ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 18 Ekim 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Filistin" diplomasisi

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail-Filistin çatışmasının sona ermesi için sürdürdüğü telefon diplomasisi kapsamında, İngiltere, İran, Brezilya ve Yunanistan'ın liderleriyle görüştü

- Erdoğan, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne düzenlediği ve yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin de paylaşımda bulundu:

- "İçerisinde kadınların, çocukların, masum sivillerin olduğu bir hastaneyi vurmak, İsrail'in en temel insani değerlerden yoksun saldırılarının son örneğidir. Gazze'de yaşanan ve tarihte benzeri olmayan bu vahşeti durdurmak için tüm insanlığı harekete geçmeye davet ediyorum"

(Kaan Bozdoğan/İstanbul)


2- Rusya Enerji Bakanı Şulginov, Türkiye'de doğal gaz merkezi projesini AA'ya değerlendirdi:

- "(Enerjide işbirliği) Türk yetkililerle görüşüyorum. Mevcut eğilimi koruyoruz ve görüştüğümüz çok fazla konu var"

- "Elektronik bir platformun kurulmasına yönelik çalışmaları sürdürüyoruz ve bunu daha da geliştireceğiz"

(Emre Gürkan Abay/Moskova)


3- Destekleme projeleriyle 2028'e kadar 7 bin 500 kilometre köy yolu yapılacak

- Kırsal kalkınma hedefleri çerçevesinde köylerde içme suyu tesisi yapılan ve yenilenen ünite sayısının 78 bin 40'tan, 2028'e kadar, 84 bin 985'e çıkarılması hedefleniyor

(Enes Duran/Ankara)


4- Ulaşım altyapısına "afet tasarımı" rötuşu geliyor

- 12. Kalkınma Planı'na göre, Türkiye'nin afete dirençli ulaştırma altyapısının tesisi için mevzuat çalışmaları yapılacak, bölgelerin afet riskine bakılarak farklılaştırılmış tasarım esasları belirlenecek

- İller özelinde acil ulaşım ve tahliye yollarına ait tasarım standartları tespit edilecek, afet durumunda bölgeye acil erişim planları oluşturulacak, yük ve lojistik merkezlerinin "afet lojistik merkezi" yapılabilmesi sağlanacak

(Ayşe Böcüoğlu Bodur/Ankara)


5- Düzenleyici ve denetleyici kurumlara 2024 yılı için 38,4 milyar liralık bütçe

- Söz konusu kurumlar arasında en yüksek payı 25 milyar lira ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu alacak

(Arife Yıldız Ünal/Ankara)


6- Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Al, İsrail'in Gazze'de beyaz fosfor kullandığını gösteren delilleri AA'ya değerlendirdi:

- "Kullanılmasının sebebi şu: Yüksek tahrip gücü oluşturmak için kullanılıyor. Fosfor atmosferle temas ettiği zaman çok yüksek ısı oluşturabiliyor ve tahrip gücü çok yükseliyor, alev alıyor"

- "Bu konuyla ilgili bölgeden gelen elimizde çok sayıda fotoğraf ve video var. Dayanılmayacak derecede dehşet verici fotoğraflar bunlar"

(Faruk Hanedar/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


7- Gazze'deki su sıkıntısı çevre felaketine dönüşebilir

- Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Seyfi Kılıç:

- "Saldırı olmadan önce de zaten yeterli, temiz ve sağlıklı suya ulaşma konusunda sıkıntılar vardı. İsrail, özellikle altyapıyı vuruyor"

- "Ortaya çıkan kanalizasyon sorunu ile hava, toprak ve su kirliliği gibi çevre sorunları ulusal sınırlar dışına taşabilir. İsrail'in Gazze şehrini insansızlaştırmak için yapacağı hamleler neticesinde oluşan toz ve bina kalıntıları gibi faktörler de sağlık sorunlarına neden olabilir"

(Yeşim Yüksel/İstanbul) (Görüntülü)


8- DOSYA HABER/ANTİK KENTLER - Doğu Akdeniz'deki medeniyetlerin izleri kazılarla gün yüzüne çıkıyor

- Adana'da "Yenilmez Şehir" adıyla bilinen Anavarza, Mersin'deki Kelenderis, Olba, Elaiussa Sebaste ve Soli Pompeipolis, Osmaniye'deki Kastabala ve Hatay'daki Epiphaneia antik kentlerinde kazılarla yeni buluntulara ulaşılmaya çalışılıyor

(Ekip/Adana) (Fotoğraflı-Görüntülü)


9- 55 yıl önce yarım bıraktığı hukuk eğitimini 74 yaşında tamamladı

- Kalacak yer bulamadığı için 1968'de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bırakmak zorunda kalan Feride Demiralp, ziraat mühendisliği kariyerinde il ve ilçe tarım ve orman müdürlüğü görevlerini yürüttü

- Karabük Adliyesinde avukatlık stajına başlayan Demiralp: "Bence başarılmayacak hiçbir şey yoktur. Okumanın yaşı yok. Umut ettiğiniz şeyi çok istiyorsanız hiçbir şey elinizden kurtulmaz. Gençler çalışmaya ve umut etmeye devam etsinler"

(Orhan Kuzu/Karabük) (Fotoğraflı-Görüntülü)


10- TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Ural: "Sağlık ve spor turizmi alanında en fazla teşvik veren ülkeyiz"

- "Devletimiz acentelerimize şunu söylüyor; 'Sen git İngiltere'de reklamını yap, ben sana ödediğin bedelin yüzde 70'ini geri ödeyeceğim.' Bunlar çok kıymetli teşvikler. Meyvelerini de toplamaya devam edeceğiz"

(Furkan Gençoğlu/İstanbul)


11- Bisiklet Federasyonu Başkanı Müftüoğlu'na göre TUR bir bisiklet yarışından fazlası

- Emin Müftüoğlu: "Üst düzey mücadele, bisiklet sporunun, kültürünün gelişimi, doğal ve tarihi güzellikleriyle bisikletin sürdürülebilirliğe ve sağlığa katkısı, bisikletliye saygı misyonlarıyla Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu, bir bisiklet yarışından daha fazlası"

- "Bu yıl çok güzel sahnelere de tanıklık ettik. Marmaris-Bodrum etabımızda kenarda oturarak bisikletlileri bekleyen bir teyzemiz TRT'nin spor muhabirine takıldı. Bisikletçileri gördüğünde dua edip alkışlayan teyzemiz aslında bizim ülkemizin bisiklet ülkesi olma yolunda büyük bir eşik atladığının da bir göstergesiydi"

(Hüseyin Burak Demirer/Ankara) (Fotoğraflı)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

18 Ekim 2023 ÖZEL HABER GÜNDEMİ