ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 20 Kasım 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- TBMM Dilekçe Komisyonuna 7 ayda 5 bin başvuru

- Komisyona en çok başvuru çevre yönetimi, çalışma hayatı, emeklilik ile adalet hizmetleriyle ilgili alanlarda geldi; en çok başvuru yapan iller sırasıyla İstanbul, Ankara ve İzmir oldu

- TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Sunay Karamık:

- "Gülümseten dilekçeler her konuda her yerden geliyor. Bizim en çok hoşumuza giden şey bir dilekçeyi sonuçlandırmamız ve vatandaşımızın sorununu çözmemiz"

- "Bir taraftar, takımın maçlarını oynadığı stadyumun zemininden şikayet edip bir an önce zeminin düzeltilmesini, bir vatandaşımız da MOBESE kayıtlarından kaybolan kedisinin aranmasını istiyordu"

(Gazi Nogay/TBMM) (Fotoğraflı-Görüntülü-Grafikli)


2- Türkiye "akıllı ulaşım" yolunda "otonom sürüş" teknolojileriyle ilerleyecek

- Akıllı ulaşım sistemleri oluşturulması amacıyla mevcut altyapının otonom sürüşe uygun hale getirilmesi ve tam otonom araçlar geliştirilerek ulaşım modlarında yaygınlaştırılması için adımlar planlanıyor

- Lojistik merkezler ulaşım modlarıyla entegre edilerek, taşımacılık faaliyetleri kolaylaştırılacak

(Mustafa Çalkaya/Ankara)


3- İmalat sanayisinde 5 yılda 164,4 milyar liralık AR-GE harcaması yapıldı

- Sektörde bu alandaki harcamalarda ilk sırada yer alan yüksek teknolojiye ayrılan kaynağın Kovid-19 ile hız kazanarak 5,4 katına çıktığı görüldü

- Başkent Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Ayşegül Ak:

- "AR-GE faaliyetlerinin desteklemesiyle imalat sanayinin üretim kapasitesinin artırılması, toplam verimliliğinin yükseltilmesi ve üretim maliyetlerinin düşürülmesi doğrudan ekonomik kalkınmayı hızlandırıcı ve ülkenin üretim potansiyelini destekleyicidir"

(Erhan Cihan Ünal/Ankara)


4- Arjantin'in yeni devlet başkanı aşırı sağcı Milei'yi "zorlu" bir süreç bekliyor

- En yakın rakibine 12 puan fark atarak solu büyük yenilgiye uğratan Milei, 10 Aralık'ta görevi devralacak

- Milei'nin seçim kampanyasında, Merkez Bankasını kapatacağını ve ulusal para birimi peso yerine dolara geçileceğini söylemesi öne çıkan vaatleri oldu

(Sinan Doğan/Bogota) (Fotoğraflı)


5- Başka Bir Yahudi Sesi Vakfı Başkanı Hamburger, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını değerlendirdi:

- "İsrail ordusu, eylemlerini haklı çıkarmak için ihtiyaç duyduğu her türlü yalana başvurmasıyla biliniyor"

- "Bu, siyonist öfkenin Gazze'deki savunmasız sivillere karşı tamamen kontrolden çıkmış, durdurulamayan bir intikam eylemidir"

(Abdullah Aşıran/Amsterdam) (Fotoğraflı-Görüntülü)


6- İrlandalı yazar Cronin'e göre, Gazze'de "soykırıma dönmüş sömürgeleştirme süreci" yaşanıyor:

- "Bu bir kendini savunma eylemi değildir. İsrail gibi başka bir halkın topraklarını işgal eden askeri güçlerin hakları yoktur, sorumlulukları vardır"

- "Gazze'deki durum, 7 Ekim'de başlamadı. Bu, 20. yüzyılın başlarında, dönemin emperyalist gücü İngiltere'nin sponsor olduğu, günümüze kadar devam eden ve artık çok çirkin, soykırıma dönmüş bir sömürgeleştirme sürecidir"

(Selen Valente Rasquinho/Brüksel) (Fotoğraflı-Görüntülü)


7- Kış şartlarında motosiklet sürüşü için eğitim şart

- Türkiye Motosiklet Platformu Başkanı Özsoy:

- "Islak zeminde dengede giden bir aracın dinamikleri, dört tekerlekli bir aracın dinamiklerinden çok daha farklı. Bu nedenle eğitim şart"

- Motosiklet İleri ve Güvenli Sürüş Uzmanı Korkmaz:

- "Motosiklet sürücüsü ipte yürüyen cambaz misalidir. Birçok kullanıcının bilmediği çok fazla teknik var. Bu teknikler ihtiyaç doğrultusunda yıllar sonra karşımıza çıkabiliyor"

(Uğur İslamoğlu/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


8- DOSYA HABER/TÜRKİYE'NİN MAĞARALARI - Trakya'nın tek turizme açık mağarası yarasalarıyla ziyaretçi çekiyor

- 16 türde yaklaşık 60 bin yarasaya ev sahipliği yapan, farklı renk ve boyutlardaki sarkıt, dikit ve sütunlara sahip Dupnisa Mağarası, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor

(Ekip/Kırklareli) (Fotoğraflı-Görüntülü)


9- A Milli Futbol Takımı, 622. maçına çıkacak

- EURO 2024 Elemeleri'nde yarın Galler'e konuk olacak ay-yıldızlı ekip, 100 yıllık tarihinde 340'ı resmi, 281'i özel toplam 621 maç oynayıp, biri hükmen olmak üzere 242 galibiyet, 146 beraberlik ve 233 yenilgi yaşadı

- A Milli Futbol Takımı, İtalyan teknik direktör Vincenzo Montella yönetiminde çıkacağı dördüncü maçında da galibiyet arayacak

(Hilmi Sever/İstanbul) (Grafikli)


10- Cardiff Teknik Direktörü Erol Bulut, Galler-Türkiye maçını değerlendirdi:

- "Güzel bir maç olacak, atmosferi mükemmel olacak, onu şimdiden söyleyebilirim. Galler taraftarları gerçekten çok iyi. Milli takıma gelen taraftarların yüzde 70'i bizim Cardiff'in taraftarı"

- "Hava fırtınalı olunca topsuz idman yapıyoruz. Çünkü top yanımızda olmuyor, fırtına alıp götürüyor. Maç saatinde böyle fırtına olacak mı onu bilmiyorum. Olursa iki takım için de avantaj olmaz"

- "Almanya maçındaki performansı istikrarlı bir şekilde devam ettirirsek EURO 2024'te yarı finale kadar gidebiliriz"

(Hilmi Sever/Cardiff) (Fotoğraflı-Görüntülü)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

20 Kasım 2023 özel haber gündemi