ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 23 Şubat 2024

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- DOSYA HABER/Türk devletlerinin enerjisi ve Avrupa'nın ilgisi: Türkmenistan

- Ukrayna'daki savaş nedeniyle doğal gaz krizi yaşayan ve enerji kaynaklarını çeşitlendirmek için yeni arayışlara giren Avrupa'nın, Orta Asya'nın en büyük doğal gaz üreticisi ve ihracatçısı konumundaki Türkmenistan'a ilgisi arttı

- Dünyada doğal gaz rezervi sıralamasında Rusya, İran ve Katar'ın ardından 4. sırada bulunan Türkmenistan, AB ile bu konuda işbirliğini geliştirmeye hazır

(Bahtiyar Abdülkerimov/Taşkent)


2- Güney Afrika'nın Lahey Büyükelçisi Madonsela, İsrail'in soykırım davasını değerlendirdi:

- "Filistin'de İsrail'in işgali altındaki topraklarda bizim apartheid sistemi altında yaşadıklarımızın en kötü hallerini görüyoruz. (Dava açmayı) Kendi halkımıza ve uluslararası topluma karşı görev bildik"

- "Soykırım Suçunun Önlenmesine İlişkin Sözleşme'ye taraf diğer devletleri, İsrail'in soykırım suçlusu olduğunu mahkemeye gösterme amacıyla ellerindeki kanıtlarla beraber kendi bakış açılarını sunmaları için duruşmalara katılmaya çağırıyoruz. Mahkeme, bu sonuca varırsa İsrail'in uygun şekilde cezalandırılmasını bekliyoruz"

(Selen Valente Rasquinho/Brüksel) (Fotoğraflı-Görüntülü)


3- Siber güvenliğin "yıldızları" aranıyor

- BTK tarafından düzenlenen "Siber Ordu-Bayrağı Yakala Siber Güvenlik Yarışması"nın katılımcılarından bir kısmı, USOM'da istihdam edilecek

(Arife Yıldız Ünal/Ankara)


4- İkinci el araç alımında dikkat edilmesi gereken 5 madde

- İkinci el araç alımında ekspertize gitmeden önce ön kontrollerin yapılması noktasında fiziki kondisyon, iç mekandaki yıpranma izleri, motor sesinin kontrolü, egzoz dumanının rengi ve kilometre durumunun kontrol edilmesi öneriliyor

- arabam.com oto ekspertiz Direktörü Ufuk Bekdemir: "İkinci el araçların yanı sıra sıfır araç alımında da ekspertiz yapılmasını tavsiye ediyoruz. Zaman zaman sıfır araçlar üzerinde de birtakım üretim hatalarına rastladık"

(Abdulselam Durdak/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


5- İklim değişikliğinin izleri Shoesmith buzulunda gözlemlendi

- Türk bilim insanları, bu yıl 8'incisi düzenlenen Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde Horseshoe Adası üzerinde bulunan Shoesmith buzulunda incelemelerde bulundu

- 8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Lideri Prof. Dr. Ersan Başar: "Buzun katmanları arasında ısınma sebebiyle tabakalarda çok ciddi erime var. Bunlar Antarktika'da son dönemlerde sürekli bizim karşılaştığımız durumlar"

- "Buzullar bir gün biterse, bu belki dünyanın sonu olabilir"

(Şebnem Coşkun/Antarktika) (Fotoğraflı-Görüntülü)


6- Türkiye'nin Antarktika'da "danışman ülke" statüsü kazanması için proje geliştirildi

- Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Demir: "Danışman devletler, Antarktika'nın geleceği üzerinde, yürütülecek bilimsel çalışmalarda ve bilgi paylaşımında söz sahibi oluyor"

- Ankara Üniversitesi Deniz Hukuku Ulusal Araştırma Merkezi Müdürü Mustafa Başkara: "Dünyadaki uygulama örnekleri, halihazırda danışman ülke statüsünü kazanmış ülkelerin mevzuatlarının araştırılması, ülke mevzuatımızın bu çerçevede şekillendirilmesi ve daha nitelikli hale getirilmesi noktasında araştırmalar yapılacak"

(Seda Tolmaç/Ankara)


7- Tatil planı yapanlara sahte ilan uyarısı

- Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük: "Arama motorlarından turizm firmalarını seçerek rezervasyon yapan tüketicilerimiz çok dikkatli olmalı, çünkü dolandırıcılar internet üzerinden çok fazla sahte ilan veriyor"

