gazze, İsrail'in çevre tahribatı nedeniyle on yıllar boyunca "yaşanamaz" hale gelebilir

- BM Çevre Programı İcra Direktörü Inger Andersen:

- "O gün geldiğinde ve sahaya davet edildiğimizde Gazze'de bu değerlendirmeyi (çevresel etki değerlendirmesi) yapacağız. BM, şu anda insani krizin çözülmesi, ateşkesin sağlanması ve masum sivillerin kendilerinden kaynaklanmayan bir durumdan kurtulmasına odaklanıyor"

- "Her savaş ve çatışmada silahlar sustuktan sonra nesillere bırakılan zehirli izler, enkaz yönetimi ve kanalizasyon gibi sorunlar nedeniyle orada olacak"

- Hollanda merkezli PAX for Peace İnsani Silahsızlanma Proje Lideri Wim Zwijnenburg:

- "İnsani ve çevresel yaşam koşulları çökmüş durumda. Bu durum Gazze Şeridi'nin bazı bölgelerini yıllar ve hatta on yıllar boyunca yaşanamaz hale getiriyor"

- "Öyle görünüyor ki bu, İsrail hükümetinin insanları Gazze'den zorla çıkarmak için uyguladığı kasıtlı bir strateji"

(Nuran Erkul/Londra) (Görüntülü-Grafikli)


7- "Sporcu gıdalarının" ham maddesinin yerli üretimi yakın

- Ulusal Süt Konseyi Araştırma ve Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Artık:

- "Konya'da birkaç firmamızın peynir altı suyu tozu konsantresini suda kolay çözülebilen şekilde üretmek için önemli mesafeler aldığını gördük"

- "Yüksek teknoloji isteyen ve katma değeri yüksek olan peynir altı suyu tozu konsantresinin yüzde 100 yerli olarak üretilebilecek olması oldukça sevindirici"

(Mustafa Çalkaya/Ankara)


8- DOSYA HABER/İSTANBUL'UN ULAŞIM SORUNU - İstanbul trafiği ruh ve beden sağlığını bozuyor

- MÜ Tıp Fakültesi K.B.B. Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Cemal Yumuşakhuylu:

- "Hafif bir trafik gürültüsü 70 desibel seviyesinde olabilirken özellikle tünel ve altgeçitlerde 95 desibel seviyesine kadar çıkabiliyor. DSÖ bu seviyede 2 saatten fazla kalınmamasını öneriyor. Daha fazla süre kalındığı zaman kalıcı işitme kaybı ve beraberinde çınlama sorunları görebiliyoruz"

- MÜ Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Yanartaş:

- "Genelde trafikte bir yere yetişemediği için kişi öfkelenip, agresifleşebilir. Bu noktada mümkün olduğunca o stresli, gergin halde, bir yere yetişemediyse 'bu kişi benim gitmemi engelledi' gibi bir düşüncesi olabilir"

(Mücahit Türetken/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


9- DOSYA HABER/2023'ÜN FELAKETLERİ: 2023'te dünya yakın tarihinin en ölümcül depremlerine şahit oldu

- Türkiye'de 6 Şubat'ta meydana gelen, 50 binden fazla kişinin ölümüne yol açan depremler, "Yüzyılın felaketi" olarak kayıtlara geçti

- Fas'ta 8 Eylül gecesi 7 büyüklüğünde meydana gelen "ülke yakın tarihinin en ölümcül depreminde" 3 bine yakın kişi yaşamını yitirdi

- Yılın en ölümcül depremlerinin diğer adresleri ise Afganistan, Nepal, Ekvador ve Filipinler oldu

(Dildar Baykan Atalay/Ankara) (Grafikli)


10- AA ekibi, yaralı Ukraynalı askerlerin cepheden tahliye sürecini görüntüledi

- Ukrayna'nın Donetsk cephesinde yaralı askerlerin tahliyesinden sorumlu doktor "Velikiy":

- "Asıl görevimiz; yaralıların kanamasını durdurmak, turnike uygulamak, pansuman yapmak ve ilaç vererek onları stabilizasyon merkezine ulaştırmak"

