ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 2 Ekim 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- İşsizlik Sigortası Fonu rekor büyüklüğe ulaştı

- Ağustos sonu itibarıyla yaklaşık 153 milyar liralık büyüklüğe ulaşan fondan, son 21 yılda 17 milyon 893 bin kişiye toplam 116 milyar lira ödendi

(Özcan Yıldırım/Ankara)


2- Merkez Bankası 92 yaşında

- Farklı kurum ve kuruluşlar tarafından yürütülen işlevlerin tek elde toplanmasının ardından 3 Ekim 1931'de faaliyetlerine başlayan ve bugüne kadar 26 başkanın görev yaptığı Banka, nitelikli insan kaynağı, köklü kurum kültürü ve güçlü teknik kapasitesiyle Türkiye ekonomisinin büyümesi ve sağlamlığının artırılması için çalışmalarına devam ediyor

(Burhan Sansarlıoğlu/İstanbul)


3- Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Kaymakcı, ilişkilerdeki son durumu değerlendirdi:

- "Üyeliği en değerli aday ülke, Türkiye. Bunu görmemek gerçekten AB için vizyonsuzluktur"

- "(Genişlemeden söz ederken) Türkiye'ye atıfta bulunmama gafletini gösterenler oluyor"

- "Türkiye-AB ilişkilerinde bir canlanma ve toparlanma mümkün. Ekim ve kasım ayları için önemli ziyaretler ve toplantılar planlanıyor"

(Tuğrul Çam/Brüksel)


4- Kentsel dönüşümde kat malikleri anlaşma oranı üçte ikiden salt çoğunluğa çekilecek

- AK Parti'nin üzerinde çalıştığı kentsel dönüşüme yönelik kanun teklifinde, Tebligat Kanunu'ndan kaynaklı gecikmeleri önleyecek düzenlemeler de yer alacak

(Kemal Karadağ-Aynur Ekiz/TBMM)


5- İhracatta "deniz yolu" tercihi değişmedi

- Türkiye'de bu yılın 8 ayında deniz yoluyla yapılan ihracat 93 milyar dolara ulaştı

- UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayşem Ulusoy:

- "Deniz yolu navlunları, içinde bulunduğumuz dönemde düşük seyrediyor. Küresel ekonomide durgunlukla beraber deniz yolu tercih ediliyor"

- "2024'te de deniz yolu taşımacılığının ihracatımızda lokomotif görevi göreceğini tahmin ediyoruz"

(Arife Yıldız Ünal/Ankara)


6- Melek yatırımcılar başlangıç aşamasındaki girişimlere 28,3 milyon lira sermaye aktardı

- Türkiye'de bireysel katılım sermayesinin devreye girdiği 2013 yılından bu yana 187 melek yatırımcı, 59 yatırıma kaynak sağladı

- Söz konusu dönemde toplam 942 melek girişimci lisansı düzenlendi

(Hülya Ömür Uylaş/Ankara)


7- Manisa'daki Marmara Gölü'nden geriye tabelalar ve hurdaya dönmüş tekneler kaldı

- Pek çok kuş türüne ev sahipliği yaparken geçen yıl beşeri ve doğal nedenlerle tamamen kuruyan göl alanının 35 bin dekarlık bölümü, tarıma açıldı

- Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nüket Tirtom: "Gölün kuruması, hem biyoçeşitliliği hem de göl kıyısındaki sosyoekonomik hayatı olumsuz etkilemiştir"

(Ahmet Bayram/Manisa) (Fotoğraflı-Görüntülü)


8- Fırat ve Dicle nehirlerindeki çoklu baskılar balık türlerini tehdit ediyor

- Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Kaya: "Dicle ve Fırat'ta IUCN Kırmızı Listesi'nde 7 tür bulunurken, yakın zamanda bir güncelleme yapılması planlanıyor ve listedeki tür sayısının maalesef 16'ya ulaşacağı öngörülüyor. Bu balıkların üzerindeki tehditlerin başında kirlilik geliyor ve zaman ilerledikçe kirlenme hızı artıyor"

- Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ülgen Aytan: "Çalışmanın 15 yıllık veri setine baktığımızda, 2007'de balıkların yaklaşık yüzde 40'ında mikroplastiklere rastlanırken 2021 yılındaki araştırmamız bu rakamın yüzde 60'a çıktığını gösteriyor. Sadece bir bireyde yaklaşık 1200 mikroplastiğe rastladık ki bu literatürde rastlanmış bir şey değil"

(Gülseli Kenarlı/İstanbul)


9- Sosyal medya kullanıcısı yaşlı bireylerin "dijital dışlanmaya" maruz kaldığı belirtiliyor

- İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derya Gül Ünlü:

- "Yaşlı sosyal medya kullanıcılarının yaptığı paylaşımlar, gençler tarafından sıkça eleştiriliyor. Hatta siber zorbalık ve linçlere varan yorumlarla hedef alınıyor"

- "Yaşlıları hedef alan içerikler bir yönüyle 'mizahi' kabul ediliyor. Bu paylaşımların etkileşim oranları da belirli ölçüde yüksek. Bu etkileşim rakamları, gençler arasında teşvik edici oluyor"

(Enes Taha Ersen/İstanbul)


10- Fransız sporcular, hükümetin yasaklarıyla IOC'nin sessizliği arasında kaldı

- 100 yıl sonra yeniden olimpiyat oyunlarını düzenlemeye hazırlanan Fransa, kendi delegasyonundaki kadın sporcularına başörtüsü yasağı koyarak olimpiyat ruhuna gölge düşürdü

- Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC): "Paris 2024'teki spor müsabakalarında başörtüsü takılması, ilgili Uluslararası Federasyon (IF) tarafından belirlenen müsabaka yönetmeliklerine bağlı. Olimpiyat Köyü'nde sporcular istedikleri zaman başörtüsü takmakta serbesttir"

- Skema Business School'da spor ve jeopolitik ekonomi profesörü Simon Chadwick: "Fransa'nın yasağı, bir sporcunun kendi kaderini tayin hakkı da dahil olmak üzere her türlü soru ve çelişkiyi gündeme getiriyor"

- "IOC, olimpiyatlara ev sahipliği yapma hakkını verirken sponsorlarının yasal olarak korunmasını şart koşuyor, o halde neden dini kıyafetlerin giyilmesi konusunda benzer şekilde net ve iddialı bir tutum sergilemiyor?"

(Yunus Kaymaz/İstanbul)


11- Galatasaray, Avrupa'da 310. randevuda

- UEFA Şampiyonlar Ligi A Grubu ikinci maçında yarın İngiltere temsilcisi Manchester United'a konuk olacak sarı-kırmızılı takım, Avrupa kupalarında yaptığı 309 maçta 111 galibiyet, 115 mağlubiyet yaşadı

- Sarı-kırmızılı takım, son 19 Avrupa kupası maçında sadece 1 kez yenildi

(Emrah Oktay/İstanbul) (Grafikli)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

2 Ekim 2023 özel haber gündemi