ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 23 Ocak 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- Türkiye üç milli fırkateyni eş zamanlı üretecek

- Türk mühendisleri tarafından dizayn edilen ilk Türk fırkateyni TCG İstanbul'un devamındaki üç fırkateyn için çalışmalar başlıyor

- Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir:

- "Üç İ sınıfı fırkateyn Anadolu, Sedef, Sefine, TAİS Ortak Girişimi ve STM İş Ortaklığı işbirliğiyle inşa edilecek. Üç geminin 36 ayda teslimi öngörülüyor"

- "Bu modelle üç gemi için teslim süresinde avantaj sağlanacak, sektörün yetenek bazlı büyümesi ve sürdürülebilirliği desteklenecek, ihracat potansiyeli yüksek nitelikli bir ürün ortaya konulacak"

(Göksel Yıldırım/Ankara) (Fotoğraflı)


2- Mevcut kuraklığın tahıl üretimine etkisinin sınırlı olması bekleniyor

- Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği Avrasya Başkanı Eren Günhan Ulusoy: "Buğdayın çimlenme dönemindeki yağışlar gibi, büyüme ve başaklanma döneminde, yani nisan ve mayısta da yağışların olumlu gitmesini bekliyoruz. Böyle olursa rekoltede sorun çıkmayacağı düşüncesindeyiz"

- Hububat Tedarikçileri Derneği Başkanı Gülfem Eren: "İlkbahar yağışlarının normal seyretmesi halinde kuraklıktan kaynaklanan verim kayıplarının azalacağı düşüncesindeyiz"

- İHBİR Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı: "Şu an yaklaşık 10 milyon ton buğday stokumuz var. Halihazırda Tahıl Koridoru'nu yönetiyor olmamızdan ötürü herhangi bir kriz durumunda tedarik sıkıntısı çekeceğimizi zannetmiyorum"

(Uğur Aslanhan-Furkan Gençoğlu/İstanbul)


3- Türkiye'den Kuzey Afrika'ya 2022'de 13,1 milyar dolarlık ihracat

- Geçen yıl Türkiye'den Kuzey Afrika ülkelerine yapılan ihracatta kimyevi maddeler ve mamulleri, çelik, hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörleri ön plana çıktı

- Kuzey Afrika ülkelerine en çok ihracat yapan il İstanbul oldu

(Mehmet Kadir Kılınç/İstanbul)


4- Türk akademisyen yaşam kalitesini artıracak nanoteknolojik ürünler geliştiriyor

- Çalıştığı İÜC Orman Fakültesinde "En Çok Patent Alan Akademisyen" ödülüne layık görülen Prof. Dr. Zeki Candan:

- "Hayatımızı kolaylaştıran, çocukların, bebeklerin, yaşlıların ve yetişkinlerin kullanabileceği, onların uyku ve yaşam kalitesini artıran akıllı ürünler, akıllı yataklar, akıllı mobilyalar üzerine çalışmalarımız var. Bunların patentleri alındı"

- "Kanserojeni ve insan sağlığına zararlı etkileri ortadan kaldıran veya minimize eden, performansı artırarak kullanıcı memnuniyetini iyileştiren ürünler üretiyoruz"

(İrem Demir/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


5- Camide imamlık, ihtiyaç sahipleri için mutfakta aşçılık yapıyor

- Hürrem Çavuş Camisi İmamı Metin Kaçar:

- "Zevkle yapıyorum. Camideki görevimiz bittikten sonra aşçı önlüğümü giyiyorum, başıma aşçı şapkasını koyuyorum. Her gün 3 çeşit 40-50, zaman zaman 80-100 gencin yiyeceği yemekleri hazırlıyorum. Bizzat kendim yapıyorum"

- "Elbette tutulabilir ama ben bir aşçının olmasından yana değilim. Çünkü mahallenin genci gelsin namaz kıldıran, hutbe okuyan hocasının ellerinden kendi pişirdiği çorbayı içsin ve o bir hatıra kalsın"

(Ferhat Yasak/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


6- Donan Çıldır Gölü sürat patencilere antrenman pisti oldu

- Yüzeyindeki buz tabakası 20 santimetreye ulaşan "Türkiye'nin en büyük doğal buz pisti"nde sporcular Türkiye Şampiyonası'na hazırlanıyor

- Kars Olimpik Buz Sporları Salonu tesis amiri Sefer Gören:

- "Kars'ta 280 öğrencimizle sürat pateni yapıyoruz. Doğal buz daha sert, çocuklar buranın keyfini yaşıyor"

(Cüneyt Çelik/Kars) (Fotoğraflı-Görüntülü)


7- Milli yüzücü Derin Toparlak’ın hedefi dünya şampiyonluğunu korumak

- Paletli yüzme sporcusu Derin: "Hedefim dünya şampiyonluğumu korumak ve aynı zamanda bir dünya rekoru kırarsam çok memnun olacağım"

- Antrenör Canberk Babaoğlu: "Doğru bir çalışma ve planlamayla mental olarak güçlü olduğunuzda Avrupa ve dünyadaki rakiplerle arada bir fark kalmadığını ve onlardan daha iyi olduğumuzu da görüyoruz"

(Bozhan Memiş/İstanbul) (Görüntülü)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

23 Ocak 2023 özel haber gündemi