- "Genel olarak Donetsk yönünde çalışıyoruz. Çatışmaların şiddeti 10 Ekim'den bu yana arttı. Bazen azalıyor bazen tekrar artıyor. Dönüşümlü olarak çalışan birçok ekibimiz var, 24 saat görevdeyiz"

(Davit Kachkachishvili/Donetsk) (Fotoğraflı-Görüntülü)


11- "The Crown" dizisinin dünyaca ünlü aktörü Tobias Menzies'e göre Gazze'deki durum "yürek parçalayıcı":

- "(Gazze halkına) Çok üzgün olduğumu söylemek istiyorum. Onlarla gerçekten dayanışma içindeyiz ve acılarını görüyoruz. Çok sayıda çocuk, aile ve sivil, bu çatışmadan etkileniyor ve bunu görmek yürek parçalayıcı"

- "(Sağlık çalışanlarının öldürülmesi) Bu durum, Gazze toplumunun geleceğini büyük ölçüde tehlikeye atıyor ve aynı zamanda yaralanan sivillere önemli tıbbi destek sağlamakta zorlanıldığı anlamına geliyor. Yaşananlar çok rahatsız edici"

(Zuhal Demirci/Londra) (Fotoğraflı-Görüntülü)


12- Akdeniz için en kapsamlı iklim değişikliği merkezi İstanbul'da kurulacak

- BM çatısı altında çalışmalar yürütecek olan "İklim Değişikliği Bölgesel Faaliyet Merkezi", Akdeniz'de iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması ve iklim değişikliğine bölgesel adaptasyonun sağlanmasına ilişkin ulusal ve bölgesel projeler gerçekleştirecek

- DEHUKAM Başkanı Mustafa Başkara:

- "Merkez, Akdeniz'in hak ettiği değeri görmesi için bölgesel anlamda daha fazla çalışmanın yapılmasını teşvik ve koordine edecek, yeni proje fikirleri bulunmasıyla daha fazla çalışma yapılmasını sağlayacak"

(Gülseli Kenarlı/İstanbul) (Fotoğraflı)


13- Gençlik ve Spor Bakanlığından gençlere bir imkan daha: "GSB EDU"

- Bakanlığın yeni projesiyle; Türkiye'nin 81 ilindeki gençlik merkezleri, GSB yurtları ve spor merkezlerinde on binlerce genç, hem sosyalleşiyor hem de ücretsiz olarak birçok alanda eğitim alıyor

- Spor ve gençlik kategorilerinde 476 eğitim içeriği, 81 ilde 10 binden fazla eğitici/antrenörle yüz yüze sunulacak. Gençler projeye, uzaktan ve dijital eğitim için "edu.gsb.gov.tr" uzantısıyla da ulaşabiliyor

- GSB EDU portalını kısa sürede 1 milyonu aşkın kişi görüntüledi

(Erkan Tiryaki-Fatih Gazioğlu-Muhammed Boztepe/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


14- Cumhuriyet’in 100. yılında dünya voleyboluna Türkiye damgası

- A Milli Kadın Voleybol Takımı FIVB Milletler Ligi, CEV Avrupa Şampiyonası ve 2024 Paris Olimpiyatları Elemeleri'nde kupaya uzanırken, A Milli Erkek Voleybol Takımı, CEV Avrupa Altın Ligi ile FIVB Challenger Kupası’nda şampiyon oldu

- Kadınlar FIVB Kulüpler Dünya Şampiyonası’nda Eczacıbaşı Dynavit, Kadınlar CEV Şampiyonlar Ligi’nde VakıfBank zirveye çıktı

(Bozhan Memiş/İstanbul)


15- Miniklerin geleceği için "büyük hamle"

- Türkiye Satranç Federasyonu, anaokullarında "Minik Hamleler Projesi"ni başlattı

- Federasyon Başkanı Gülkız Tulay: "Proje, tüm Türkiye'ye dalga dalga yayılacak"

- "Üniversite dahil eğitimin her aşamasında satranç olsun istiyoruz"

- "Eminim ki Hakkari'nin bir köyünden bir öğretmen arkadaş bize ulaşacak ve öğrencileri için satranç malzemesi isteyecek"

(Musa Samur/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

18 Aralık 2023 özel haber gündemi