ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 22 Şubat 2024

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- İsveç, terör örgütü PKK ile mücadeleye devam edecek

- İsveç İstihbarat Teşkilatı Başkanı Charlotte von Essen:

- "Terör örgütünün alanını daraltmak için bir dizi farklı önlemler alıyoruz. İsveç'i üs olarak kullanan PKK'nın çeşitli aktörlerini, faaliyetlerini azaltma ve önleme isteğimiz var"

(Atila Altuntaş/Stockholm ) (Fotoğraflı)


2- DOSYA HABER - Türk devletlerinin enerjisi ve Avrupa’nın ilgisi: Kazakistan

- Avrasya kıtasının kanıtlanmış en büyük ikinci petrol rezervine sahip Kazakistan, şu anda çıkardığı petrolün yaklaşık yüzde 70’ini AB ülkelerine ihraç ediyor

- Kazak Teknoloji ve İşletme Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi ve Ekonomi Uzmanı Saparbay Jubayev: "Dünyada yaşanan jeopolitik olaylardan sonra Avrupa Birliği liderleri, enerji kaynaklarının, özellikle petrolün kendilerine istikrarlı bir şekilde sevk edilmesine ilişkin Kazakistan’ın güvencesini aldı"

(Meiramgül Kussainova/Astana )


3- 6 Şubat'taki depremin 24'üncü saniyesindeki enerji patlaması büyük felaketi getirdi

- ODTÜ'lü bilim insanları, Kahramanmaraş merkezli ilk depremde felakete neden olan yıkımların, fay hatlarında başlayan ve 24'üncü saniyede maksimum seviyeye ulaşan "enerji patlaması" sonucu oluştuğuna dair tespitlerini, Science dergisinde yayımladıkları makale ile bilim dünyasına duyurdu

- Çalışma, depremlerin merkez üssü veya etrafı yerine 47,5 kilometre uzakta yıkıcı etkiler yaratması ve iki büyük depremin peş peşe gerçekleşmesi özelliğiyle, bilinen tüm depremlerden farklılıklar taşıdığını gösterdi

- Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdin Bozkurt: "Narlı fayında başlayan kırılmadan 16 saniye sonra enerji giderek yükseldi. Kuzeydoğuya doğru ilerleyerek 24'üncü saniyede 47,5 kilometre uzaklıktaki Büyük Nacar köyü yakınlarında Doğu Anadolu fayı ile birleşti ve enerji patlamasına neden oldu"

(Selma Kasap/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


4- Türkiye, yenilikçi ve yıkıcı teknolojilerde "dünya markaları" çıkarmak için rotayı belirledi

- Nesnelerin internetinden gelişmiş robotiğe, enerji depolamadan üç boyutlu yazıcılara, yeni nesil genetikten gelişmiş petrol ve doğal gaz aramaya kadar 12 sektör "yıkıcı teknoloji alanı" olarak belirlendi

- Türkiye'nin bu dönüşümde yıkıcı teknoloji alanlarından en az birinde, dünya lideri pazar payına veya marka değerine sahip en az 23 akıllı ürün çıkarması hedefleniyor

- Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinesinde yürütülen çalışmalar kapsamında TÜBİTAK da "Yenilikçi ve Yıkıcı Teknolojiler Çağrısı" açarak yatırımlara ürün odaklı destek verecek

(Zeynep Duyar/Ankara)


5- Holokost uzmanı Yahudi profesöre göre İsrail Gazze'de soykırım kampanyası başlattı

- Wake Forest Üniversitesi Yahudi Tarihi Bölümünden Prof. Barry Trachtenberg:

- "Soykırım niteliğinde bir imha kampanyası başlattılar, sadece en az 29 bin Filistinliyi öldürmekle, 10 binlerce Filistinliyi yaralamakla kalmadılar, aynı zamanda yaşamı destekleyen koşulları yok etmek için bilinçli olarak hareket ettiler"

- "İsrail'in 1948'den bu yana üstlendiği yaklaşım, dünyadaki Yahudileri daha güvenli hale getirmedi, herkes için tehlike düzeyini artırdı"

