ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 20 Mart 2024

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- Türksat 6A'da sona yaklaşılıyor

- Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok:

- "Çalışmalar artık sonuna geldi diyebiliriz. En önemli uçuş modelinin testleri, anten testleri geçtiğimiz haftalarda bitti. Şimdi sisteminin genel yapısıyla ilgili birkaç tane ufak tefek testler var, daha sonra uydunun paketlenmesi ve fırlatma merkezine gönderilmesi aşamasına geçilecek"

(Dilara Zengin/Washington) (Fotoğraflı-Görüntülü)


2- Yüksek yargıda seçim maratonu başlıyor

- Yüksek yargı başkanlarının görev sürelerinin dolması nedeniyle Anayasa Mahkemesinde yarın, Yargıtayda ise 25 Mart'ta başkanlık seçimleri yapılacak

- Danıştay Başkanlığı seçimi için ise süreç 23 Nisan'da başlayacak

(İsmet Karakaş/Ankara)


3- Türkmen gazının Türkiye ve Avrupa pazarına girişi için çalışmalar hız kazandı

- İlk aşamada 2 milyar metreküp gazın swap yoluyla Türkiye'ye getirilmesi planlanıyor

- İstanbul Kültür Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Ayşegül Ketenci:

- "Türkmen gazının gelişi için en uygun alternatifin, altyapı çalışmaları uzun soluklu olsa da Azerbaycan-Hazar güzergahıyla bağlantılı olduğu kanaatindeyim"

- "Bu hat, Türk dünyasının gelişimi için kritik önemde ve güvenli bir hat"

(Fuat Kabakcı-Gökçe Topbaş/Ankara) (Grafikli)


4- AB liderleri Ukrayna ve İsrail-Filistin ağırlıklı gündemle yarın toplanacak

- Zirvenin en önemli gündem başlıklarını Ukrayna’ya askeri yardımların hızlandırılması ile Gazze’de acil ateşkes ve insani yardımların ulaştırılması konuları oluşturacak

- BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de zirveye katılarak görüş alışverişinde bulunacak

(Selen Valente-Ata Ufuk Şeker/Brüksel)


5- Meclis tarihinin sadık şahitleri kavaslar

- Meclis'te 2'si kadın 8 kavas görev yapıyor

- Genel Kuruldaki hizmetlerin yürütülmesinden sorumlu kavaslar, Meclisin sır küpleri olarak anılıyor

- Kavas Lale Işıklar: "Türkiye'nin seçilmiş insanlarıyla çalışmak gurur verici, bu gururu her gün yaşıyoruz"

- Kavas Sinan Kayıpoğlu: "Kavasların Genel Kuruldaki kıyafetinde yer alan zincir Türkiye'nin birliğini beraberliğini ve bütünlüğünü temsil ediyor"

(Aykut Yılmaz/TBMM) (Görüntülü/Fotoğraflı)


6- 170 ülkeye ihraç edilen Türk dizilerinin yeni hedefi dünyanın en kalabalık ülkesi Çin

- Hizmet ihracatçıları Birliği Eğlence ve Kültür Hizmetleri Komitesi Başkanı Fatih Aksoy:

- "Bir Türk dizisinin, dünyada 800 milyon izleyiciye ulaşabilecek potansiyeli bulunuyor. Diziler sezon olarak satılır. İhracat rakamı da ülkeye ve projeye göre değişiyor. 100 bin dolara ihraç edilen de vardır, 300 bin dolara da…"

- "Amerikan sinema ve dizi endüstrisi daha büyük ihracat yapıyor. Ama dizinin yaygınlığına bakarsak Türk dizileri şu anda dünyanın en yaygın biçimde izlenen dizileri"

- Yapımcı ve senarist Mehmet Bozdağ:

- "Hedefimiz platolarımızda yıllık 1 milyon ziyaretçiyi ağırlamak. Yaptığımız çalışmalar ve içerikler, yiyecek-içecek sektöründen turizme kadar birçok sektöre katkı sağlıyor"

(Aylin Rana Aydin Kuş-Ergin Garip/İstanbul)


