ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 23 Aralık 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- TSKB Genel Müdürü Bilgiç, enflasyonda kayda değer iyileşme sağlanana kadar sıkı duruşun sürmesini bekliyor:

- "Önümüzdeki döneme ilişkin fiyat ayarlamaları enflasyon görünümü üzerindeki yukarı yönlü riskleri canlı tutuyor. TCMB'nin ve genel olarak ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele konusundaki kararlılığının 2024 görünümü açısından kritik önemde olduğunu değerlendiriyoruz"

- "Sabit faizli menkul kıymet uygulaması, bankaların kredi büyümelerinde ve karlılıkları üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturmuştu. Bu uygulamanın sona ermesiyle toplam kredilerde ve TÜFE'ye endeksli menkul kıymet tutarlarında artış bekliyoruz. Karlılık oranlarının da artan faiz oranlarının katkısıyla artacağını tahmin ediyoruz. Özellikle artan faiz oranları neticesinde ticari kredilerde istisna uygulamalarının devam edeceğini, KGF limitlerinin artabileceğini söyleyebiliriz"

- "Kuracağımız ve toplam büyüklüğünün 405 milyon dolara ulaşması hedeflenen Türkiye Yeşil Fonu; Türkiye genelinde yeşil ve yeşil dönüşüm sürecindeki şirketlere sermaye yatırımı sağlarken, sermaye piyasaları yoluyla iklim finansmanına yönelik kaynakların çeşitliliğini, miktarını ve çarpan etkisini artıracak"

(Yıldız Taşdelen Erli/İstanbul)


2- DOSYA HABER/İSTANBUL'UN ULAŞIM SORUNU - Metrobüsler "lastik tekerlekli şoförsüz metroya" dönüştürülerek yolcu kapasitesi iki katına çıkarılabilir

- İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaştırma Sistemleri Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı:

- "(Lastik tekerlekli otonom metro) Tekerlekleri demir değil lastik. Lastik olmasının avantajı çok önemli. Bir daha yeniden ray döşemiyorsun. Yerin altına alma gibi bir durum yok. Olduğu yerde sistemi dönüştürmüş oluyorsun. Maliyet olarak da 5'te biri, 6'da biri, 7'de biri. Çok daha kısa sürede yapmak mümkün"

- "Burada en büyük yolculuk talepleri Avrupa Yakası'nda yani birinci kısımda. Zincirlikuyu ile Beylikdüzü arasında bu sistemi rahatlıkla bir köprü geçişi de olmadığı için uygulayabiliriz"

(Zeynep Rakipoğlu/İstanbul) (Fotoğraflı/Görüntülü)


3- Annesi 370 gram doğan "parmak bebeğini" 155 günün sonunda bağrına bastı

- Organları tam gelişemeden 24 haftalıkken Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde dünyaya gelen Melin Deniz, ailesinin şefkatli kollarına 5 ayın sonunda kavuştu

- Hastanenin Yenidoğan Uzmanı Prof. Dr. Merih Çetinkaya:

- "370 gram ağırlığında yaşam sınırında doğan bir bebeğin 155 gün sonra 2 bin 500 gram olarak taburcu edilebilmesinin, ülkede, prematüre doğacak bebekler ve aileleri için önemli mesajlar içerdiğine inanıyorum"

(Elif Küçük/İstanbul) (Fotoğraflı/Görüntülü)


4- GRAFİKLİ - Fenerbahçe-Galatasaray rekabetinde 398. randevu

- İki takım arasında 114 yıllık rekabette Fenerbahçe'nin galibiyet sayısında 148-127, gol sayısında da 540-496 üstünlüğü bulunuyor
- Lig maçlarında Fenerbahçe 52, Galatasaray 37 galibiyet aldı

(Bozhan Memiş/İstanbul)


5- FIFA Forward'dan Türk futboluna 9,8 milyon dolarlık destek

- FIFA Üye Federasyonlar Avrupa Direktörü Elkhan Mammadov:
"FIFA Forward, 2016 yılında kurulduktan sonra 8 yılda dünyada fark gözetmeksizin 211 ülkeye ulusal futbol federasyonları kanalıyla 2,8 milyar dolarlık yatırım yaptı"
- "TFF ile sık sık çalışıyoruz. Türkiye bir futbol ülkesidir ve FIFA için de çok önemlidir"
- "Savaşın devam ettiği ülkelerde futbol devam etsin diye çabalıyoruz. Savaşta altyapı zarar görüyor. Savaşlar bittikten sonra zarar gören ülkelere desteğimizi göstereceğiz"

(Fatih Erel/İstanbul) (Görüntülü)


6- Pakistan'daki Şah Rükn-i Alem Türbesi, asırlara meydana okuyor

- Delhi Sultanlığı'nda Tuğluklu Hanedanı Hükümdarı Gıyaseddin Tuğluk tarafından inşa ettirilen türbe, 699 yıldır ayakta

- Tuğluklu mimarisinin erken dönem en önemli eserleri arasında yer alan 35 metre yüksekliğindeki türbe, UNESCO Dünya Geçici Mirası Listesi’nde yer alıyor

(Muhammet Nazım Taşcı/Multan) (Fotoğraflı/Görüntülü)



***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

23 Aralık özel haber gündemi