ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 19 Aralık 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- Sağlık sisteminin giderek kötüleştiği Gazze, büyük salgın riskiyle karşı karşıya

- Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Margaret Harris:

- "Gazze'de hava soğuk ve yağışlı. Gerçek bir açlığın yaşandığını görüyoruz. İnsanların yaklaşık yüzde 90'ının yiyeceği yok ya da yeterli yiyeceğe nereden ulaşacağını bilmiyor. Herkes açlık yaşıyor"

- "(Gazze'de) Şu anda yaklaşık 1 milyon çocuk yerinden edilmiş durumda ve hastalık konusunda büyük risk altında"

(Muhammet İkbal Arslan/Cenevre)


2- Marmara Denizi'ndeki son sarsıntılar olası İstanbul depreminin habercisi değil

- Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener:

- "Önceki yıllarda da Marmara Bölgesi'nde yılda yaklaşık ortalama 900 tane depremimiz var. Bu 900 depremin 4 ila 5 tanesi, 4'ün üzerinde depremler. Dolayısıyla aslında bu yıl içinde de baktığımız gibi bunlar normal sismik aktivite yoğunluğu içerisinde değerlendirilebilir"

- İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ziyadin Çakır:

- "Türkiye'de yüzlerce irili ufaklı fay var. Bu faylar küçük deprem üretiyor. Bu fay hatları üzerinde arada 3, 4 ve 5 büyüklüğünde deprem olması normal. Son depremler de küçük faylar üzerinde oluşmuş depremler. Herkesin merak ettiği, bu depremler beklenen Marmara, İstanbul depreminin öncüsü mü, habercisi mi? Kesinlikle değil. Bunlar yüz sene önce de oluşuyordu"

(Kübra Deniz-Mehmet Kara/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü-Grafikli)


3- Bu yıl rekor kıran otomotiv satışlarının 2024'te dengelenmesi bekleniyor

- Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ CEO'su Ali Haydar Bozkurt:

- "2023'te ilk defa 1 milyonun üzerinde bir pazar elde edilmiş olsa da 2024 yılında daha farklı bir tabloyla karşılaşacağımızı öngörüyoruz"

- Doğuş Otomotiv İcra ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu:

- "Otomotiv pazarının 2024'te yaklaşık yüzde 30 daralacağını düşünüyorum. Bu da 800 bin civarında bir pazara denk gelir. Dolayısıyla son 5 yıla baktığımızda aslında 'normal' bir pazar olacağını da belirtebiliriz"

- Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Hakan Tiftik:

- "Birikmiş talebin büyük ölçüde 2023 yılında karşılanmış olduğunu düşünüyorum, bu doğrultuda 2024 yılında pazardaki arz ve talebin dengelenmesiyle toplam pazar hacminde bir 'normalizasyon' olmasını bekliyoruz"

(Abdulselam Durdak/İstanbul) (Fotoğraflı)


4- Türk Eximbank, ihracatçılara bu yıl 41 milyar dolar destek sağladı

- Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney:

- "Bu yıl desteklediğimiz ihracatçı sayısı 16 bin 800'e ve KOBİ oranı yüzde 84'e yükseldi"

- "2024 yılında ihracatçılarımızın yeşil dönüşümlerine ilişkin yapacakları yatırımları desteklemeye yönelik yeni finansman programlarımızı hayata geçireceğiz"

- "Sadeleştirme adımları, bankacılık sektörünün kredi iştahını artırmada da etkili olmuştur. Finansmana erişim problemi, önümüzdeki dönemde özellikle ihracatı artıracak seçici alanlarda ortadan kalkacaktır"

- "Ticari kredi akışında normalleşme süreci başlamıştır. Mevduat ve kredi faizleri arasındaki negatif makas tekrardan pozitife dönmüştür. Ayrıca yüksek katma değerli ve ihracat odaklı büyüme politikası kapsamında yapılan düzenlemeler ile ihracat ve yatırım kredilerinin ön plana çıktığı görülmektedir"

(Yıldız Taşdelen Erli/İstanbul) (Fotoğraflı)


5- Kızıldeniz'deki saldırılar küresel tedarik zincirini tehdit ediyor

- MSC, Maersk, Hapag-Lloyd, CMA CGM ve Evergreen Marine gibi büyük nakliye şirketlerinin yanı sıra İngiliz enerji şirketi bp'nin de güvenlik kaygısıyla Kızıldeniz'deki tüm tanker trafiğini durdurma kararı, küresel ekonomide yeni bir "tedarik zinciri krizine" ilişkin endişeleri artırdı

- Uluslararası Deniz Ticaret Odası Çevre ve Ticaretten Sorumlu Kıdemli Yöneticisi John Stawpert:

- "Bir dizi şirketin Ümit Burnu çevresinden dolanarak yeniden rota belirleme kararı, ticareti etkileyecek ve emtia fiyatlarını bir dereceye kadar artıracaktır, çünkü yeniden rota belirleme Süveyş geçişiyle karşılaştırıldığında yolculuk süresini 14 güne kadar artırabilir ve bu da kaçınılmaz olarak ekstra maliyetleri beraberinde getirir"

(Dilara Zengin/Washington)


