ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 22 Ağustos 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- Sakarya Meydan Muharebesinde Yunanlıların uyguladığı zulmü tetkik-i mezalim raporu ortaya koyuyor

- Yunan ordusunun, 102 yıl önce Sakarya Meydan Muharebesinde Türk halkına uyguladığı zulmün, fotoğraflarla kayıt altına alındığı rapor, "Tetkik-i Mezalim Heyeti"nce hazırlandı

- Polatlı Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi Koordinatör Yardımcısı Emekli Albay Kenan Arslan:

- "Sakarya Meydan Muharebesinde yapılan zulüm, akla hayale gelmeyecek şekilde. Yunanlılar köyleri yakıp yıkmak için özel birlik kurmuş. Mezalim ciddi boyutta, sadece yakıp yıkma değil, köylülerin bütün ürünlerini, hasatlarını, hayvanlarını alıyorlar"

- "İsmet Paşa'nın emriyle Halide Edip Adıvar, Yusuf Akçura ve Yakup Kadri Karaosmanoğlu tarafından kurulan Yunan Mezalimi Araştırma Komisyonu bir hafta süreyle Yunanlıların yaptığı tüm mezalimi ortaya döküyor. Köylere giderek zulümleri araştırıyor, röportaj yapıyor, bütün bu araştırmaları belgeleyip kayıt altına alıyor"

(Fatma Sevinç Çetin/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


2- İstanbul'da ofis doluluğunda son 10 yılın en yüksek oranına ulaşıldı

- Cushman & Wakefield I TR tarafından hazırlanan "Gayrimenkul Pazarı Görünümü" başlıklı rapora göre, Haziran 2023 itibarıyla İstanbul ofis pazarında genel arz 6,46 milyon metrekare olarak gerçekleşirken, doluluk oranı yüzde 84,9'a yükseldi

- İstanbul'un ana caddelerindeki mağaza kiraları ele alındığında, megakentin en pahalı caddesi unvanını 2010'dan beri elinde tutan İstiklal Caddesi, zirvedeki yerini Abdi İpekçi Caddesi'ne bıraktı

- Rapora göre, elektrikli otomobillerde uygulanan indirimli ÖTV oranının artırılacağı haberleri Türkiye'yi birçok yabancı elektrikli araç üreticisinin radarına soktu

(Uğur Aslanhan/İstanbul)


3- YKS Arapça Dil Testi'nin Türkiye birincisi Furkan, yüzde yüz burslu ilahiyata yerleşti

- İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ni kazanan Hüseyin Furkan Erdem:

- "YKS'ye hazırlanırken günde en az 6 saat ders çalıştım, sınavın yaklaştığı zamanlarda ise bu süre 10 saati buldu. Yakaladığım başarı sayesinde de ilk tercihime yerleştim. İstanbul'da okumak istiyordum. İnşallah hayırlı ve bereketli olur, diye ümit ediyorum"

(Büşra Çoban/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


4- İş insanının Gürcistan'da kullandığı Togg ilgiyle karşılandı

- Aracın sahibi Konyalı iş insanı Oktay Çomak:

- "Gürcistan'da oluşan ortam çok tesadüfi ve doğal bir ortamdı. Biz aracı yemek için bir yere park ederken etrafımıza birkaç insanın geldiğini gördük. Yine 'bakarlar, fotoğraf çekinirler' diye düşünürken araçtan inmemizle etrafımıza birçok insanın toplanması bir anda oldu"

- "Oradan geçen bir Türk kafile varmış, onlar gördü. Arkasından Gürcüler geldi. Gürcüler de özellikle Türk arabası terimine de Togg'a da hakimler. Onlar da gelip baktılar, fotoğraf çekindiler. Bir anda etrafımızı saran bir kalabalık oldu. Biz de arkaya geçip izledik"

(Melike Keskin/Konya) (Fotoğraflı-Görüntülü)


5- Gündüz kasap akşam solist

- Kilis'te çırak olarak başladığı kasaplığı 35 senedir sürdüren Mustafa Dobuoğlu, akşamları düğün salonlarında şarkı türkü söyleyerek vatandaşların en mutlu gününe şahitlik ediyor