7- Yeni teknolojilerde çığır açacak projelere güçlü destek imkanı

- TÜBİTAK'ın, Avrupa Birliği tarafından da desteklenen CHIST-ERA Programı ile çok boyutlu coğrafi bilgi sistemleri ve dijital dönüşüm ekosistemleri projeleri başta olmak üzere çeşitli alanlarda girişimcilere sağlayacağı desteğin tutarı proje başına 190 bin avroyu bulabilecek

(Zeynep Duyar/Ankara)


8- Türkiye'nin orman varlığı seferberliklerle artıyor

- Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz:

- "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Milli Ağaçlandırma Seferberliği' ilan etmesinden sonra Marmara Adası büyüklüğünde alan ormanlaştırıldı"

- "Yanan alanların aynı ağaç türüyle ağaçlandırılması gerekiyor, mevcut ağaçların dışında bir ağaca dönüşüm doğru değil. Kızılçam, yangın sonrası ağaçlandırma kültürüne en yatkın biyolojisi olan ağaç türüdür"

(Mehmet Can Toptaş/Ankara)


9- Gazi ve Çanakkale teknoparklarındaki firmalar Dubai'ye açılıyor

- Gazi Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Bülbül:

- "Dubai'de yaptığımız toplantılar, Türk teknoloji firmaları ile Dubai'deki şirketler arasında işbirliği ve ortaklıkların temellerini sağlamlaştırmak adına büyük fırsatlar sundu"

- "Toplantılara teknolojinin yanı sıra perakende, e-ticaret, sağlık, gıda, reklam, lojistik, akıllı şehir, üretim ve telekomünikasyon sektörlerinde faaliyet gösteren çok sayıda firma katıldı"

(Arife Yıldız Ünal/Ankara)

10- Beyaz Kıta'da bilim insanlarının hayata açılan penceresi: lumbuz

- Bu yıl 8'incisi düzenlenen Ulusal Antarktika Bilim Seferi ile geleceğe ışık tutmak isteyen Türk bilim insanlarının zorlu yolculukları sırasında Beyaz Kıta'ya açılan pencereleri lumbuzlar oldu

- Anadolu Ajansı foto muhabiri Şebnem Coşkun, 1 aylık sefer boyunca kamarasında bulunan lumbuzdan gördüğü manzaraları kayıt altına aldı

(Şebnem Coşkun/Antarktika) (Fotoğraflı)


11- Şeker hastalığından görme kaybı yaşayan hasta, 13 yıl sonra ışığa kavuştu

- Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Giray Ersöz:

- "Hastamız ameliyat öncesinde yüzde 1'in altında bir görmeye sahipti, ameliyat sonrasında yüzde 20 görmeye ulaştı ki bu, hastanın gündelik yaşantısındaki tüm işlerini yapabilmesine yetecek bir görme oranı"

- Nihal Gültekin:

- "Önceden yolda çok düşüyordum, çünkü sağ tarafımdaki taşları falan görmüyor, takılıp düşüyordum. Denge kaybım çoktu, yürümekte zorlanıyordum. Memur olduğum için de maddi yönden bayağı bir yükümüz oldu bunlar. Ama şu anda Giray hocanın ve hastanesinin hakkını ödeyemem"

(Kaan Bozdoğan/İstanbul) (Fotoğraflı/Görüntülü)


12- Milli hentbolcu Doruk Pehlivan'dan gençlere "Avrupa'ya açılma" çağrısı:

- "Avrupa'da hentbol, Türkiye'ye kıyasla çok ileride. O yüzden Avrupa'daki maç tecrübesi, Avrupa'daki hentbol anlayışı ve çalışma disipliniyle kendilerini daha iyi yerlere getirebileceklerine inanıyorum"
- "Öncelikle sporcularımızın bireysel olarak çok daha fazla çalışması lazım. Çünkü Avrupa ile aramızdaki makas maalesef biraz büyük. O yüzden o makası sadece takımlardaki antrenmanlarda çalışarak kapatabileceğimizi düşünmüyorum"
- "Geçirdiğim ağır sakatlık sonrası 1,5 yıldır oynuyorum. Tekrar eski performansıma dönmeye çalışıyorum. Bundesliga'da olmasam da 2. Bundesliga'da elimden geleni yapmaya çalışıyorum"

(Halil İbrahim Avşar/Ankara) (Fotoğraflı/Görüntülü)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 20 Mart 2024