ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 2 Mart 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- AFAD, Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli için tüm kesimlerden katkı bekliyor

- AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar: "Şehirlerimizin her türlü afete karşı daha dirençli hale getirilebilmesi için böyle bir yapılanma son derece önemli"

- "Bu bir milli seferberlik hamlesi aslında. Ülkenin tüm bileşenlerinin, karar vericilerinin, akademisyenlerinin, bilim insanlarının ve uzmanlarının bu sürece olumlu yönde, sağlıklı şekilde katkı sunması gerekiyor"

(Sefa Şahin/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


2- Kültür ve Turizm Bakanlığı, deprem bölgesindeki kültür varlıklarını paydaşlarıyla ayağa kaldıracak

- Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Coşkun: "İster sivil mimarlık örnekleri olsun ister vakıf eserleri olsun ister dini eserler olsun Antakya özelinden başlayarak bu eserlerin her birinin çalışmasını paydaşlarımızla birlikte yapacağız"

- "Kimin mülkiyetinde ve tasarrufunda olursa olsun tescilli kültür varlıklarının restorasyonunda, yeniden yapımında Kültür ve Turizm Bakanlığımız öncü rol üstlenecek. Maddi destek isteyenlere, maddi, teknik destek isteyenlere teknik destek verecek. 'Biz yapamıyoruz' diyenler olursa da onların yerine yapacak"

(Eda Özdener/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


3- DASK'a yapılan hasar ihbarı 314 bini aştı, 1,5 milyar lira ödeme yapıldı

- En çok ihbar gelen il 61 bin 650 ile Hatay olurken, onu 54 bin 514 ile Malatya, 44 bin 406 ile Kahramanmaraş izledi

- 17 ildeki 61 binden fazla dosyaya eksper atanırken, ihbarların yüzde 83'ünü hafif hasarlı konutlar oluşturdu

(Uğur Aslanhan/İstanbul)


4- "Karbon elyaf sihirli değnek değil, her binaya yapılamaz" uyarısı

- İTÜ İnşaat Fakültesi Yapı Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper İlki: "Karbon elyaf doğru yapıda, doğru şekilde tasarlanıp uygulandığı zaman depremde yıkılma riski olan binaları ayakta tutabilecek bir yöntem. Önemli olan bunun doğru projelendirilip doğru uygulanması"

- Arel Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan: "Ben, 'iki tane kolonu karbon elyafla sardım, ben binamı güçlendirdim' demek doğru olmaz. Bu şekilde güçlendirmeleri biz duyuyoruz"

(Hikmet Faruk Başer/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


5- Adana'da depremde çöken Sinem Apartmanı'nı inşa eden iki ortaktan çelişkili ifadeler

- Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğündeki depremde yıkılan apartmanı yapan şirketin ortağı Ömer Faruk Gerger'in savcılıktaki ifadesinden: "Ben hukukçu ve avukatım. Arkadaşım olan Hüseyin Zati Yıldırım müteahhittir. Kendisine güvendiğimden dolayı 1999'da bahse konu şirketi yüzde 50 ortak olarak kurduk. Müteahhit olmadığımdan ve dolayısıyla inşaat işlerinden anlamadığımdan şirketi fiili olarak temsilen idare eden arkadaşımdır. Benim müteahhitlik belgem yoktur ancak Hüseyin'in müteahhitlik belgesi vardır"

- Hüseyin Zati Yıldırım'ın savcılıktaki ifadesinden: "Ömer Faruk Gerger ile bahse konu inşaatın ikinci katından sonraki kısmını birlikte tamamladık. Demirinden çimentosuna hatta çivisine varana kadar her şeyini beraber yürüttük. Yani Ömer Faruk Gerger dışarıdan sermaye koyarak ortak olmuş değildir, hem sermaye hem de iş ortağıdır"

(Satuk Topaloğlu/Adana)


6- Meslek liseliler depremzede öğrenciler için konteyner sınıf üretiyor

- Nevşehir Milli Eğitim Müdürü Memet Polat: "Sınıflarda inşallah öğrencilerimiz YKS ve LGS'ye hazırlanacak. Biz de onlara öğretmen ve öğrencilerimizle destek olacağız"

- Konteyner üretimine katılan öğrencilerden Mehmet Akif Koç: "Onların hepsi kardeşimiz, onlara yardımcı olmamız gerekiyor. Yardımcı olabiliyorsak ne mutlu"

(Behçet Alkan/Nevşehir) (Fotoğraflı-Görüntülü)


7- Zorlu eğitimlerden geçen köpekler arama kurtarma ekiplerinin pusulası oluyor

- Veteriner hekim ve köpek eğitim uzmanı Tarkan Özvardar: "Köpekleri 6 aylıkken iş yapmaya yatkınlık yönünde test ediyoruz. Köpekler gerçek senaryolara en yakın kurgular üzerinde çalıştırılıyor. 2-3 yıllık eğitim sürecinden sonra uluslararası sınavlardan geçerek operasyonel titrini alıyor"

- "Hiçbir teknolojik alet arama kurtarma köpeğinin seviyesine, duyarlılığına, hassaslığına gelemez"

(Fatma Sevinç Çetin/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


8- Enkazdan çıkınca köpek korkusunu unutup kurtarma köpeğine sarıldı

- Kahramanmaraşlı apartman görevlisi Mehmet Çabuk, enkaz altından kurtarıldıktan sonra buluştuğu itfaiye ekiplerinin kurtarma köpeği Çakıl’ı kucaklayıp "Sen var ya aslansın." diye sevdi

- Mehmet Çabuk: "O Çakıl'la bir sarıldık ama nasıl sarıldık. Ben köpekten korkardım, asla yaklaşamazdım, korkumu yendim artık köpeklerden hiç korkmuyorum"

(Ömer Olcay-Serdar Açıl/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


9- En uzun Formula 1 sezonu başlıyor

- Yeni sezonun 5 Mart'taki Bahreyn Grand Prix'siyle açılacağı 2023'teki yarış sayısı, F1 tarihinin rekoru olan 23'e yükseldi

- Sprint yarışlarının sayısının 3'ten 6'ya çıkarılmasının yanı sıra 2 yarışta da revize edilmiş sıralama turu formatı denenecek

- Zemin etkisi teknolojisinin ortaya çıkardığı dalgalanma sorununu çözmek için araçların taban kısmını ilgilendiren bazı kural değişiklikleri yapıldı

- Son şampiyon Red Bull, 3 gün süren testte beğeni toplarken, geçen yılın 7'ncisi Aston Martin, yarış temposunda Ferrari ve Mercedes'i yakaladığı izlenimini verdi

(Hüseyin Burak Demirer/Ankara) (Grafikli)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

2 Mart 2023 özel haber gündemi