- Sapanca Villa ve Bungalov İşletmecileri Derneği Başkanı Ali Safa Alaçam: "Tüketicilerin kiralanacak bungalovun sahibini görüntülü arayarak evi görmesi, seyahat acentesi üzerinden kiralama yapılması durumunda ise sadece şirkete ait hesaba ödeme yapması ve açıklamaya 'rezervasyon bedeli' yazması önem taşıyor"

(Sertak Tutak/Ankara)


8- Depremzede kadınlara dikiş öğreterek umut oluyor

- İstanbul'da 30 yıldır terzilik yapan Züleyha Akgül, Hatay'da deprem çadırında açtığı atölyede verdiği dikiş eğitimleriyle depremzede kadınların meslek edinerek aile bütçelerine katkıda bulunmalarını sağlıyor

- Züleyha Akgül: "Kadınlar dikiş diktikleri sürece yaşadıkları acıdan uzak kalmış oldular. Bir depremzede kadının aldığı eğitimden sonra, 'İlk kez kendi paramı kazandım ve cebime koydum, bunu beni çok mutlu etti.' demesi bizi ondan çok daha mutlu etti. Kadınlar ne yapabildiklerini gördükçe daha çok motive oldular. Bir şey üretmenin hissiyatı onları bir anlamda hayata bağladı"

(Semra Orkan/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


9- Taha Akgül eski formuna kavuştu

- Kariyerinin 11. Avrupa şampiyonluğuna ulaşan milli güreşçi Taha Akgül:

- "Finale kadar tüm maçlarımı 10-0 kazandım. Özellikle bana gelen yorumlar, 'Eski Taha Akgül geri döndü.' şeklinde. Bütün güreş otoriteleri bunu söyledi. 'Hareketli, iştahlı, teknik Taha geri geldi.' diyorlar. Bu da beni çok memnun ediyor"

- "(Final maçından önce) Isınmayı bitirdim, üzerimi değiştirirken koluma bir anda ağrı girdi. Kolumu açamaz hale geldim. Doktorlar müsabakadan önce gerekli müdahaleyi yaptı. Ağrı kesici içtim, müsabakaya o şekilde çıktım"

- "Amir Zare'ye karşı farklı hazırlanacağım. Daha iyi hazırlanmam, olimpiyatta bu performansımın üstüne çıkmam gerektiğinin farkındayım. İranlı rakibimle yapacağım maçta canımın yanmasından korkmayacağım. Buna söz veriyorum"

- "Özellikle ailem devam etmemi istiyor ama ben diyorum ki bu kariyere olimpiyatta güzel bir final yakışır"

(Halil İbrahim Avşar/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


10- Halterde başarının sırrı, efsane sporcuları örnek almak

- Türkiye Halter Federasyonu Başkanı Talat Ünlü: "Yeniden Naim Süleymanoğlu, Halil Mutlu bulmak lazım ama onlar istisnai sporculardı. Bugünkü sporcular ise Naim'i, Halil'i, Nurcan'ı idol aldıkları için başarılılar"

- Avrupa şampiyonu milli halterci Cansu Bektaş: "Kadın halterinin Naim'i olmak istiyorum. Dünyaya isimlerini altın harflerle yazdırdılar. Ben de onlar gibi insanlara ilham kaynağı olmak istiyorum"

- Gümüş madalya sahibi Muhammed Furkan Özbek: "2020 Tokyo'dan bir borcum var. Olimpiyatta küçük hataların önümü kesmemesi lazım"

- Milli halterci Yusuf Fehmi Genç: "Hastalığımdan dolayı yarışmaya madalya umuduyla gitmedim. Allah nasip etti güzel bir madalya çıkardık"

(Erkan Tiryaki/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


11- Toprak Razgatlıoğlu "yeniden şampiyonluk" için gaza basacak

- WorldSBK'de 2021 yılının şampiyonu milli motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu, 2022 ve 2023 yıllarında dünya ikinciliği kazandı

- Yarışlarda 115 podyum gören Toprak, 39 yarış kazanırken 33 tur rekoru kırdı

- Dünya Supersport Şampiyonası’nda 1Er şampiyonluğu bulunan Can Öncü 14, Bahattin Sofuoğlu ise 4 kez ödül kürsüsünde yerini aldı

(Musa Samur/Ankara) (Grafikli)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

23 Şubat 2024 özel haber gündemi