6- Türkiye'nin İspanya'ya ihracatında rekor kırıldı

- Türkiye, İspanya'ya 8 milyar 548 milyon 883 bin dolarla tüm zamanların en yüksek ocak-kasım ihracatını gerçekleştirdi

- Bu ülkeye en yüksek ihracatı 2 milyar 195 milyon dolarla otomotiv endüstrisi yaparken, onu 2 milyar 154 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon takip etti

(Burhan Sansarlıoğlu/İstanbul)


7- Süs bitkileri sektöründe gelecek yıl 200 milyon dolarlık ihracat hedefleniyor

- Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği Başkanı Savaş Akcan:

- "2024'te hedefimiz 200 milyon dolarlık ihracat yapmak ve ithalatımızın da 50 milyon doları geçmemesini sağlamak. Bunu yapacak potansiyelimiz ve üretim kapasitemiz var"

- "Bunun sağlanması için KDV indirimi ve üretim alanlarının sağlanması önemli unsurlar. Ayrıca sektöre kısa vadeli krediler yerine uzun vadeli krediler sağlanmalı"

(Mustafa Çalkaya/Ankara)


8- MÜSİAD Başkanı Asmalı: "Fiyat artışları 2024'ün ikinci yarısında çok daha makul düzeylere gerileyecek"

- "Öncü ekonomilerle birlikte ülkemizin de enflasyon sorunuyla yüzleştiği ve parasal sıkılaşma sürecinde olduğu böyle bir dönemde, Türkiye ekonomisinin büyüme hızının artması takdir edilmesi gereken bir gelişmedir"

(Ergin Garip/İstanbul)


9- DOSYA HABER/2023'ÜN FELAKETLERİ: 2023'te dünya birçok yanardağ patlamasına şahit oldu

- ABD'nin Hawaii eyaletindeki Kilauea Yanardağı kısa aralıklarla 3 kez faaliyete geçti

- Endonezya'nın Doğu Cava eyaletindeki Semeru Yanardağı'nda aynı gün içerisinde 16 patlama yaşandı

- İtalya'nın güneyindeki Etna Yanardağı'nda 3 kez hareketlilik görüldü

(Saadet Firdevs Aparı/Ankara)


10- DOSYA HABER/İSTANBUL'UN ULAŞIM SORUNU - Bozulan ruh sağlığı trafikte şiddet olarak kendini gösteriyor

- Psikiyatr Prof. Dr. Nevzat Tarhan:

- "Trafikteki şiddet öfkenin en kolay ifade edilebildiği bir alan oldu. Örneğin bir insan bir yerden bir yere gitmeyi kafasında bir saat olarak planlamış ama o bir saat biraz uzadığı zaman sinirlenmeye başlıyor. Bir saat 5-10 dakika geçtiğinde kafasında planladığından daha uzun bir zaman geçtiği için sinirlenmeye başlıyor. Böyle durumlarda birisi korna çaldığında şiddetle tepki veriyor"

- "İnsanlar daha iyi, daha zengin, daha mutlu yaşamak istiyor. Hayatla ilgili beklentisi de arttı. Beklentisi arttığı için yolda giderken kendi arabası ile başkasının arabasını da kıyaslıyor. Bunu kıyaslayınca daha fazlasını isteyen bir modernizm anlayışı var. Bu da insandaki doyumsuzluk, tatminsizlik ve stres seviyesini yükseltiyor. Kaygı seviyesinin yüksek olması öfkenin en büyük sebeplerinden birisi. Kaygısını kontrol edebilen kişi öfkesini de kontrol edebiliyor"

(Mücahit Türetken/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


11- 73 yaşında çift ana dalda yüksek lisans yapıyor

- Üniversite öğrenimini yarıda bıraksa da mezun olma hayalini 64 yaşında gerçekleştiren Reyhan Sarıkaya, Ankara Üniversitesinde yüksek lisans eğitimlerine devam ediyor

- Sarıkaya:

- "Üniversitede gençlere örnek olduğumu biliyorum. Sınıftaki arkadaşlarımla yaş farkını gözetmiyorum. Arkadaşlarıma, 'Bana teyze demeyin, ben sizin sınıf arkadaşınızım' diyorum. O kadar yaş farkı olmasına rağmen hepsi ismimle hitap ediyor"

(Fatma Sevinç Çetin/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


12- Türkiye her 3 güne bir uluslararası tenis turnuvası sığdırdı

- Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş:

- "2023 yılında 331 ulusal, 139 uluslararası olmak üzere 470 turnuva düzenledik ve spor turizmine yaklaşık 14 milyon avro katkı sağladık. Avrupa Tenis Federasyonunun verdiği en fazla gelişen ülke ödülünün sahibi, bu sene Türkiye oldu"

- "Lisanslı tenisçi sayımız bir yılda yüzde 20’ye yakın artışla 86 binden 103 bine ulaştı. 14 Yaş Milli Erkek Tenis Takımı, Avrupa Yaz Kupası'nda 2'nci, Dünya Kupası Finalleri'nde de 5'incilik elde etti"

- "Cumhuriyet'imizin 100. yılında Türkiye’nin başkenti, artık tenisin de başkenti oldu ve TTF Ankara Tenis Merkezi kapılarını bir test turnuvasıyla tenisseverlere açtı"

(Hüseyin Burak Demirer/Ankara) (Fotoğraflı)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

19 Aralık 2023 özel haber gündemi