(İslam Doğru/New York) (Görüntülü)


6- Suudi Arabistan, Türk müteahhitler için yıllık 10 milyar dolarlık iş potansiyeli taşıyor

- Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren:

- "Mevcut ilişkilerin daha da geliştirilmesi amacıyla Ticaret Bakanımız Ömer Bolat'ın başkanlığında Suudi Arabistan'a bu yıl da bir müteahhitlik heyeti ziyareti düzenlemeyi programımıza almış bulunuyoruz"

- "Uzak Doğu ve Latin Amerika ülkeleri gibi yeni pazarları da yakından izliyoruz. Bu doğrultuda önümüzdeki dönemde yurt dışında her yıl üstleneceğimiz yeni proje tutarı hedefimizi, kısa vadede 20 milyar dolar, orta vadede ise 50 milyar dolar olarak korumaktayız"

(İstanbul/Yunus Türk)


7- İstanbul'a gelen yabancı turist sayısı 10 yılda yüzde 66 arttı

- Kenti 2013'te 10 milyon 474 bin turist ziyaret ederken, geçen yıl sayı 17 milyon 370 bine çıktı

- TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya: "İstanbul'da 2024'te turist sayısının daha da artmasını bekliyoruz. Son 10 yıldaki yüzde 66'lık artış bize bu durumu gösteriyor"

(Hikmet Faruk Başer/İstanbul) (Fotoğraflı)


8- Türkiye'nin Çınarları - Özal'ın teşvikiyle senaryo yazmaya başlayan Avni Özgürel

- Türk basınının önemli isimlerinden, 1960'lardan günümüze kadar birçok gazetede çalışan gazeteci-yazar ve senarist Avni Özgürel, yarım asrı geride bıraktığı gazeteciliği ve hayatının dönüm noktalarını anlattı

- Özgürel: "Turgut Bey, Bulgaristan'daki Türklere yönelik baskıları senaryo olarak yazmamı istedi. İki ay zarfında TRT için Bulgaristan'daki Türklerin dramını anlatan 4 bölümlük Belene dizisini yazdım. Dizi nedeniyle Bulgaristan Türkiye'yi protesto etti. Bir süre durdurdular yayını"

(Mücahit Türetken/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


9- Denizanası popülasyonunun Marmara Denizi'nin İstanbul kıyılarında aşırı arttığı belirlendi

- İÜ Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar:

- "Son yıllarda tüm Marmara Denizi'ni kapsayacak şekilde ama başta İstanbul kıyıları olmak üzere, denizin kıyısal alanlarında ve körfezlerde yoğun denizanası artışı görüyoruz"

- "Denizanası artışı artık her mevsimde yaşanıyor. Küresel ısınmanın tetiklemesiyle son 20-30 yılda denizanaları aşırı artış gösterdi"

(Hikmet Faruk Başer/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


10- Kerem Kuthan Konan'ın yaşı küçük, hedefleri büyük

- A Milli Basketbol Takımı'na ilk kez çağrılan 19 yaşındaki oyuncu:

- "İnşallah ilerleyen senelerde bu formayı gururla taşırım. 2025 Avrupa Şampiyonası'na katılmak istiyoruz. Çok rahat bir şekilde gidebiliriz"

- "Ben de Beşiktaş'tan direkt NBA'e gitmek istiyorum. Kendimi her yönden geliştirmeye çalışıyorum"

- "Güzel gidiyoruz. BKT Avrupa Kupası'nı alacağımıza inanıyoruz"

(Emre Doğan/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


11- Milli tenisçiler "en özel madalya" için hazırlanıyor

- Özel Sporcular Tenis Milli Takımı, Trisome Oyunları'nda Türkiye'ye bu branştaki ilk madalyayı kazandırmayı hedefliyor

- Milli takım başantrenörü Gözde Aydemir: "Oyunlarda tenis branşında ilk defa yarışacağız. Çocuklarıma güveniyorum, onlardan madalya bekliyoruz"

(Halil İbrahim Avşar/Ankara) (Fotoğraflı)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

22 Şubat 2024 özel haber gündemi