ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 21 Ağustos 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- Arsa ve tarla satışlarında rekor kırıldı

- Ocak-temmuz döneminde büyük çoğunluğunu arsa ve tarlaların oluşturduğu konut dışı gayrimenkul satışında 942,5 bin adetle tüm zamanların en yüksek rakamına ulaşıldı

- MasterTürk Grubu Başkanı Gökhan Taş:

- "Konut fiyatlarındaki artış ve özellikle ikinci el konutta ulaşılabilirliğin azalması, kredi maliyetlerinin yüksekliği ile deprem ve Kovid-19 sonrası arsa ve tarlaya ilginin devam etmesi bu rekoru getirdi"

- Silivri Emlak Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altınkök:

- "Yatırımcılar, bölgeyi bilmeyen, süslü sunumlarla ve maketlerle müşterileri cezbetmek isteyen satıcılara dikkat etmeli. Bir arsa veya tarlayı alacak kişi, mutlaka o bölgenin belediyesinde gerekli araştırmaları yapmalı"

(Uğur Aslanhan/İstanbul)


2- MEB'in destekleme ve yetiştirme kurslarında özel okul öğretmenleri de görev alabilecek

- Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 8, 11 ve 12. sınıf öğrencileri ile örgün ve açık öğretim kurumlarından mezun olanlara yönelik düzenlenecek kurslar için başvurular 24-28 Ağustos'ta alınacak

- Kadrolu ve sözleşmeli öğretmenler gibi özel okullarda çalışan öğretmenler de kurslarda görev alabilmek için başvuru yapabilecek

(Sefa Şahin/Ankara)


3- Depremde yıkılan Galeria Sitesi'nin müteahhitlerine 22 yıl 6'şar aya kadar hapis istemi

- Diyarbakır'da Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan ve 89 kişinin hayatını kaybettiği Galeria Sitesi'nin inşaat mühendisi fenni mesulü ile 3'ü tutuklu, 3'ü aranan 6 müteahhit hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olma" suçundan dava açıldı

- İddianameden:

- "Şüphelilerin binaların yıkılmasına neden olan imalat hatalarından sorumlu oldukları, yıkılan binanın proje, yapım ve iş bitim aşamasında üzerlerine düşen görev yükümlüleri yerine getirmedikleri, mesleki bilgi, birikim ve tecrübe dikkate alındığında öngörülebilen bu netice bakımından dikkat ve özen yükümlülüklerine aykırı hareket ettikleri tespit edilmiştir"

(Aziz Aslan/Diyarbakır)


4- Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Ekşioğlu, Türkiye-Macaristan ilişkilerini değerlendirdi:

- "Gittiğim her yerde kapılar bana açılıyor. Burada vatandaşlarımızın yaşadığı sorunlarda, hem de diğer ikili işbirliği alanlarında bütün kapıların açıldığını görüyoruz"

- "Alışveriş yaparken de hafta sonu marketten süt alırken de 'Nereden geliyorsunuz?' sorusuna 'Türkiye' diye cevap verdiğim zaman karşımda hep gülen yüzler görüyorum. Bir büyükelçi zaten daha ne ister"

(Kaan Bozdoğan/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


5- Türkiye, AB ile yeni süreçte vize serbestisinde ilerleme sağlanmasını istiyor

- Türk vatandaşlarının Şengen ülkelerine kısa süreli ziyaretlerinde vizeden muaf tutulması, Türkiye ile AB arasında canlanan gündemde ele alınmayı bekleyen öncelikli konular arasında bulunuyor

- Türkiye, AB'den vize serbestisi konusundaki haklı talebinin karşılık bulmasını bekliyor

(Selen Temizer/Brüksel)


6- DOSYA HABER - "Açlık oyunları"nı anımsatan K-pop idolü olma yolculuğu

- ABD'deki California Üniversitesinden Profesör John Lie:

- "Üniversite mezunu olmayan gençler, çocuklar ve ebeveynleri (onlar adına) genellikle K-pop stajyer programına başvuruyor"

- K-Kültürü alanında çalışmalar yapan Dr. Alptekin Keskin:

- "(Stajyerlik sürecinde) İnsanilikten bahsetme noktasında bir şey söyleyemeyiz. İnsaniliğin olduğunu, resmini çizdiğimiz bu tabloda söylemek zor"

(Sümeyye Dilara Dinçer/Mehmet Şah Yılmaz/Ankara)


7- Fransa'daki Müslüman karşıtlığı sanata ve edebiyata da yansıyor

- İbn Haldun Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Nagihan Haliloğlu:

- "Batı'da İslam ve İslami değerler, her dönem Müslüman olmayan toplulukları korkutmak ve dizginlemek için kullanılıyor. Siyasetçiler, halka 'Bakın böyle mi olmak istiyorsunuz?' diyor"

- "Avrupalının kafasındaki İslam, asla kendi gerçekleri içinde değerlendirilen bir şey değil Edward Said'in dediği gibi hep bir metafor"

(Enes Taha Ersen/İstanbul)


8- "İyi huylu prostat büyümesi" lazerli tedaviyle tamamen ortadan kalkıyor

- Erkeklerde özellikle ilerleyen yaşlarda sık görülen hastalığın tedavisinde kullanılan "HoLEP" adlı lazer teknolojisiyle büyüyen prostat bezi, kesi olmadan kapalı yöntemle tamamen alınırken hasta 1-2 günde taburcu ediliyor

- Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Üroloji Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Abdulmuttalip Şimşek:

- "Çok büyük prostatı olanlar da dahil hastalar açık ameliyat olmuyor. Açık ameliyatın ya da TUR prostat ameliyatının riskli olduğu olgularda HoLEP teknolojisini kullanıyoruz. Çünkü kanama inanılmaz az"

(Elif Küçük/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


9- Arkeolog çiftin 7 yaşındaki kızı Mercan kazı ekibinin "mesai arkadaşı" oldu

- Urartu Kralı II. Rusa tarafından Van Gölü'ne hakim tepeye yaptırılan Ayanis Kalesi'nde yürütülen kazılarda görev alan arkeolog Ayşegül ve Oğuz Aras'ın kızı Mercan, 4 yıldır sempatik hareketleriyle kazı ekibinin yüzünü güldürüyor

- Anne Ayşegül Akın Aras:

- "Kazı evinde herkes onunla ilgileniyor. Ekipten herkesi tanıyor"

(Mesut Varol/Van) (Fotoğraflı-Görüntülü)


10- Kürek sporunun "altın" kızı: Elis Özbay

- 23 yaş altında Avrupa ve dünya şampiyonluğu yaşayan Fenerbahçeli milli kürekçi:

- "Önümüzde bizleri bekleyen en büyük hedef, 2024 Paris Olimpiyatları için kota almak. Bu hedefe ulaşabilmek için durmaksızın çalışmaya devam ediyorum"

(Halil İbrahim Avşar/Ankara) (Fotoğraflı)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

21 Ağustos 2023 özel haber gündemi