- Mustafa Dobuoğlu:

- "İki mesleğim var, iki mesleğimi de severek yapıyorum"

(İbrahim Özcan/Kilis) (Fotoğraflı-Görüntülü)


6- Su altı fotoğrafçılarının aradığı kareler İzmir kıyılarında

- Kentteki onlarca dalış noktası, su altı dünyasını fotoğraflamak isteyenlere eşsiz güzellikler sunuyor

- Su altı fotoğrafçısı Efe Akçakayalıoğlu:

- "Karaburun'un, Sığacık'ın ve Foça'nın su altı dünyası gerçekten büyüleyicidir. İzmir'de yaşayıp dalış yapmamak büyük kayıp"

(Lokman İlhan/İzmir) (Fotoğraflı)


7- İngiltere'nin düzensiz göçmen gemisinin salgın hastalıklara ve travmalara yol açacağı belirtiliyor

- İngiltere'deki Lincoln Üniversitesi Sosyal ve Siyasal Bilimler Okulu Uluslararası İlişkiler Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Süreyya Sönmez Efe:

- "Bazı sığınmacılar buranın 500 kişi için dar bir alan olduğunu söyledi. İleride bu durum salgın hastalıklara davetiye çıkartarak daha büyük sorunlar oluşturabilir"

- "İngiliz halkı, Ukrayna-Rusya savaşı sırasında ülkelerine gelen mülteciler için kenetlendi ve tek yürek oldu. Hatta birçok İngiliz, evinde Ukrayna bayrağı dalgalandırdı. Bu yaklaşım tüm savaş mağduru sığınmacılara ayrım yapılmadan uygulanmalı"

(Enes Taha Ersen/İstanbul)


8- İklim değişikliği Türkiye'nin kuzey bölgelerinde orman yangını riskini artırıyor

- Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Bilgili:

- "İç Batı Karadeniz Bölgesi, Çorum ve Çankırı'nın kuzeylerinde orman yangınlarıyla ilgili bazı sıkıntılar yaşayacağımızı ifade etmem gerekir çünkü, geçmiş yıllardaki uzun süreli kuraklıklardan kaynaklanan geniş alan kurumalarında bunların ipuçlarını görüyoruz"

- Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç:

- "Bizim için çok yaşamsal olan diğer canlıları çok hızlı kaybediyoruz ve bu canlıların da yüzde 80'i ormanların içinde yaşıyor. Tahribata uğrattığımız zaman aslında onun içindeki canlıların yaşam alanlarını tahrip etmiş oluyoruz"

(Biriz Özbakır/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


9- Galatasaray, Avrupa'da 307. randevuda

- UEFA Şampiyonlar Ligi play-off turu rövanş maçında yarın Norveç temsilcisi Molde'ye konuk olacak sarı-kırmızılı takım, Avrupa kupalarında yaptığı 306 maçta 109 galibiyet, 115 mağlubiyet yaşadı

- Tarihinde 7'si doğrudan olmak üzere 16 kez Şampiyonlar Ligi'nde gruplara kalan Galatasaray, 11 kez katıldığı elemelerin 9'unda hedefe ulaştı

- Son 16 Avrupa kupası maçında sadece 1 kez yenilen Galatasaray, deplasmandaki son 8 Avrupa mücadelesinde 3 galibiyet, 5 beraberlik aldı

(Emrah Oktay/İstanbul) (Grafikli)


10- Hakkarigücü Kadın Futbol Takımı, yeni transferleriyle güçleniyor

- Teknik sorumlu Cemile Timur:

- "Çok iddialı olmak istemiyorum ama bu sene daha iyi bir takım kurduk. Ligi daha iyi bir yerde kapatacağımıza inanıyorum"

- Yeni transfer Kamerunlu Nguiadem Kamdem Annecy Candide:

- "Hakkarigücü'nde oynayacağım için mutluyum. Burayı çok beğendim. İyi bir takımımız var. Antrenmanlarda takımdaki herkesi izledim. Herkes çok iyi"

(Sayim Harmancı/Hakkari) (Fotoğraflı-Görüntülü)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

22 AĞUSTOS 2023 özel haber gündemi